APEL

Europska federacija novinara: Plenković treba ograničiti progon novinara

 Damjan Tadić / CROPIX

Glavni tajnik Europske federacije novinara (EFJ) Ricardo Gutiérrez pozvao je u utorak premijera Andreja Plenkovića da počne raditi na ograničavanju progona novinara u Hrvatskoj i osigura potpunu neovisnost javne radiotelevizije.

"Gospodin Plenković tvrdi da smo bili izmanipulirani! Ne marimo za njegove dojmove i osjećaje", poručuje Gutiérrez u članku objavljenom na web stranici EFJ-a u kojemu se osvrće na Plenkovićeve izjave da Gutiérrez nije dobro informiran o stanju slobode medija u Hrvatskoj i da problem slobode medija u Hrvatskoj ne postoji tako kako se se to želi predstaviti.

Glavni tajnik EFJ-a od Plenkovića traži odgovore na slijedeća pitanja: je li normalno da se u zemlji EU protiv novinara vode 1163 pravna postupka, da javni servis koristi javni novac za zastrašivanje novinara kroz 36 tužbi i da vlasti ne reagiraju na objavu europskog izvješća u kojem stoji da je urednička autonomija na najnižim razinama u usporedbi sa svim zemljama članicama.

Nadalje, Gutiérrez pita je li normalno da hrvatska vlast ostane pasivna na osude europskog izvješća o konstantnom političkom uplitanju u upravljanje javnim servisom, kao i da je razina neovisnosti upravljanja i financiranja HRT-a lošija nego u Turskoj ili Srbiji.

"Potičemo premijera da počne raditi. Vrijeme je da Hrvatska poduzme konkretne korake kako bi ograničila zlostavljački progon novinara i osigurala punu neovisnost javnog servisa. Ne očekujemo osjećaje, već akcije", zaključio je Gutiérrez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2023 17:55