PRVI TAKAV SLUČAJ

EKSKLUZIVNO: POVIJESNI DOGAĐAJ ZA HRVATSKO PRAVOSUĐE Majka osuđenog poreznika iz afere Dubai u državni proračun uplatila više od milijun kuna

Vjekoslav Skledar, Damjan Tadic / CROPIX

Zdravko Markač, tadašnji voditelj Porezne ispostave Centar u Zagrebu, i porezni inspektor Ranko Vukoja uhićeni su u veljači 2009.

 

Štefanija Markač, majka osuđenog voditelja Porezne ispostave Centar Zdravka Markača, uplatila je u državni proračun 1,063.000 kuna i to je prva izvršna presuda za prošireno oduzimanje imovinske koristi u povijesti hrvatskog pravosuđa. Država je tako namirena, ali na izvjestan način to je Pirova pobjeda jer je ovo prva takva presuda u nekom antikorupcijskom postupku koji je pravomoćno okončan nakon gotovo 10 godina u prosincu prošle godine.

Sve je počelo uhićenjem poreznika sredinom veljače 2009. u akciji kodnog imena Dubai.

Tadašnji voditelj zagrebačke Porezne ispostave Centar Zdravko Markač i porezni inspektor Ranko Vukoja pali su u koordiniranoj akciji policije i USKOK-a neposredno nakon što su primili i međusobno podijelili 35.000 eura mita u označenim novčanicama.

Uz njih je bio priveden i financijski inspektor Željko Sičaja koji je, prema optužbi, preko Vukoje zatražio od Markača da pogoduje vlasniku jednog poduzeća, odnosno da ne prijavi porezne nepravilnosti koje su nađene tijekom poreznog nadzora, za što su onda Markač i Vukoja tražili mito. Umjesto traženih 50.000 eura, na koncu su dobili 35.000 eura. Novac je preuzeo Vukoja i potom ga podijelio s Markačem, ne znajući da su obojica cijelo vrijeme pod nadzorom istražitelja, koji su im ubrzo stavili lisice na ruke i zaplijenili preuzeti mito, kod svakog 17.500 eura.

Sporna imovina

Prvo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu provedeno je u zaista kratkom roku. Već u studenome 2009. sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića donijelo je prvostupanjsku presudu kojom su sva trojica proglašena krivima. Markač je osuđen na četiri godine zatvora, Vukoja na godinu i pol, a Sičaja na šest mjeseci. Markaču i Vukoji oduzet je spomenuti mito, a usto su u odnosu na Markača primijenjene zakonske odredbe o tzv. proširenom oduzimanju imovinske koristi, što je bio prvi takav slučaj u sudskoj praksi. Njemu i članovima njegove obitelji, najviše njegovoj majci, naloženo je oduzimanje čak 3,6 milijuna kuna, što je bio iznos utvrđenog nesrazmjera između vrijednosti njihove imovine i ukupnih zakonitih primanja.

Međutim, Vrhovni sud je po podnesenim žalbama 2012. ukinuo tu presudu, i to upravo zbog proširenog oduzimanja imovinske koristi jer tijekom suđenja, unatoč naporima prvostupanjskog suda, nije bila ispitana Markačeva majka, na čije je ime glasio velik dio sporne imovine. Ono što je Županijsk sudi utvrdio u odnosu na samo počinjenje kaznenog djela Vrhovni sud pritom nije ni najmanje osporavao.

U ponovljenom postupku na Županijskom sudu trojica bivših poreznika ponovno su u rujnu 2014. proglašena krivima. Ponovno je utvrđen nesrazmjer u imovini Zdravka Markača i s njim povezanih osoba, ali su oni na ponovljenom suđenju uspjeli učiniti vjerojatnim da su dio sporne imovine stekli zakonito pa je Markaču i njegovoj majci na kraju naloženo oduzimanje nepunih 1,1 milijun kuna. Ponajviše zbog proteka vremena izrečene su im blaže kazne, Markaču dvije godine zatvora, Vukoji godinu dana uvjetno, a Sičaji šest mjeseci uvjetno.

Na tu presudu žalili su se i USKOK i obrana, a Vrhovni sud o njima je odlučivao četiri godine poslije, u studenom prošle godine. Djelomično je prihvaćena žalba USKOK-a te je preinačena prvostupanjska presuda na način da su Markaču i Vukoji povećane kazne. Tako je Markač pravomoćno osuđen na tri godine zatvora, a Vukoja na godinu dana bezuvjetno. Ovoga puta potvrđen je i dio koji se odnosi na prošireno oduzimanje imovinske koristi pa su Markač i njegova majka morali platiti 1,07 milijuna kuna. Markač je dobio i petogodišnju zabranu obavljanja poslova državnog službenika.

Mama umirovljenica

Štefanija Markač, majka optuženog poreznika Zdravka Markača iz afere Dubai, umirovljenica koja je radni vijek provela u pogonima DTR-a, digla je kredit za veliki stan.

U nekim drugim slučajevima neki su optuženici uspjeli “skloniti” imovinu na članove obitelji, poput tajkuna Željka Žužića ili nekih dilera, i sada je ovo prva presuda za prošireno oduzimanje imovinske koristi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo