PRESUDA U STRASBOURGU

‘Pisneš li, odrezat ću ti glavu‘; Seksualno napao medicinsku sestru Maju i dobio sramotnu kaznu. Sad je priča dobila novi epilog

Europski sud za ljudska prava Maji Vučković je dosudio 10.000 eura odštete jer su hrvatski sudovi povrijedili prava zajamčena Konvencijom

Maja Vučković

 RTL TV

Nedopustivo blago kažnjavate nasilje nad ženama, pogodujete počiniteljima rodno uvjetovanih kaznenih djela i ne uzimate u obzir interes žrtve - temeljna je poruka najnovije, iznimno važne i za hrvatsko pravosuđe neugodne presude Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu, u predmetu Vučković protiv Hrvatske.

Spolni nasrtaj

Taj je sud presudio da su medicinskoj sestri iz Rijeke Maji Vučković hrvatski sudovi povrijedili dva prava zajamčena Konvencijom: pravo na zabranu ponižavajućeg postupanja iz članka 3 i pravo na poštovanje privatnog života iz članka 8. Počinitelju bludnih radnji nad Majom Vučković hrvatski su sudovi dosudili preblagu kaznu, potpuno nerazmjernu težini i posljedicama djela, ističe sud u Strasbourgu.

Medicinska sestra hitne službe Doma zdravlja u Rijeci Maja Vučković podnijela je u lipnju 2015. kaznenu prijavu protiv kolege s posla - vozača vozila Hitne pomoći Marina Petričića zbog dvaju spolnih nasrtaja na nju tijekom radnog vremena, okarakteriziranih kao bludne radnje.

Zbog psihičkih trauma i straha - napadač joj je prijetio da će, ne bude li šutjela, nauditi njoj, samohranoj majci, i njezinu djetetu te se hvalio političkim vezama - razboljela se i bila na dugotrajnom bolovanju. Ravnatelj Doma, kojem se obratila za pomoć, nije joj pružio zaštitu, nego ju je proglasio psihički nestabilnom i zaprijetio joj otkazom bude li o napadu govorila ostalima.

Tri godine poslije Općinski sud u Rijeci osudio je vozača na deset mjeseci zatvora, a Županijski sud u Varaždinu tu je, ionako blagu presudu dodatno ublažio - preinačio ju je u društveno koristan rad. Uprava Doma zdravlja ni nakon pravomoćne presude nije vozaču uručila otkaz.

Odvjetnica udruge B.a.B.e Ines Bojić je uime Maje Vučkovć podnijela tužbu Sudu u Strasbourgu i četiri godine poslije, ovaj tjedan, objavljena je presuda. U njoj ESLJP ističe da hrvatski sudovi nisu uzeli u obzir sve bitne činjenice, kao što su posljedice kaznenog djela na zdravlje žrtve, počiniteljeve prijetnje žrtvi i potpuna odsutnost kajanja zbog počinjenog djela.

Žalbeni je sud, navodi dalje ESLJP u svojem obrazloženju, ublažio kaznu od deset mjeseci zatvora u društveno koristan rad, a da pritom nije naveo ni jedan uvjerljiv razlog za ublaženje, niti je vodio računa o interesima žrtve. Takav pristup hrvatskih sudova, prema mišljenju ESLJP-a, može biti pokazatelj blagosti u kažnjavanju nasilja nad ženama umjesto prenošena snažne poruke da se rodno uvjetovano nasilje ne može tolerirati jer može obeshrabriti žrtve od prijavljivanja nasilja.

ESLJP u presudi Vučković protiv Hrvatske ističe da je prema dostupnim podacima nasilje nad ženama u Hrvatskoj zabrinjavajuće učestalo i nedovoljno se prijavljuje. Sud podsjeća i da izvješće GREVIO-a za Hrvatsku upozorava da hrvatske vlasti prakticiraju blagu kaznenu politiku u slučajevima nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Hrvatske su vlasti pozvane osigurati, ističe ESLJP, da kazne izrečene u takvim slučajevima budu učinkovite, razmjerne i odvraćajuće.

Promjena zakona

Zbog svega navedenog Europski je sud Maji Vučković dosudio 10.000 eura odštete i 3050 eura naknade sudskih troškova. Presuda još nije pravomoćna.

- Ključ ove presude je upozoravanje na blagu hrvatsku politiku kažnjavanja, na odnos predstavnika hrvatske državne vlasti - u ovom slučaju sudova - prema kaznenim djelima u kojima su žrtve žene. Tog su problema svi u ovoj državi svjesni, o njemu se govori već godinama. Zbog toga je i osnovana radna skupina za unapređenje zakonskog okvira koji bi trebao osigurati dodatnu zaštitu žrtvama rodno uvjetovanog nasilja - rekla nam je odvjetnica Ines Bojić.

"Prijetio mi je: Pisneš li ikome, tebi i tvom djetetu odrezat ću glavu"

Kad se uvjerila da uprava Doma zdravlja u Rijeci ni nakon pravomoćne presude za bludne radnje 2019. vozaču Marinu Petričiću neće dati otkaz, Maja Vučković progovorila je u medijima.

U RTL-ovoj emisiji "Potraga" i u Jutarnjem listu, opisala je kako je u noćnoj smjeni, nakon povratka iz intervencije, doživjela Petričićev napad: "Nakon povratka u bazu nakon intervencije, zaključao me, napao s leđa i bacio na kauč.

Skinuo se gol, sjeo mi na bedra, na silu mi otkopčao košulju i počeo me dirati po grudima. Vrištala sam, ali nitko me nije čuo. Izgubila sam svijest, a kad sam se osvijestila, puzala sam da bih došla do zraka i vode. Stao je iznad mene i rekao: ‘Sad sam to obavio u WC-u, ali ubuduće će to biti tvoj posao, a pisneš li ikome o ovome, tebi i tvom djetetu odrezat ću glavu i ubiti vas kao zeca.‘"

Prestravljena i u nadi da se napad neće ponoviti, isprva je šutjela, ali tri mjeseca kasnije, napao ju je ponovno tijekom vožnje u sanitetskom vozilu: "Počeo me štipati za bedro i silom mi povlačiti ruku i stavljati na svoje spolovilo.Trgala sam se i zaprijetila da ću otvoriti vrata i baciti se s mosta, a kako su naša vozila pod GPS pratnjom, svi će znati što se dogodilo.

Kad sam zaprijetila da ću ga prijaviti, odvratio je da mu ništa ne mogu, jer je zaposlen preko župana Komadine, a i sestra mu je direktorica Turističke zajednice Opatije...", ispričala je Vučković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:41