HRVATSKI PROIZVOD

Europska komisija objavila: Lički škripavac dobio je zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla

Time je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele EU

Lički sir škripavac

 Darko Tomas/Cropix

Ministarstvo poljoprivrede u utorak je izvijestilo da je Lički škripavac postao 32. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), što potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Lički škripavac dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 21. prosinca.

Time je Lički škripavac upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele EU.

EU znak zaštićene oznake izvornosti, odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda, istaknuli su iz Ministarstva.

Podsjećaju i da je proces zaštite naziva Lički škripavac započeo u prosincu 2017. kada je Udruga malih sirara Ličko-senjske županije Lički škripavac podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla.

Proizvodnja Ličkog škripavca dozvoljena je samo na zemljopisnom području Like od mlijeka krava uzgojenih na tom području. Područje proizvodnje nalazi se u tri administrativne regije, i to većim dijelom u Ličko-senjskoj županiji, a manjim dijelom u Zadarskoj i Karlovačkoj županiji.

Republika Hrvatska sad ima 32 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:49