PROMJENE

EUROPA NAM JE DALA 300 MILIJUNA KOJI ĆE POTPUNO PROMIJENITI KONCEPT RADA VRTIĆA Uvodi se nova organizacija u čitavom nizu hrvatskih gradova

Ronald Goršić / CROPIX

Bespovratnih 300 mil. kuna iz Europskog socijalnog fonda trebao bi značajno olakšati život roditeljima koji rade u smjenama

Desetak vrtića diljem Hrvatske od početka rujna počet će raditi u dvije smjene, a do kraja kalendarske godine realno je očekivati da će dvije smjene uvesti ukupno 70-ak vrtića.

Proizlazi to iz podataka o provedbi projekta “Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu predškolskog i ranog odgoja i obrazovanja”, za koji je osigurano 300 bespovratnih milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, a za koji su poziv još u ožujku raspisala ministarstva rada, demografije i obrazovanja.

Glavni mu je cilj usklađivanje obiteljskog i poslovnog života, odnosno uvođenje popodnevne smjene koja bi pratila smjenski rad roditelja te osiguranje dovoljnog broja kadra i uvjeta za rad u dvije smjene.

Rad do 21 sat

Poziv je početkom lipnja privremeno obustavljen, jer su zaprimljeni projektni prijedlozi, u odnosu na zahtijevani iznos bespovratnih sredstava, dosegnuli 105 posto ukupno raspoloživog iznosa bespovratnih sredstava.

- Javilo se 70-ak vrtića iz svih dijelova zemlje. Tijekom srpnja donesene su dvije Odluke o financiranju, ukupne vrijednosti oko 36,5 milijuna kuna, kojima je financiranje odobreno za deset vrtića - u Tribunju, Pirovcu, Vrgorcu, Gradcu, Gornjem Knegincu, Kastavu, Solinu i za Montessori vrtić u Splitu. Početkom rujna bit će potpisana odluka za financiranje još 20 vrtića, vrijedna 103 milijuna kuna, a najkasnije početkom listopada očekuje se četvrta financijski velika odluka - kaže Katarina Ivanković Knezović, državna tajnica u Ministarstvu rada.

Vrtići kojima je financiranje odobreno u srpnju, prema anketi koju smo proveli, počet će s dvosmjenskim radom najkasnije sredinom rujna. Do kraja godine, smatra Ivanković Knezović, u dvije smjene trebali bi početi raditi i ostali, iako je za to potrebno dosta predradnji - od izmjena pravilnika do zapošljavanja odgajatelja i stručnih suradnika. Do koliko sati će u popodnevnoj smjeni pojedini vrtići raditi, nije precizno regulirano - jedinice lokalne samouprave mogu o tome samostalno odlučiti.

Vrgorački vrtić Pčelica, kojem je odobreno financiranje u visini 5,7 milijuna kuna, radit će do 21 sat, a dvosmjenski rad počet će 15. rujna te će trajati cijelu kalendarsku godinu, bez ljetne stanke.

- Ubrzano mijenjamo pravilnike, raspisujemo natječaje i javnu nabavu. Zaposlit ćemo 14 novih djelatnika - troje na ugovor o djelu, sedam odgajatelja, defektologa i tri pomoćna djelatnika - kaže vrgorački gradonačelnik Ante Pranić. Od 176 djece koja pohađaju vrtić, za njih 20 roditelji su u preliminarnoj anketi izjasnili da bi im popodnevna smjena itekako dobro došla.

Veliki interes

- Siguran sam da će taj broj dodatno rasti kad projekt zaživi i kad roditelji budu sigurni da se radi o trajnom rješenju na koje se mogu osloniti. Nama je dvosmjenski rad ovdje jako, jako bitan, prije svega zbog velikih gospodarskih subjekata kao što je mesna industrija Pivac čiji radnici rade u tri smjene i do sada su imali problem smještaja djece.

Jednaki problem se javlja i u poljoprivrednom dijelu godine - kaže gradonačelnik. Grad koji vodi, ističe, u predškolski odgoj ulaže ukupno 10 milijuna kuna - gradi se područni vrtić, energetska obnova postojećeg, radi se igralište, nabavlja oprema za uvođenje dvije smjene.

I u Tribunju, kojem je odobreno financiranje u iznosu od 1,7 milijuna kuna, je živo. Privatni vrtić Žižula, s kojim općina surađuje od 2009. godine, s dvosmjenskim će radom krenuti od 1. rujna.

Pomoć u sezoni

- Petina roditelja djece u vrtiću, kojih imamo od 55 do 60, kaže da treba vrtić i popodne jer rade u smjenama. Glavni motiv nam je turistička sezona, kad je ta potreba najveća. Zaposlit ćemo još jednog odgajatelja te psihologa, a djeci ćemo pružiti i učenje engleskog jezika, ples i sport. To roditelje neće ništa koštati, dobit će te aktivnosti u sklopu redovne cijene vrtića, koja za roditelje iznosi između 575 i 600 kuna - kaže načelnik Marko Grubelić.

