DESECI TISUĆA OBOLJELIH

EPIDEMIJA NA VRHUNCU: U Sisku deset osoba umrlo od gripe

 
 Goran Mehkek / CROPIX

U sisačkoj bolnici od posljedica gripe umrlo je do sada deset osoba, doznajemo od dr. Tomislava Dujmenovića, ravnatelja bolnice u Sisku. To je najveći broj umrlih od komplikacija uzrokovanih gripom u ovoj bolnici.

Valja dodati, kako ističe dr. Dujmenović, da su svi umrli od posljedica gripe bolovali od drugih teških kroničnih bolesti, te im je zaraza gripom zakomplicirala stanje i dovela do smrti.

U teškom stanju zbog gripe i upale pluća još je pet pacijenata koji su na respiratorima. No, stanje je što se tiče pritiska novooboljelih, puno bolje nego prethodnih tjedana, kada je na respiratorima u teškom stanju bilo dnevno od deset do 14 pacijenata. Zbog manjka respiratora bolnica je prije dva tjedna zatražila pomoć Ministarstva zdravstva i Sisačko-moslavačke županije.

Dr. Dujmenović ističe je kako je Ministarstvo zdravlja žurno reagiralo te su dobili dva respiratora na posudbu iz bolnica u Našicama i Ogulinu, a Sisačko-moslavačka županija kupila je također jedan respirator koji je odmah stavljen u uporabu. Na snazi je još uvijek zabrana posjeta bolesnicima u svim bolničkim odjelima, a iz bolnice i dalje pacijente koji bi ovih dana trebali ići na ranije zakazane pretrage i kontrolne preglede, da ne dolaze u bolnicu ukoliko imaju neke od simptoma gripe, a bolnica će im osigurati naknadni termin.

Inače, kako je izvijestio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u cijeloj Hrvatskoj do sada je dojavljeno 60 smrtnih ishoda zbog komplikacija nastalih gripom. Najnoviji podaci govore da je sezona gripe dosegnula svoj vrhunac koji uobičajeno traje nekoliko tjedana, nakon čega će broj oboljelih postupno padati, navodi HZJZ u svom redovitom izvješću o gripi. U Hrvatskoj je, zaključno s 3. veljače, službeno registrirano ukupno 39.914 oboljelih od gripe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:08