‘POŠTENO SUĐENJE‘

Europski sud odbio tužbu Glavaševog pomagača Drage Tadića osuđenog za kupovinu sudaca: ‘Suci su profesionalci‘

To što je svjedok optužbe bio predsjednik Vrhovnog suda, ne znači da su suci toga suda bili pristrani. Tadiću se pošteno sudilo!


Drago Tadic osječki poduzetnik

 Vlado Kos/Cropix/Cropix

Europski sud za ljudska prava odbio je tužbu osječkog poduzetnika Drage Tadića protiv Hrvatske koji je tvrdio kako mu je u postupku koji se vodio protiv njega radi pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi utjecali presudu Branimiru Glavašu optuženome za ratni zločin, povrijeđeno pravo na pravično suđenje te persumpcija nevinosti.

Postupak protiv Tadića pokrenuo je USKOK optužujući ga da je tijekom lipnja i srpnja 2010. povezao bivšeg saborskog zastupnika Ivana Drmića, bivšu glavnu urednicu Glasa Slavonije Sanju Marketić, poduzetnika Srećka Jurišića, te svoju suprugu Božicu Tadić-Ćavar, a s ciljem da nađu suce Vrhovnog suda koji bi za novac bili spremni utjecati na krajnji ishod presude Glavašu.

Godine 2013. nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora, a ostali su se nagodili s USKOK-om i dobili uvjetne kazne. Vrhovni sud je u ožujku 2017. godine potvrdio prvostupanjsku presudu, a Tadić je 2018. godine pobjegao u BiH i tako izbjegao izdržavanje kazne. Međutim, to nije jedini postupak koji se proitv njega pokrenuo. Uhićen je bio 2020. godine i tada mu je sud odredio mogućnost izlaska iz pritvora uz jamčevinu od 2 milijuna kuna.

Suci profesionalci

Ključni argument s kojim se obratio Europskom sudu za ljudska prava u Stratsbourgu bilo je svjedočenje bivšeg predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina da mu se Tadić obratio s prijedlogom da predmet protiv Glavaša dodijeli određenom sucu.

Tadić je tvrdio da Vrhovni sud koji je donosio konačnu odluku povodom njegove žalbe nije bio nepristran jer je Hrvatin kao predsjendik Vrhovnog suda bio svjedok optužbe. Također je tvrdio da je medijskom objavom snimaka do kojih je došla SOA, i to dva mjeseca prije konačne presude, također izvršen pritisak na sud.

S tom se argumentacijom još 2018. godine obradio Europskom sudu za ljudska prava, no u utorak je ovaj sud objavio da ga odbija s obrazloženjem kako na Vrhovnom sudu sude suci profesionalci pa nema mjesta tezi da bi bili podložni utjecaju medija ili da bi na njihovu odluku utjecalo to što je svjedok u postupku bio predsjednik njihova suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:32