FEMS NADGLEDA HRVATSKU VLADU

Europska federacija liječničkih sindikata podnijet će prijavu tijelima Međunarodne organizacije rada zbog kršenja prava hrvatskih liječnika

Ilustracija
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Europska federacija liječničkih sindikata (FEMS) najavila je kako će podnijeti prijavu nadzornim tijelima Međunarodne organizacije rada zbog kršenja radnih i sindikalnih prava hrvatskih liječnika.

Usvajanje tog prijedloga predložio je predsjednik Glavne skupštine FEMS-a Joao De Deus na jesenskom zasjedanju skupštine FEMS-a koja je održana u Rigi (Latvija) od 3. do 5. listopada, priopćio je u ponedjeljak Hrvatski liječnički sindikat.

Pokretanje postupka pred međunarodnim institucijama zbog kršenja radnih i sindikalnih prava hrvatskih liječnika prethodno je zatražila predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović-Čaić koja je sudjelovala na Skupštine FEMS-a.

Čulinović-Čaić također je Generalnoj skupštini podnijela nacionalno izvješće o stanju s liječnicima u Hrvatskoj i zatražila da FEMS pokrene postupak.

Prijava FEMS-a Međunarodnoj organizaciji rada samo je prvi u nizu koraka koje će ta organizacija poduzeti pred međunarodnim i europskim institucijama za zaštitu hrvatskih liječnika, navodi se u priopćenju.

Prihvaćeni prijedlog sukladan je prijedlogu glavnog tajnika FEMS-a, iznesenog u njegovom izvješću nakon posjeta Zagrebu u travnju ove godine.

Postupci hrvatske Vlade u odnosu na rješavanje problema hrvatskih liječnika bili su pod "monitoringom" FEMS-a posljednjih šest mjeseci, ali su ti problemi ostali neriješeni, kaže se u priopćenju HLS-a.

Riječ je o nereprezentativnosti liječnika, neadekvatnom plaćanju prekovremenih sati, prekoračivanje prekovremenih sati koji premašuju zakonski dozvoljen maksimum.

Izaslanici Generalne skupštine upoznati sa sadržajem "Rujanske izjave"

Izaslanici Generalne skupštine upoznati su također sa sadržajem "Rujanske izjave" koju su potpisali predsjednici HLS-a, Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ), kao i s ignoriranjem zahtjeva triju krovnih liječničkih udruga za sastanak s predsjednikom Vlade.

Rujansku izjavu potpisali su 10. rujna čelnici tri krovne liječničke udruge, upozoravajući Vladu da je vrijeme nečinjenja u zdravstvu isteklo te traže hitno donošenje Zakona o plaćama liječnika ili strukovni kolektivni ugovor.

Tri krovne liječničke udruge (HLS, Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor) ovih dana započinju s pripremama za daljnje akcije hrvatskih liječnika, o čemu će pravovremeno obavijestiti javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:55