Popodnevna će smjena trajati do 20 sati, a neće postojati fiksni početak popodnevne smjene: roditelji mogu dijete, primjerice, dovesti u 11 ujutro ili kad im već odgovara. Kao i u drugim vrtićima, sukladno Pedagoškom standardu, dijete neće moći boraviti u vrtiću duže od 10 sati.

Montessori vrtić Mali cvijetak iz Splita odlukom iz srpnja dobio je 2,8 milijuna kuna za dvosmjenski rad.

- Počet ćemo 1. rujna, kako znamo i umijemo. Zaposlit ćemo još četiri odgojitelja, radit ćemo do 20 sati. Zainteresiranih roditelja ima i sve ih je više - kaže osnivačica vrtića Elizabeta Rakidžija.

Split je, inače, grad iz kojeg se prijavilo najviše dječjih vrtića, kojima je pak odobreno financiranje u najvećim iznosima. Upravo je to glavni razlog što će nova odluka o financiranju, najvjerojatnije 3. rujna, biti potpisana baš u Splitu. Tom će odlukom gradskom dječjem vrtiću Radost biti odobreno 13 milijuna kuna, također gradskom Cvitu Mediterana isto toliko, Čarobnom pianinu 14,8 milijuna, Disneylandu 3,1 milijun... Samo će u Splitu biti zaposleno 60 odgajatelja.

Osim splitskih vrtića, tom će odlukom financiranje biti odobreno i vrtićima iz Bibinja, Pregrade, Velike, Čazme, Metkovića, Đurđevca, Trogira, Nove Vasi, Preloga, Odre, Ludbrega, Čabra i Čakovca.

Mjesta u kojima su vrtići dobili potporu za rad u dvije smjene

- Split (5 vrtića)

- Tribunj

- Pirovac

- Vrgorac

- Gradac

- Gornji Kneginec

- Kastav

- Solin

- Bibinje

- Pregrada

- Velika

- Čazma

- Metković

- Đurđevac

- Trogir

- Nova Vas

- Prelog

- Odra

- Ludbreg

- Čabar

- Čakovec

Nijedan gradski vrtić u Zagrebu nije se prijavio za sredstva iz EU

Na projektni poziv, prema neslužbenim informacijama koje imamo, nije se javio ni jedan gradski vrtić Grada Zagreba, iako procjene pokazuju da je upravo u Zagrebu pojačana potreba za dvosmjenskim radom. Prijavilo se sedam privatnih vrtića, od kojih će za njih dva - Košnicu i Nemo - rujanskom odlukom biti odobreno financiranje u ukupnom iznosu od 5,8 milijuna kuna.

Iako se, dakle, niti jedan vrtić nije javio na projektni poziv, Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, za Večernji list izjavio je kako će 13 vrtića, pobrojavši ih imenom, od 1. rujna raditi i u popodnevnoj smjeni, iako su ravnatelji nekih od tih vrtića rekli kako im je to prvi glas.

- Ti su nam se vrtići sami, nakon provedenih anketa u lipnju, prijavili za to. Svih 60 vrtića je provelo anketu, a ovih 13 su temeljem provedenih anketa prijavili da će imati smjenski rad - izjavio je Lovrić.

Na službeni upit u Gradskom su nam uredu potvrdili da nije zaposlen ni jedan novi odgajatelj.

- S obzirom na to da se organizacija smjenskog rada dječjeg vrtića provodi u tzv. turnusima, odnosno jedan tjedan ujutro, jedan tjedan popodne, navedeno trenutno ne iziskuje zapošljavanje dodatnih odgojitelja i pomoćnog osoblja - odgovorili su u gradskom uredu. Zašto se gradski vrtići nisu prijavili na projekt u sklopu ESF-a, nisu odgovorili, ali tvrde da će to - učiniti, iako je projektni poziv, podsjetimo, privremeno zatvoren početkom lipnja jer je do tada stiglo projekata u vrijednosti pet posto većoj od osiguranog novca.

U 13 vrtića koji su na popisu onih koji planiraju uvesti dvosmjenski rad većina je ravnatelja još na odmoru. U DV Šegrt Hlapić poslali su odgovor kako se smjenski rad sukladno potrebama provodi već duži niz godina, a u DV Vedri dani da se vrtić već ranije prilagodio potrebama roditelja te da radi produženo do 19 sati.

Iz neslužbenog razgovora doznali smo tek da su ravnatelji upoznati s novim načinom rada, ali su objasnili da s radom neće početi odmah, nego tek “kad se uhodaju”. Nisu, kažu, u potpunosti upoznati s cijelim projektom jer za razliku od ostalih vrtića diljem Hrvatske, nositelj natječaja je Grad Zagreb te to “ide” preko njih. (Iva Badanjak)

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo