PROMJENA VREMENA

EVO KADA TOČNO DOLAZI OPASNA HLADNA FRONTA SA SJEVERA! Vakula u svojim predviđanjima spominje i snijeg: Ovo će biti samo prvi val, slijedi još jedan

 CROPIX

Promjena vremena koja bi, po svemu sudeći, mogla značiti definitivni kraj babljeg ljeta, sve nam je bliže, a prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zakona, ogromna hladna fronta sa sjevera veći dio Hrvatske pogodit će u subotu.

U petak će biti još većinom sunčano, vrlo toplo, ponegdje i vruće. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla, uglavnom u riječnim dolinama i gorskim kotlinama, a poslijepodne je moguć poneki pljusak, uglavnom u gorskim krajevima. Vjetar slab, poslijepodne do umjeren jugozapadni i jugoistočni.

Na Jadranu će ujutro uz obalu puhati slaba do umjerena bura, danju sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, a navečer će na sjevernom dijelu zapuhati jugo. Najniža jutarnja temperatura imeđu 11 i 16, na Jadranu od 18 do 23 °C. Najviša dnevna uglavnom između 26 i 30 °C.

U subotu stiže jače naoblačenje s mjestimičnom kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će već prijepodne zahvatiti zapadne predjele, a do kraja dana proširit će se i na veći dio zemlje. Temperatura zraka u padu uz umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a poslijepodne najprije na sjevernom Jadranu uz jaku i olujnu buru.

Zbog najavljenih vremenskih neprilika, DHMZ je putem Meteoalarma za cijelu državu, uz izuzetak krajnjeg juga, izdao žuta upozorenja koja upućuju na potencijalno opasne vremenske uvjete.

U nedjelju djelomice sunčano i uglavnom suho. Vjetar će oslabjeti.

U ponedjeljak novo jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, najprije na zapadu, a zatim i drugdje. Jugozapadnjak i jugo u drugom dijelu dana okrenut će na sjeverni vjetar, a na sjevernom Jadranu zapuhat će jaka i olujna bura. Prema večeri osjetno hladnije.

Koliko će drastična promjena vremena biti najbolje ilustrira prognoza najviših dnevnih temperatura zraka za petak i subotu. U Zagrebu će subotnji maksimalac tako biti čak 13 stupnjeva niži od onoga u petak. Slično će biti i u većini ostalih gradova u unutrašnjosti i na sjvernom priobalju, dok će južniji predjeli radikalno zahladnjenje dočekati u drugom 'naletu' hladne fronte, koji se očekuje početkom sljedećeg tjedna.

Vakula spominje i snijeg

O predstojećim meteorološkim zbivanjima u četvrtak se oglasio i glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula, koji svoj izvještaj također započinje konstatacijom da se bliži kraj sada već u većini Hrvatske relativno dugom nizu dana - jednom od ove godine najduljih - pretežno suhog, sunčanog i iznadprosječno toplog vremena, ponegdje i vrućeg.

- Stoga, ako bih pokušao biti ne samo meteorolog, nego i modni savjetnik, preporučio bih vam da pripremite jesensku odjeću i obuću. Toplo, ponegdje i vruće kao prošlih dana, u većini će Hrvatske biti još samo u petak. Jesen nam uskoro stiže! I to ne samo kalendarski/astronomski, nego i po vremenu. Već tijekom subote će nam sa sjevera i sjeverozapada Europe doći hladniji zrak, pa nakon prolaznog zatopljenja u nedjelju, od ponedjeljka još hladniji, uz koji će ovotjedna najniža jutarnja temperatura zraka u sljedećem tjednu ponegdje biti čak i najviša poslijepodnevna. Štoviše, u višim nadmorskim visinama ovog dijela Europe bit će i snijega, ne samo u Alpama nego vjerojatno i južnije... Prije toga imat ćemo i mjestimičnih pljuskova i grmljavina, a i jakog vjetra, gdjekad i s olujnim udarima. No, u petak će još biti pravi ljetni ugođaj, navodi Vakula, koji je otkrio i detaljnu prognozu za vikend i početak sljedećeg tjedna, kada stiže zahladnjenje.

- U unutrašnjosti oblačnije i svježije, osobito u zapadnim krajevima, gdje je najveća vjerojatnost pljuskova, grmljavina i olujnog nevremena, a još je vjerojatniji sjeverni i sjeveroistočni vjetar - često umjeren, ponegdje i jak. U nedjelju prolazno smirivanje vremena, a od ponedjeljka ponovno nestabilnije, vjetrovitije, od utorka i zamjetno hladnije, ne samo diljem unutrašnjosti, nego i Jadrana, gdje će već do ponedjeljka temperatura biti u blagom padu, najprije zraka, zatim i mora. Pljuskova i grmljavine u subotu će biti na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a početkom novoga tjedna vjerojatno i na jugu. Osim njih, probleme nekima od subote navečer do nedjelje ujutro može stvarati i jaka bura s olujnim udarima, uglavnom na sjevernom Jadranu, a u ponedjeljak najprije umjereno jugo, zatim još jača bura, koja će na većem dijelu Jadrana vjerojatno najjača biti sredinom sljedećega tjedna, navodi Vakula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:36