MODERNO ČUDO

EKSKLUZIVNO: NOVA SPLITSKA MEGAHITNA VRIJEDNA 20 MILIJUNA EURA Na krovu će biti smješten i heliodrom!

Početkom 2015. godine počinje gradnja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) u KBC-u Split. Velebna i moderna zgrada trebala bi se prostirati na čak deset tisuća četvornih metara

Nije mi dobro, imam jake bolove u trbuhu i osjećaj laganog gušenja.

- S abdomenom nema igre. Potrebna vam je kompletna obrada. Ako se osjećate sposobnima, idite na prvi kat, tamo ćete izvaditi krv, dalje će vas upućivati kojem sve liječniku specijalistu trebate na pregled.

Tako ukratko izgleda odlazak na hitni bolnički prijem u većini bolnica, pa i u splitskom KBC-u.

No, to će se uskoro promijeniti. Svaki pacijent koji dođe na hitni prijem u Splitu više neće morati lutati po bolničkim hodnicima, već će liječnici dolaziti njemu i na jednom mu mjestu napraviti kompletnu obradu.

Početkom 2015. godine počinje gradnja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) u KBC-u Split. Velebna i moderna zgrada trebala bi se prostirati na čak deset tisuća četvornih metara, a njezina gradnja financirat će se iz fondova Europske unije. Za taj je projekt bolnica dobila 20 milijuna eura, a Ministarstvo zdravlja obvezalo se dati još oko tri milijuna eura. Priprema dokumentacije uslijedit će nakon ljeta, a ravnatelj bolnice Kolja Poljak vjeruje da bi gradnja trebala početi tijekom 2015.

Bez premještanja

Objedinjeni prijem uključivat će sve hitne bolničke prijeme, osim dječjeg, ginekološkog i psihijatrijskog. U samoj zgradi nalazit će se operacijske sale za velike i male zahvate, sve ordinacije, odjel intenzivne njege... Na krovu će biti helidrom, a prijem će tunelom biti povezan i sa zgradom u kojoj će se pacijenti oporavljati nakon zahvata. Time će i njihovo premještanje nakon boravka u šok-sobi novog prijema biti ugodnije i jednostavnije. Računa se da bi se prijem istodobno mogao brinuti o 100 pacijenta. Zanimljivo, svoj će prostor u tom objektu imati i Hrvatska gorska služba spašavanja. Inače, dnevni protok pacijenata u hitnom prijemu splitskog KBC-a tijekom sezone kreće se oko 400 pacijenata.

Dalmacija će ovim projektom dobiti najmoderniji hitni prijem.

- Kad sagradimo prijem, napravit ćemo iskorak u kvaliteti kakav, usudim se reći, u splitskoj bolnici nije viđen. Usluga će biti na jednom mjestu, pacijenta će se primiti i ozljedu mu sanirati na jednom mjestu. Govorim o svim situacijama: slomljenoj nozi, srčanom udaru, puknutom bubnjiću... Nema više premještanja pacijenta. Na taj način ćemo uštedjeti dragocjeno vrijeme. Gradit ćemo mulftifunkcionalni objekt koji će zadovoljiti potrebe ovoga područja za idućih nekoliko decenija - rekao je ravnatelj bolnice. dr. Kolja Poljak.

On pojašnjava da se u Splitu neće otkrivati topla voda, nego će se kopirati ugledne inozemne bolnice koje takve prijeme imaju godinama.

- Obišao sam bolnice u Münchenu, Berlinu i Beču, vidio sam kako kod njih funkcioniraju objedinjeni prijemi i dobro znam kako bi prijem trebao izgledati - objasnio je.

Pomoć i za BiH

Istaknuo je da očekuje suradnju grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Riječ je o krucijalno važnom projektu za Dalmaciju, ali i susjednu Bosnu i Hercegovinu, odakle dolazi mnogo pacijenata.

Situacija u Splitskoj bolnici danas je nešto bolja nego prije godinu dana, kad je na njeno čelo došao Darko Duplančić. On je na tom mjestu zamijenio HDZ-ovca Dujomira Marasovića koji je bio ravnatelj osam godina. Duplančić je zbog privatnih problema odstupio pa je njegov zamjenik Poljak prije dvadesetak dana postao ravnatelj.

Prazni prostori

- Usprkos lošoj situaciji, kada nema novca i limiti su mali, zadovoljan sam time kako funkcioniramo. Usudio bih se reći da je ipak malo bolje nego u vrijeme kada smo doktor Duplančić i ja došli na čelo bolnice - izjavio je dr. Poljak i nabrojio što se sve promijenilo u godinu dana. Otvoreni su dječja dnevna bolnica i hitni prijem, a u planu je otvaranje jedinice intenzivne njege na dječjem odjelu te odjel dječje i adolescentske psihijatrije. Bolnica je dobila šest uređaja za ultrazvuk, a uskoro bi trebali dobiti CT i uređaj za magnetnu rezonanciju.

Planovi su veliki: staviti u funkciju prostore koji su prazni, poput bivše ginekologije, čijih je 2500 kvadrata već četiri godine prazno. Tamo bi se trebale smjestiti ortopedija i traumatologija. U planu je i aplikacija za sredstva iz fondova za gradnju solarnih kolektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:19