JUTARNJI U STOŽERU HDZ-a

EUFORIJA I IZVIKIVANJE 'POBJEDA, POBJEDA!' U HDZ-U ‘Ruži Tomašić u ovoj pobjedi najviše je pomogao premijer’

Ruža Tomašić jača je od HDZ-a! Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević osvojila je najviše glasova prema prvim nepotpunim rezultatima DIP-a - 25,95 posto, čime je ostvarila više od 10 posto prednosti pred drugoplasiranim HDZ-ovim kandidatom Andrejem Plenkovićem. No, Ruža Tomašić jedina sinoć nije slavila u središnjici HDZ-a. Bila je na Korčuli. Važniji od izbornog rezultata jučer joj je, kako mi je rekla, bio rođendan njezina sina. - Kampanju smo završili u petak navečer u Dubrovniku i ostala sam na Korčuli. Izbori će proći, doći će drugi, a moj sin ipak samo jednom ima 25 godina - rekla je Tomašić.

Poruka vladajućima

- Radim ono u što vjerujem i vjerujem u ono što radim. Ovo je poruka vladajućima - trebali bi se zamisliti što rade - rekla je Tomašić, čiji je uspjeh za neke HDZ-ovce sinoć bio iznenađenje, a za neke očekivan.

- Ja sam pomalo iznenađen. Očekivao sam da će prvi biti naš Andrej Plenković - rekao je jedan od članova iz vrha stranke, ne želeći da ga citiramo, dok je drugi dobacio:

- Nije to nikakvo iznenađenje. Znam da su i naši članovi glasali za nju jer je Ruža jedina od svih kandidata s liste koja je imala svoj, drugačiji stav. Zato je dobila toliko glasova. Gordan Jandroković, pak, dodao je da Ruža za svoj uspjeh može zahvaliti i Zoranu Milanoviću jer joj je napravio dobru reklamu. Sličnog je stava i Zdravka Bušić.

'PRVI TEŽI PORAZ MILANOVIĆA OD 2007.' Komentar Davora Butkovića. HDZ-U ŠEST MANDATA, SDP-U PET, LABURISTIMA JEDAN. MILANOVIĆ: 'Čestitam HDZ-u' KARAMARKO: 'Izašli smo iz ponora!'

- Mislim da je Ruži Tomašić najviše pomogao premijer - rekla je Bušić i dodala da se nadala dobrom rezultatu za HDZ, te da joj je jedino žao što nije bio veći izlazak birača.

- No, to nije bilo na nama. Ja bih voljela da je odaziv bio veći jer bi i pobjeda bila uvjerljivija i meni slađa. Ovo je dobra uvertira za lokalne izbore - istaknula je Bušić.

Euforija koja je sinoć vladala u središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma dugo nije bila viđena među HDZ-ovcima. Tamburaši, pjesma, slavlje... Šest osvojenih mandata doživjeli su kao veliki vjetar u leđa. Oduševljenje rezultatima nije im, kažu, pomutilo ni to što “njihov čovjek” nije osvojio najviše glasova.

- Pobjeda, pobjeda! - uzvikivalo se sinoć na Trgu žrtava fašizma.

- Dižemo se iz pepela - komentirao je u prolazu Boris Kunst.

HDZ u pravom smjeru

- Rezultati su nešto iznad naših očekivanja. HDZ ne samo da je preživio svoje najteže trenutke, nego se ponovno na velika vrata vraća na svoje nekadašnje pozicije. Ovo je poruka građana Kukuriku koaliciji. Ako i rezultati lokalnih izbora budu ovako dobri, nisu isključeni ni prijevremeni izbori - rekao nam je sinoć Gordan Jandroković.

HDZ-U ŠEST MANDATA, SDP-U PET, LABURISTIMA JEDAN Ruža Tomašić osvojila je najviše glasova na listi HDZ-a! MILANOVIĆ: 'Čestitam HDZ-u na pobjedi' KARAMARKO: 'Izašli smo iz ponora!'

- Četiri osvojena mandata bila bi dobar rezultat, pet bi bila pobjeda, a ovih šest - to je veličanstveno - pričali su oduševljeno među sobom, nazdravljujući i čestitajući jedni drugima.

- Ovo je početak kraja Zorana Milanovića i potvrda da predsjednik Karamarko vodi HDZ u pravom smjeru - bio je sinoć jedan od najčešćih komentara nakon što su objavljeni prvi neslužbeni rezultati izbora za Parlament EU.

- HDZ se na ovim izborima pokazao dobro organiziranim i pripremljenim. Sastavili smo dobru listu kandidata i pronašli koalicijske partnere koji su nam donijeli dodatnu vrijednost. Bili smo vjerodostojni u svojoj politici prema EU, i to su birači prepoznali i ujedno poslali poruku vladajućima da su nezadovoljni kako vode zemlju - rekao je o HDZ-ovu uspjehu Andrej Plenković.

- Je li se R. Tomašić ipak pokazala jačom od HDZ-a - pitam. - Ma, ne. Ovo je naše prvo iskustvo s preferiranim glasom. Naši koalicijski partneri bili su organizirani i podržali Ružu. Mi nismo imali individualiziranu kampanju - kaže Plenković.

- Nitko ne može biti jači od HDZ-a - dodala je Dubravka Šuica.

- Ne želim umanjiti zasluge Ruže Tomašić, ali tu se radi o čistoj matematici. Ruža je dobila na popularnosti uz pomoć premijera - rekla je Šuica i dodala da je ovo sjajna pobjeda HDZ-a.

Pjesma i aplauz

- Ovo je pobjeda za promjenu smjera u Hrvatskoj - istaknuo je i Davor Stier, dodajući da su tijekom cijele kampanje govorili da će osvojiti šest mandata. O uspjehu Ruže Tomašić kaže da je zajednički.

'NAROD JE MILANOVIĆU POKAZAO ŠTO MISLI' Ruža Tomašić dobila najveći broj glasova na listi HDZ-a

- To je donekle reakcija na polemiku u čijem se centru Ruža našla - rekao je Stier.

U središnjici HDZ-a sinoć se okupilo mnogo poznatih stranačkih imena. Jedini koji se s njima cijele večeri nije družio bio je šef stranke Tomislav Karamarko.

S drugog kata spustio se tek poslije ponoći, netom nakon što se javnosti obratio Zoran Milanović. Karamarko je dočekan pjesmom i aplauzom.

- Tomo, Tomo, pobjeda, pobjeda - vikali su HDZ-ovci svom šefu.

- Kao što kaže pjesma, dragi prijatelji, mi smo pobijedili - izjavio je Karamarko i dodao: - Evo prave ankete!

- Ovo je samo prvi korak. Izašli smo iz ponora i danas smo pobjednici. Svoju katarzu smo prošli. Očekujem i vjerujem u pobjedu i na lokalnim izborima. HDZ je jedina stranka koja na državotvornoj liniji brani interese Hrvatske - rekao je Karamarko koji je čestitao koalicijskim partnerima, ali i SDP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:24