OPSADNO STANJE U GRADU

FANATICI DRŽE SISAČKOG ZETA 'Znamo ga kao vrijednog čovjeka,zvali smo ga Škot jer je nosio kilt'

 Facebook/AFP

SISAK - U kući hrvatsko-škotske obitelj Davida Hainesa, njegove supruge Dragane Prodanović Haines, njihove četverogodišnjeg kćeri i Draganine majke, u sisačkoj Ulici Mije Goričkog i dalje je opsadno stajne. Obitelj, razumljivo, šuti, ne želi komunikaciju s novinarima, boji se za Davidovu sudbinu. No, susjedi su i dalje šokirani, a javili su nam se i čitatelji koji nešto više znaju o Davidu i njegovoj obitelji. Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao nam je da se sjeća Davida dok je ovaj radio u uredu ASB-a, njemačke humanitarne organizacije, on je u to vrijeme bio petrinjski dogradonačelnik.

- Moram priznati da se nisam sjećao imena Škota, kako smo ga zvali jer sam čuo da je u svatovima nosio kilt, no kada sam u novinama pročitao tekst o njegovu zarobljeništvu i vidio fotografije, sjetio sam se tog pouzdanog i vrijednog čovjeka, koji je jako puno pomagao stanovnicima Petrinje i okolnih sela u obnovi kuća i života, rekao je Dumbović.

Siniša iz Petrinje također se dobro sjeća Davida, surađivali su na humanitarnim zadacima i obnovi kuća. Jedan od dužnosnika OESS-a u Sisku tih godina, potvrdio nam je da se dobro sjeća Davida i da zna da je njegova sadašnja supruga Dragana radila kao prevoditeljica u uredu OESS-a u Hrvatskoj Kostajnici. Tako su se, vjerojatno, i upoznali.

Mate Piskor / CROPIX
Sisak, 030914.Sisacki zet David Haines, britanski humanitarac, vec je godinu i pol dana u zarobljenistvu islamista. Njegova obitelj u Sisku, supruga Dragana i cetverogodisnja kcer ziive u strahu i neizvjesnosti sa Davidovu sudbinu, jer i njemu islamisti prijete odsjecanjem glave. Obitelj nije zeljela razgovarat s novinarima.Na fotografiji: Kuca obitelji Prodanovic, u kojoj su do njegovog odalska zivjeli David, njegova supruga Dragana, njezina mama Dragica i njihova kcer.Foto: Mate Piskor / CROPIX

Kuća obitelji Prodanović, u kojoj su do njegovog odalska živjeli David, njegova supruga Dragana, njezina mama Dragica i njihova kćer

Bračni par Haines - Prodanović imao je tvrtku Astrea d.o.o. sa sjedištem u Sisku, u Kranjčevićevoj ulici. Tvrtka kojoj je Dragana bila direktorica, a ovlaštena osoba David, očigledno više ne radi. Automatska telefonska poruka, kada smo nazvali broj tvrtke, glasila je da je telefon isključen, a prema navodima iz registra poduzeća, tvrtka se, dok je radila, bavila zastupanjem, te uvozno-izvoznim poslovima. U nedalekom kafiću, u sisačkoj Rimskoj ulici, konobar nam kaže da se sjeća Davida i Dragane, dolazili su na kavu ponekad sami, ponekad s malom djevojčicom, njihovom kćeri.

Foto: Facebook

Probali smo i jučer razgovarati s obitelji, ne bi li uputili apel otmičarima da puste Davida, da mu ne naškode, no na telefone se nitko nije javljao, a vrata su ostala zatvorena. Dan prije rekli su nam: „U strahu smo, trebamo mir, ne želimo ništa govoriti kako ne bismo naštetili Davidu“.

Od malobrojnih susjeda raspoloženih za razgovor doznajemo da Dragana dugo nije znala gdje joj je muž, vjerovala je da je poslom u Sudanu, kamo je otišao prije gotovo dvije godine. Navodno joj je jedan Francuz s kojim je David bio u zarobljeništvu javio da je David zarobljen u Siriji i da je u dobrom stanju. Obitelj se nadala da će sve biti OK dok mediji nisu objavili snimku na kojoj je David, te najavu džihadista da će ga ubiti kao opomenu Zapadu, a posebice Amerikancima.

Obitelj se, baš kao i Siščani nadaju da će britanska vlada poduzeti sve što je potrebno ne bi li oslobodila svojeg državljanina i spriječila najgori scenarij, da David bude treća žrtva bezumnih krvnika nakon ubojstva dvojicu novinara Jamesa Foleyja i Stevena Sotloffa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:20