PREMIJER O PONUDI RUSA

EKSKLUZIVU JUTARNJEG PRENIO I REUTERS Reagirao i Plenković: 'Sa zanimanjem ću to pročitati. Dobro je da postoji interes za Inu, ne samo Rosnjefta'

 CROPIX

Nakon što je Jutarnji eksluzivno objavio informaciju da je najveća svjetska naftna kompanija, ruski Rosnjeft, zainteresirana za kupnju Ine, te da bi u tom slučaju obje njezine rafinerije bile modernizirane i nastavile s proizvodnjom, za HTV-ov Dnevnik situaciju je komentirao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić.

- U ovom trenutku priređuje se dokumentacija za javni poziv i bit će objavljena kroz nekoliko tjedana - kratko je kazao.

U međuvremenu je i novinska agencija Reuters prenijela vijest da je najveća svjetska naftna tvrtka Rosnjeft zainteresirana za kupovanje udjela u INA-i. Pozivajući se na intervju u Jutarnjem, Reuters piše da je Igor Sečin, glavni direktor Rosnjefta, izjavio da tvrtka razmatra mogućnost ulaska u vlasničku strukturu INA-e.

Mađarski MOL trenutno je najveći dioničar INA-e s nešto manje od 50 posto dionica dok je hrvatska vlada vlasnik nešto manje od 45 posto dionica: - Ako Rosnjeft uđe u vlasničku strukturu INA-e, sisačka će se rafinerija modernizirati kako bi mogla poslovati na održiv način - citira Reuters Sečina.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak navečer kako je odbijanjem švicarskog Vrhovnog suda da poništi odluku Arbitražnog suda u sporu Hrvatske s MOL-om oko Ine završen pravni put koji je Hrvatska imala na raspolaganju.

Na pitanje je li istina da se čelnici Rosnjefta interesiraju kako bi postali partneri Vlade u upravljanju Inom, Plenković je odgovorio da je vidio najave intervjua gospodina Sečina, ali da ga nije još čitao no da će ga u subotu pročitati sa zanimanjem.

- U svakom slučaju dobro je da postoji interes za Inu, ne samo Rosnjefta već i brojnih drugih potencijalnih strateških partnera - rekao je Plenković.

Na pitanje novinara što učiniti kako bi se Inom upravljalo u skladu sa hrvatskim zakonima o trgovačkim društvima i hoće li se to moći tek kada se Ina vrati u hrvatske ruke, rekao da je odluka Vlade i savjeta za Inu da se ide u izbor savjetnika koji bi pomogao ili za vraćanje Ine u hrvatske ruke ili za pronalazak strateškog partnera. Dodao je da na tome radi Ministarstvo financija te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:09