PAD MILANA BANDIĆA

EKSKLUZIVNO Otkrivamo nove detalje istrage o poslovima kralja otpada i grada Zagreba

Pripuzova tvrtka Cezar odvezla je manje otpada nego je stajalo u ugovoru, ali za to i naplatila manje
 Tomislav Krišto/CROPIX

Zagrebački holding, odnosno njegova podružnica Čistoća navodno je oštećena za 2,4 milijuna kuna zbog posla zbrinjavanja svih vrsta otpada, osim miješanog komunalnog otpada u Zagrebu, koji je obavila tvrtka Cezar, tvrtka kći CIOS grupe koja je u vlasništvu uhićenog Petra Pripuza.

Taj je novac, tvrde istražitelji, završio na računu Pripuzove tvrtke, a takav prihod omogućili su mu, kako ih tereti USKOK, gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić.

Osim njih, za pogodovanje Pripuzu USKOK tereti i Željka Horvata, posebnog savjetnika gradonačelnika, Ivana Tolića, člana Uprave Holdinga, Ivana Markusa, v.d voditelja Službe za javnu nabavu, Filipa Čulu, referenta u Službi za javnu nabavu, i Miljenka Benka, direktora Čistoće.

USKOK sumnja da su Bandić, Ljubičić i Horvat trgovali utjecajem, Pripuz se sumnjiči za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti, dok se Tolića, Markusa i Čulu sumnjiči za zloupotrebu položaja.

Ukupni posao iznosio je 6,2 milijuna kuna, plus PDV, za četiri mjeseca rada, no izvori bliski istrazi kažu da je Cezar odradio tek manji dio posla i za to, djelomično, umanjio račun, na 4,9 milijuna kuna.

Istražitelji tvrde da su Bandić, Ljubičić i Horvat često kontaktirali s Pripuzom te zaključili kako su na njegovo traženje učinili sve da pogoduju CIOS-u odnosno Cezaru, i to nakon što je postalo jasno da je inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i prirode 21. listopada zabranila Holdingu, odnosno njegovoj podružnici ZGOS da odlaže bilo kakav otpad, osim miješanog komunalnog otpada, na odlagalište Jakuševec.

Istražitelji vjeruju da je takvo pogodovanje planirano i da je učinjeno sve kako bi Pripuz dobio posao.

Naime, prema prostornom planu Zagreba, odlaganje na Jakuševcu trebalo je biti najdulje do 2010., dok je Holding, odnosno podružnica ZGOS imala dozvolu za zbrinjavanje komunalnog i internog otpada do kraja 2010. Iako je ZGOS tražio produljenje dozvole, to im je Ministarstvo odbilo još u srpnju 2011., a takvo je rješenje potvrđeno odlukom Upravnog suda iz veljače 2013. godine.

Stoga istražitelji smatraju da je Ljubičić mogao ponovno zatražiti dozvolu ili pronaći nekakvo drugo rješenje za zbrinjavanje otpada.

Tolić, Markus, Čulo i Benko dobili su nalog da poduzmu sve kako bi se realizirao dogovor s Pripuzom.

Budući da je 21. listopada stigla zabrana odlaganja na Jakuševcu, već 14. studenoga 2013. iz Čistoće je Uredu za javnu nabavu Holdinga dostavljen troškovnik za žurno pokretanje pregovaračkog postupka za zbrinjavanje 11 vrsta otpada, ukupne količine 19,3 tisuće tona.

Ugovor je trebao trajati četiri mjeseca, a procijenjena vrijednost posla bila je 6,2 milijuna kuna.

No, istražitelji su otkrili da su se tada Markus i Čulo, nakon što su dobili troškovnik, čuli s djelatnicima javne nabave u CIOS-u kako bi uskladili natječajnu dokumentaciju, i to ne premastvarnim potrebama Holdinga, nego u skladu s postojećim dozvolama i mogućnostima tvrtke Cezar.

Prvo je predmet nabave usluga zbrinjavanja otpada promijenjen u uslugu obrade otpada, a onda se krenulo i s izmjenama količine otpada.

Ukupno smanjenje tako je iznosilo 8,5 tisuća tona.

Unatoč smanjenju tonaže, procijenjena vrijednost nabave ostala je ista.

Odmah nakon toga krenulo se u pregovarački postupak s Cezarom. Taj posao vodili su Tolić i Benko. Cezar je poslao svoju ponudu koja je glasila da će 10,8 tisuća tona otpada zbrinuti i ukloniti za 6,199 milijuna kuna bez PDV-a, Holding ju je prihvatio, a Tolić i Benko potpisali su taj četveromjesečni ugovor. U Holdingu su obrazložili da su u direktnu pogodbu, odnosno u pregovarački postupak bez prethodne objave krenuli zbog velike hitnosti.

Sumnja se da je Čistoća ostala bez 2,4 milijuna kuna koji su završili na računu Pripuzove tvrtke. Prema tom računu, Cezar je u gradu u četiri mjeseca uklonio 7,1 tisuću tonu otpada, i to za oko 4,9 milijuna kuna.

Istražitelji vjeruju da je posao tako prenaplaćen jer je uklonjena mnogo manja tonaža smeća nego što je ugovoreno.

182 firme su licencirane za otpad

Iako su još 2013. godine u Holdingu rekli da su posao s Pripuzom morali ugovoriti zbog velike žurnosti i hitne situacije te da je Pripuz dobio posao zbog velike mašinerije koju posjeduje ta tvrtka, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u ponedjeljak je otkrio kako se u dijelu koji se odnosi na glomazni otpad, za koji je inspekcija zaštite okoliša izdala zabranu odlaganja na Jakuševcu bez obrade, za taj posao mogla angažirati bilo koja ovlaštena tvrtka jer ih ima dovoljno u Hrvatskoj.

Prema evidenciji Agencije za zaštitu okoliša, dozvolu za gospodarenje glomaznim otpadom u Hrvatskoj imaju 182 tvrtke, među kojima je i Zagrebački holding. U samom Zagrebu ima 13 različitih tvrtki. Kontaktirali smo njih desetak, no nitko o tvrtkama u vlasništvu Petra Pripuza ne želi javno govoriti.

- Nijedan posao nije problem obaviti ako vlasnik tvrtke zna matematiku. Dakle, ako nemaš strojeve i vlastito odlagalište i reciklažu, cijena posla mora biti dovoljno velika da se mogu angažirati takozvani podizvođači - kaže nam jedan vlasnik tvrtke iz istočnoga dijela Zagreba.

Neki sugovornici smatraju da je posao sklopljen s Pripuzom jer je on odmah mogao krenuti u posao čišćenja, ali opovrgavaju da je on jedini koji to može napraviti.

- Ako je Grad znao da ima problem s glomaznim otpadom, zbog čega nije odmah zatražio ponude svih zainteresiranih pa podijelio posao. Ovako kolač nije podijeljen na više dijelova, nego je sve dano jednoj tvrtki - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:23