KOME BI PREMIJERKA ZAPOVIJEDALA U RATU?

EKSKLUZIVNO Žena s najvišim pričuvnim činom: Brigadirka Kosor nadređena je pukovniku Sanaderu

Split, 290311.Predsjednica Vlade RH u Spaladium Areni otvorila je ASDA Medjunarodni sajam vojne industrije u Splitu a potom prisustvovala vojnoj vjezbi u ratnoj luci Lora.Na fotografiji: Jadranka Kosor i Davor Bozinovic.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Cizmic / CROPIX

Premijerka Jadranka Kosor 1997. dobila je čin pričuvne brigadirke obrazovne struke. Kako doznaje Jutarnji list, pričuvni čin dodijelio joj je tadašnji predsjednik Franjo Tuđman .

Kosor je bila jedna od oko 50 osoba kojima je Tuđman tada dodijelio pričuvne činove. Među njima su bili i Hloverka Novak Srzić, tada glavna urednica HTV-a, i Milan Ivkošić, kolumnist Večernjeg lista koji su čin počasnog bojnika dobili na prijedlog Markice Rebića, tadašnjeg pomoćnika ministra obrane.

Kao pričuvna brigadirka, Kosor je žena s najvišim pričuvnim činom od svih dužnosnika kojima je bivši predsjednik dodijelio ovu čast. Odluka o dodjeli čina Jadranki Kosor nije objavljena u Narodnim novinama. Kosor je čin koji ne donosi materijalne ili statusne privilegije, dobila dvije godine nakon ulaska u HDZ i u vrijeme kada je bila zastupnica u Saboru.

Pretpostavka je da ga je dobila zbog svojih radijskih emisija o prognanicima. Prvi hrvatski predsjednik u nekoliko je navrata političarima dodijeljivao pričuvne činove. Kao što je poznato, 1993. je činove dodjelio najvećem broju pripadnika HDZ-ova establišmenta te pojedinim opozicijskim prvacima. Tadašnja HDZ-ova zvijezda u usponu i kasniji premijer Sanader u toj je tranši dobio čin pričuvnog pukovnika. Četiri godine kasnije Tuđman je Jadranki Kosor dao čin više, prvi do onog generalskog.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:43