DOZNAJEMO

EKSKLUZIVNO: POPIS MILIJUNAŠA KOJIMA ZAGREB OPRAŠTA DUGOVE ZA REŽIJE! Uz socijalne slučajeve na listi i tajkuni, sportski djelatnici, trgovci oružjem

 
 CROPIX

Nakon što je 21. srpnja na snagu stupio Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, Grad Zagreb odlučio je svojim građanima čiji su računi u blokadi i pod ovrhom oprostiti do 10.000 kuna za komunalije, ali bez socijalnog ili imovinskog cenzusa, pa će se tako dugovi opraštati svima.

Jutarnji list došao je u posjed liste dužnika kojima bi se dugovi trebali otpisati, a na popisu koji ekskluzivno objavljujemo ima vrlo zanimljivih imena. Riječ je o osobama koje se nikako ne bi mogle smatrati socijalnim slučajevima pa se postavlja pitanje zašto bi se dugovi opraštali i onima koji su vrlo imućni i time dovodilo tvrtke u sastavu Zagrebačkog holdinga u probleme.

Većina na našoj listi koju smo dobili, kažu izvori, ima dug u Fini veći od milijun kuna, a rekorder - 40 milijuna kuna, no to nisu samo dugovi za komunalije nego ukupni. Ovrhe su na prisilnoj naplati u Fini i svi računi koje imaju u Hrvatskoj su im blokirani.

- Da bi ovrha postala pravomoćna i dospjela u Finu, zakonski su morali dobiti opomene, a zatim ovršna rješenja od javnih bilježnika. Ovdje govorimo o ovrhama koje su u Finu na prisilnu naplatu došle prema zakonu najkasnije do 31. prosinca 2017. i još nisu naplaćene, a računi su blokirani cijelo vrijeme - kaže naš sugovornik

Na listi se tako, između ostalih, nalazi i ime Vladimira Zagorca, bivšega generala HV-a, koji je u nekoliko sudskih postupaka osuđivan za različita kaznena djela u Hrvatskoj i Austriji, najpoznatije je ono za krađu dijamanata, a kojeg je 2006. Nacional stavio na listu 50 najbogatijih Hrvata s čak 26 milijuna eura osobnog bogatstva.

Dug bi trebao biti oprošten i Zoranu Buriću, suprugu potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, koji je direktor tvrtke MCC, a javnosti je postao zanimljiv zbog projekta gradnje plinske termoelektrane na Cetini.

Tu su i poznati nogometaši i sportski djelatnici Dino Drpić i Zoran Mamić, ali i Zvone Boban. Njima će se također otpisati do 10.000 kuna, bez obzira na to što su tijekom karijere zaradili popriličan novac.

U blokadi je i kontroverzni šibenski tajkun i plejboj Andrija Kević, koji je 2015. završio u zatvoru zbog financijskih malverzacija, a živi u dva milijuna vrijednoj vili na Gornjem Prekrižju.

Režije se nije sjetio platiti ni Zvonko Zubak, moćni trgovac oružjem čije se bogatstvo procjenjivalo na 71 milijun eura.

U dugove je zapao i tzv. dobri tajkun iz Sesveta, Marijan Šarić, vlasnik Europatradea, a na listi se našao i poznati producent Roman Majetić, nekadašnji kralj sapunica koji je također pod blokadom.

Račune na vrijeme nije plaćao ni najuspješniji hrvatski automobilist Niko Pulić, a u blokadi je i nasljednica tri milijuna eura vrijednog dvorca obitelji Werner na Tuškancu, koji je bio rezidencijalni objekt Ministarstva obrane. Na listi su i neki drugi privatni poduzetnici, javnosti nepoznati.

Poznata imena na listi za otpis duga

1. Zoran Burić,

suprug ministrice vanjskih poslova

2. Vladimir Zagorec,

general osuđen u aferi “dijamanti”

3. Marijan Šarić,

vlasnik tvrtke Europatrade

4. Zvonko Zubak,

trgovac oružjem

5. Roman Majetić,

TV producent

6. Niko Pulić,

bivši vozač autoutrka

7. Andrija Kević,

šibenski poduzetnik

8. Dino Drpić,

bivši nogometaš

9. Zvonimir Boban,

bivši nogometaš i aktualni zamjenik generalne tajnice Fife

10. Zoran Mamić,

bivši nogometaš i nogometni trener u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Sve detalje o oprostu duga milijunašima Jutarnji ekskluzivno donosi u tiskanom izdanju u srijedu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 09:24