GOVOR MRŽNJE NA INTERNETU

FACEBOOK PORUKA ZBOG KOJE JE PUPOVCU PREKIPJELO 'Moram ovo javno reći, više nemam povjerenja u sudove!'

 
 Dragan Matic / CROPIX

Klub zastupnika SDSS-a sazvao je za danas konferenciju za medije na kojoj su o govoru mržnje na društvenim mrežama govorili zastupnici Milorad Pupovac i Boris Milošević, prenosi N1.

Konferencija je sazvana dan nakon Facebook objave Ivana Đakića, člana HDZ-a i sina saborskog zastupnika Josipa Đakića, koju je osudio i HDZ. Na Facebooku je objavio fotografiju ustaše koji u ruci drži odrubljenu glavu srpskog vojnika, a u statusu napisao: "Svim "prijateljima" srbićima sretan Božić", koju je kasnije obrisao.

- Ovim bismo podsjetili na odredbe našeg kaznenog zakona kojima se regulira ovakva vrsta ponašanja, a to je javno poticanje nasilja i mržnje", rekao je Boris Milošević. 'On (Ivan Đakić) je izravno pozivao i poticao na mržnju i nasilje prema Srbima u RH", kazao je Milošević.

- Tretirajući Đakićevu objavu kao govor mržnje, rekao bih da je riječ o veličanju jednog zločinačkog režima, te bih rekao da je riječ o vrijeđanju žrtava genocida. Ta vrsta kaznenog djela kažnjiva je kaznom do 3 godine zatvora. Moram ovo javno reći - više nemam povjerenja da će sudovi uraditi ono na što ih zakon obavezuje, a obavezuje ih da ovakva kaznena djela sankcioniraju po službenoj dužnosti. Nisam ohrabren s obzirom na stanje u pravosuđu, DORH-u... Previše je tolerancije prema ovakvim stvarima, rekao je Milorad Pupovac.

''Ovakve objave izazivaju zebnju, strepnju, strah i duboke uvrede'', rekao je Pupovac.

''Jučer su na meti bili pravoslavni vjernici, prije toga meta su bili novinari, sutra će to biti netko drugi. Ovakve poruke su moguće jer oni koji bi trebali osuđivati, ne osuđuju. Naprotiv, iz stranaka ih ima koji ovakve poruke ohrabruju. Uključujući i stranku s kojom smo mi koalicijski partneri''.

Pupovac je najavio i da će neka od institucija srpske zajednice podnijeti kaznenu prijavu zbog Đakićeve objave.

Na upit hoće li nastaviti pružati podršku vladajućoj koaliciji Pupovac je odgovorio.

- Vlada Andreja Plenkovića ima moju podršku, a ne može imati podršku pod bilo kojim uvjetima. Ja nisam taj, rekao je.

Govoreći o širenju Bandićeva Kluba zastupnika, rekao je:

- Stvari su se događale pod čudnim okolnostima, poštujem gospodina Milana Bandića, on je razuman čovjek, ali sve ima svoju granicu, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:26