U JAVNOJ RASPRAVI

EVO ŠTO SVE DONOSE IZMJENE NOVOG ZAKONA O UDŽBENICIMA Približavamo se europskim standardima, konačno se rasterećuje kućni budžet i težina torbe...

Školski udžbenici
 Ante Cizmic / CROPIX

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pustilo je u javnu raspravu izmjene Zakona o udžbenicima. Riječ je o zakonu zbog kojeg su već reagirali nakladnici školskih udžbenika, ali i učitelji, nezadovoljni uvrštavanjem radnih bilježnica u neobavezne nastavne materijale.

Iz Ministarstva su promptno pustili briefing o predloženim izmjenama, koji objavljujemo u cijelosti:

  • Ovaj nacrt Zakona približava hrvatski obrazovni sustav obrazovnim sustavima razvijenih Europskih država. Potiče se digitalizacija, autonomija učitelja i prilagodba materijala potrebama konkretnih učenika i planiranim ishodima učenja, rasterećuje se kućni budžet i težina učeničke torbe.
  • Ovim nacrtom Zakona odobravat će se i u Katalog uvrštavati samo udžbenici (po uzoru na mnoge EU zemalja, primjerice Njemačku, Austriju, Sloveniju, Latviju i Portugal) dok dopunska i pomoćna nastavna sredstva postaju drugi obrazovni materijali.
  • Komercijalni drugi obrazovni materijali nalazit će se u virtualnom repozitoriju i prolazit će provjeru Agencije o usklađenosti drugih obrazovnih materijala sa znanstvenim načelima i etičkim normama, da su pedagoški, psihološki i didaktično-metodički primjereni za korištenje u nastavi, te da su u skladu sa ishodima kurikuluma.
  • Otvara se mogućnost korištenja besplatnih drugih obrazovnih materijala koji se neće formalno odobravati, već će o njihovom korištenju odlučivati škola odnosno učitelji u skladu sa zahtjevima kurikuluma i autonomijom škola i učitelja koju promovira Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije.
  • Zakonom se prvi put definira najveća cijena i masa kompleta udžbenika po razredima.
  • Najveća dopuštena cijena udžbenika u 1-4 razred osnovne škole iznosi 10% za 5. i 6. razred iznosi 12,5% za 7. i 8. razred iznosi 15% medijalne neto plaće u Hrvatskoj.
  • Najveća dopuštena masa svih obveznih udžbenika za 1-4 razred osnovne škole iznosi 3 kg, odnosno od 10-15% prosječne mase učenika sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, za 5. i 6. razred 5 kg za 7. i 8. razred 6 kg.
  • I cijena i masa udžbenika ovise o broju sati predmeta u ukupnoj tjednoj satnici.
  • Osigurava se mogućnost nasljeđivanja tiskanih udžbenika, koji nisu radnog karaktera. Izuzetak su pojedini predmeti u razrednoj nastavi osnovne škole gdje je to neophodno zbog razvoja vještina kod učenika.
  • Definiraju se i drugi obrazovni materijali koje autonomno biraju nastavnici odnosno škola, čija cijena ukupno ne može prelaziti 20%-40% ukupne cijene kompleta, ovisno o razredu. Svi drugi obrazovni materijali nalazit će se u centralnom virtualnom repozitoriju gdje učitelji mogu ostavljati svoje komentare i ocijene, ali se također mogu prijaviti nepravilnosti. Agencija po prijavi provjerava da li su drugi obrazovni materijali u skladu sa znanstvenim načelima i etičkim normama, kao i da nisu pedagoški, psihološki i didaktično-metodički primjereni za korištenje u nastavi ili da su u suprotnosti sa važećim kurikulumom.
  • Ovo je prvi korak u približavanju modernim trendovima u Europi koji potiču što veću autonomiju škole. Najdalje u ovom procesu otišli su Finci i Danci, a priključili su se Estonci, Francuzi i Britanci koji na razini države ne reguliranu niti odobravanje udžbenika.
  • Potiču se digitalni drugi obrazovni materijali koje će država sufinancirati, a pri tome će zadržati i sufinanciranje udžbenika za određene socijalne kategorija učenika.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:16