SUMNJA U RIJEČI BIVŠEG PREMIJERA

Emil Tedeschi: Moj otac je mrtav već tri godine. Sanader sad može pričati što god hoće

Sanader je rekao da je uz pomoć oca Tedeschija zaradio 500 tisuća DEM
 Tomislav Serdar / CROPIX

ZAGREB - Nemam saznanja o tome da je moj otac ostvario milijunske zarade za vrijeme svog rada i boravka u Trstu 80-ih godina u poslovima s Ivom Sanaderom. Danas je lako bilo kome govoriti o različitim volumenima posla s mojim ocem, koji je umro prije tri godine - prokomentirao je jučer Emil Tedeschi, predsjednik uprave Atlantic grupe, iskaz bivšeg premijera Ive Sanadera.

Bivši premijer je austrijskim istražiteljima dao iskaz za vrijeme boravka u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu početkom prošle godine.

Zanimljivo je da je otac Emila Tedeschija, pokojni Svetozar, već druga osoba koja je nekad, kako tvrdi bivši premijer, s njime poslovala, ali danas o tome ne može apsolutno ništa reći jer nije živ.

Slučaj Eugena Laxe

Podsjetimo da se u prvoj optužnici protiv bivšeg premijera, vezanoj uz isplatu provizije za dobivanje kredita kod Hypo banke za izgradnju veleposlanstava, spominje već famozni Eugen Laxa, hrvatski iseljenik i mason iz Brazila. Laxino ime vezano je uz isplate provizije za taj posao. No, ni Laxa danas nije živ pa to ne može potvrditi niti demantirati. Inače, Sanader je austrijskim istražiteljima početkom prošle godine ispričao da je na raznim poslovima u razdoblju od 1980. do 1990. godine zaradio najmanje tri do četiri milijuna njemačkih maraka.

Unosan posao

Jedan od unosnijih poslova koji im je spomenuo bio je onaj što ga je, prema Sanaderovu iskazu, odradio za poduzeće braće Tedeschi.

- Krajem 80-ih radio sam i za poduzeće braće Tedeschi, Felicea i Svetozara, u Trstu. Bili su to ljudi bliski komunističkom režimu, koji su imali dobre kontakte u Moskvi - ispričao je Sanader, navodeći da je za njih radio kao posrednik i savjetnik, zajedno sa svojim puncem Ivom Šarićem, koji mu je pomogao u ostvarenju početnih kontakata, ali i u realizaciji pojedinih poslovnih zadaća. Prisjetio se kako je za oca sadašnjeg vlasnika Atlantic grupe Emila Tedeschija plasirao više od 10 milijuna ženskih čarapa u tadašnji SSSR te druge robe kao što su termometri.

- Zarada mi je isplaćivana za svaki pojedini posao. Ukupno se radilo o oko 500.000 njemačkih maraka. Dio te zarade pripadao je i mom puncu - rekao je Sanader austrijskim tužiteljima.

Ignorirao ga u Beču

Neslužbeno doznajemo da Sanader, kad je došao na vlast, nije imao blizak odnos s obitelji Tedeschi. Čak se priča da su se otac Emila Tedeschija i Sanader sreli na početku njegova premijerskog mandata u Beču i da se Sanader pravio da ga ne vidi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 05:39