SPOR

EKSKLUZIVNO: TEKST TUŽBE ANTE RAMLJAKA PROTIV ŠEFA SDP-a Što sve izvanredni povjerenik u Agrokoru zamjera Bernardiću i koliku odštetu od njega traži

 
Ante Ramljak (lijevo) i Davor Bernardić (desno)
 CROPIX

Bez ikakvog stvarnog temelja, na nadasve neprimjeren i klevetnički način, predsjednik SDP-a Davor Bernardić prikazivao je izvanrednog povjerenika u Agrokoru kao “člana ortačke skupine koja ima za cilj izvlačenje novaca iz Agrokora u korist lešinarskog fonda” - ključna je rečenica u tužbi koju je izvanredni Vladin povjereniku Agrokora Ante Ramljak u petak predao Općinskom građanskom sudu u Zagrebu tražeći zadovoljštinu za to što ga Bernardić proziva za kriminal i označuje ga kao veleizdajnika.

Bernardića tuži za tešku povredu prava osobnosti i traži da mu na ime neimovinske štete isplati 150.000 kuna sa zateznim kamatama te da podmiri troškove sudskog postupka.

Budući da se Ramljak odlučio za građansku tužbu, Bernardiću se neće skidati imunitet. Zastupnički imunitet štiti ga od kaznenog progona, i bez odobrenja Sabora protiv ni jednog se zastupnika ne može pokrenuti kazneni postupak (a pravilo je da se imunitet ne skida zbog tužbi za klevetu), pa se Ramljak odlučio na drugi tip tužbe.

Kako nam je rekao njegov odvjetnik Mladen Prka, ovdje se radi o građanskom postupku radi povrede prava osobnosti koju štiti Zakon o obveznim odnosima, a vodit će se po Zakonu o parničnom postupku. Sud će nakon evidentiranja Ramljakove tužbe pozvati Bernardića da dostavi odgovor, a kad ga dobije, odrediti pripremno ročište na kojemu će obje strane najaviti dokaze. Odvjetnik Prka procjenjuje da bi se prvo ročište moglo održati u prvom tromjesečju iduće godine.

Ključan datum

U tužbi koju smo dobili na uvid, uvodno se ističe da je 6. travnja ove godine stupio na snagu Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, takozvani lex Agrokor, da je 7. travnja Agrokor predao Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za pokretanje izvanredne uprave, a sud istoga dana o tome obavijestio Vladu i pozvao je da predloži izvanrednog povjerenika. Dana 10. travnja Trgovački sud je pokrenuo postupak izvanredne uprave u Agrokoru, a za povjerenika imenovao Ramljaka. Dana 8. lipnja Agrokor je “radi smanjenja sistemskog rizika, nastavka poslovanja i očuvanja imovine preuzeo novo zaduženje s prednosti namirenja u iznosu od 1,060 milijardi eura”.

Kao ključan datum ističe se 26. listopada kada je Jutarnji list objavio dijelove ugovora o spomenutom zaduženju. Objava je, piše u tužbi, “polučila niz reakcija sveukupne društvene i političke javnosti, pa tako i Davora Bernardića koji je u svojim komentarima tijekom javnih istupa i u intervjuima prenesenim u gotovo svim elektronskim i pisanim medijima u Hrvatskoj prikazao Ramljaka kao člana ortačke skupine kojoj je cilj izvlačenje novaca iz Agrokora u korist lešinarskog fonda”.

- Time je Ramljaka u javnosti prikazivao kao sudionika u nezakonitim i protupravnim radnjama koji želi steći korist na štetu Agrokora i izravno, bez i jednog dokaza, Ramljaku imputirao počinjenje kaznenog djela zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju - kaže se u tužbi.

Dodaje se kako značaju i težini optužbi pridonosi činjenica da je Bernardić predsjednik najveće oporbene stranke dok Ramljak kao izvanredni povjerenik nije dio političkih struktura, “nego građanin koji je temeljem rezultata svog dosadašnjeg rada u gospodarstvu i iskustva koje je stekao predložen za izvanrednog povjerenika”.

Klevetnička kampanja

- Sama ta činjenica ukazuje na bitno različitu javnu poziciju Ramljaka od one u kojoj se tijekom javnih nastupa nalazi Bernardić. Naime, Ramljak nije u poziciji iznositi i javno objavljivati podatke i dokaze do kojih je došao i kojima raspolaže kao izvanredni povjerenik, a koji s uspjehom mogu oponirati i demantirati klevetničku kampanju Davora Bernardića, jer je ugovorno vezan za čuvanje poslovne tajne - navodi odvjetnik Prka, kvalificirajući Bernardićeve istupe kao senzacionalistički koncipirane, satkane od niza klevetničkih, uvredljivih i neistinitih navoda usmjerenih na bezrazložno kompromitiranje i difamiranje Ramljaka.

Obrazlažući tužbu kaže da se to negativno odražava na postupak izvanredne uprave, ali i Ramljaka kao stručnjaka što ima utjecaj na njegov sadašnji, ali i daljnji profesionalni i privatni život. Bernardić time, nastavlja, može osvojiti simpatije “dijela interesnih skupina kojima je cilj propast postupka izvanredne uprave i otvaranje stečaja nad trgovačkim društvom Agrokor i njegovim povezanim i ovisnim društvima”.

Na najavu tužbe Bernardić je reagirao na Facebooku.

- Kad već Ramljak neće doći pred Povjerenstvo, razgovor ćemo voditi na sudu. Osobno ću zatražiti skidanje svog imuniteta i veselim se prilici za razgovor sa svim ključnim akterima u slučaju Agrokor. Dok u Agrokoru vlada netransparentnost i ne postoji nikakav plan restrukturiranja, dok ljudi nemaju čime nahraniti djecu, dok napuštaju Hrvatsku, on umjesto da se bavi restrukturiranjem Agrokora, daje intervjue i direktno pogoduje lešinarskim fondovima. Zadatak oporbe je da propituje poteze vlasti, postavlja pitanja i konstruktivno kritizira - u tome nas neće spriječiti! Pozivam Ramljaka da objavi iznos svoje plaće i plaće svojih savjetnika. On je povjerenik Vlade i to mora biti javan podatak - napisao je Bernardić.

Ramljak će na sudu dokazivati da mu je predsjednik SDP-a nanio teške duševne boli, da su se posljedice odrazile na njegovo duševno stanje, te poslovni i privatni ugled.

- Ramljak je svakodnevno izložen brojnim neugodnostima, sumnjičavim pitanjima, pogrdnim komentarima, dobacivanjima, trpi sumnje svojih suradnika. Sve to dovodi ga u poziciju da za obavljanje svoje funkcije mora ulagati dodatne napore kako bi anulirao negativne učinke Bernardićevih izjava - zaključuje odvjetnik Prka. Traženi iznos odštete Ramljak planira proslijediti u humanitarne svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:54