BALKANSKA NARKOMAFIJA

Europol: Hrvatski narkobosovi najviše vole nekretnine

Zemunski klan članove disciplinira brutalnošću i šalje poruku suparnicima...

ZAGREB - Braća Šarić iz Pljevalja, prema ocjeni američke DEA-e, uz zaštitu crnogorskog političkog vodstva, preuzela su glavne tokove distribucije kokaina za zapadnoeuropsko tržište.

S akcijom “Balkanski ratnik”, pokrenutom sredinom studenoga prošle godine, osim zapljene više od dvije tone kokaina, povezuje se i niz ubojstava, među njima i ubojstvo Mladena Popovića (40) iz Klopča kraj Zenice, kojega je 17. siječnja kod Pule usmrtio Dino Martinović. Europol, DEA i Interpol objavili su niz publikacija u kojima se daje presjek stanja organiziranog kriminala i tržišta drogom na jugoistoku Europe. OCTA, dokument Europola, podijelio je europsko područje u tzv. “kriminalne kocke”.

Policajci Europola, osim dijela dokumenta koji je javni, u suradnji s državama članicama Europola i drugim policijama, izradili su i tajni dio dokumenta koji sadrži podatke o glavnim klanovima i nositeljima pojedinih oblika organiziranog kriminala. On nosi oznaku strogo povjerljivo. U javnom dijelu dokumenta navode se i specifičnosti kriminalnih aktivnosti pojedinih skupina prema etničkoj, ali i teritorijalnoj podjeli.

Prema izvješću Vijeća Europe o stanju organiziranog kriminala u jugoistočnoj Europi (CARPO), obilježja pojedinih zemalja vezanih uz krijumčarenje droge jesu:

ALBANIJA: Tranzitno područje, ali su albanske skupine ključne u trgovini heroinom u regiji, a manje poslove daju skupinama drugih nacionalnosti. Karakterizira ih visoka discipliniranost i tajnost. Albanska policija nadzire 20-ak skupina krijumčara droge.

BOSNA I HERCEGOVINA: Skupine krijumčara droge nemaju posebno etničko obilježje, a BiH se smatra “centrom za redistribuciju” droge prema susjednim državama.

CRNA GORA: Luka Bar jedno je od odredišta kokaina iz Južne Amerike. Dileri su rodbinski povezani, a umiješani su u ubojstva, otmice i iznude.

HRVATSKA: Jedna od ključnih na “balkanskoj ruti”, a Europol smatra da ima nekoliko kriminalnih skupina koje se bave krijumčarenjem droge, podijeljenih po teritorijalnoj pripadnosti i rođačkim vezama. Novac od prodaje droge uglavnom se investira u nekretnine.

SRBIJA: Dio balkanske rute. U akciji Sablja razbijeno nekoliko narkoskupina. Zemunski klan imao je šest podgrupa. Ozloglašen po pribjegavanju sili u discipliniranju svojih članova i zastrašivanju svih koji mu se nađu na putu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:51