SUDBONOSNI RAZGOVOR U BRUXELLESU

EKSKLUZIVNO: 'VEĆ SUTRA BISMO MOGLI IMATI RJEŠENJE ZA LJUBLJANSKU BANKU!' Pusić uoči sastanka s Erjavcem

 AFP

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić ponovila je jučer u Bruxellesu da je optimistična uoči sutrašnjeg sastanka s kolegom Karlom Erjavcem , na kojem će se vidjeti koje bi rješenje od njih četiri o kojima se razgovara bilo najbolje u sporu oko Ljubljanske banke.

‘To je impresionizam’

Pusić je navode slovenskog ambasadora u Zagrebu Vojka Volka da su potraživanja Ljubljanske banke prema poduzećima u Hrvatskoj četiri puta veća od prenesene štednje nazvala “impresionizmom".

- To nije pitanje impresionizma, to je pitanje podataka. Naš financijski stručnjak Zdravko Rogić ima podatke slovenske vlade koji u tom pogledu govore upravo o suprotnim odnosima. Mi kao ministri vanjskih poslova nećemo se oko toga nagađati, nego ćemo angažirati stručnjake da na temelju dokumenata definiraju odnose.

Prebijanje dugova

Ostavljanje umjetničkog dojma u javnosti je jedna stvar, a čisti podaci su druga. Mi ćemo se voditi čistim podacima i u skladu s njima se i postaviti, ovisno o tome koji model i koju vrstu kompromisa uspijemo postići - rekla je ministrica Pusić .

Upitana o mogućnosti rješenja prebijanjem ili poravnanjem dugova, hrvatska je ministrica rekla da je to jedna od mogućnosti, ali ne i najizvjesnija.

- Postoje još barem tri. Mi smo spremni razgovorati o svim varijantama i na kraju donijeti odluku koja je najmanje štetna za obje strane, odnosno koja je prihvatljiv kompromis za obje strane. S obje strane postoji dobra volja da se to riješi - istaknula je Pusić.

Politički trenutak

Potpredsjednica hrvatske Vlade nije htjela komentirati stavove slovenskog premijera Janše da podnesak za arbitražu o granici na moru uputi u parlament, kazavši da bi za to “trebalo pitati Janšu”, ali je dodala da “vjerojatno postoji dobri razlozi s njihove strane s obzirom na politički trenutak”.

Što se hrvatskog podneska tiče, Pusić je rekla da je on dovršen te da će se o njemu još jedanput razgovarati u Vladi. Dodala je da je riječ o “prvoklasnom dokumentu od tristotinjak stranica koji je napravljen u suradnji s vrhunskim svjetskim stručnjacima”. Rok za dostavu podneska je 11. veljače, a Hrvatska će ga, kako je rekla Pusić, poslati i prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 03:25