PRIRODNI POTENCIJAL

Festival vode Jutarnjeg i EPH: Hrvatska u europskom vrhu po izvorima vode

ZAGREB - Hrvatska raspolaže sa 32.818 prostornih metara godišnje obnovljive pitke vode po stanovniku, što je čini jednom od vodom najbogatijih svjetskih zemalja - uvrštena je među prvih 30 zemalja koje imaju najbogatije obnovljive izvore vode, a u Europi drži čvrsto treće mjesto. Ispred Hrvatske samo su Norveška i Island.

Smanjivanje zaliha

Prema podacima FAO-a o obnovljivim zalihama slatke vode u 163 zemlje svijeta, 11 posto njih raspolaže s manje od 1000 prostornih metara vode po stanovniku godišnje. To je alarmantan podatak jer je upravo to gornja granica siromaštva vodom.

Više o Ha_dva_o festivalu saznajte na http://www.h2o.hr/

Njih 39 posto raspolaže sa 1000 do 5000 prostornih metara vode, što je i dalje nedovoljna količina da se stanovništvo opskrbi vodom za vrijeme sušnog razdoblja.

Dovoljnu količinu slatke vode, između 5000 i 10.000 prostornih metara po stanovniku godišnje, ima 13 posto zemalja, a njih 37 posto smatra se zemljama bogatim vodom koje raspolažu i s više od 10.000 prostornih metara.

No, tijekom druge polovice 20. stoljeća u cijelom je svijetu zabilježeno smanjivanje zaliha pitke vode. Prema podacima UNHRC-a, krajem stoljeća bilo je više od 25 milijuna ljudi koji su morali napustiti svoje boravište zbog nedostatka vode. Taj se broj godišnje povećava za 5 milijuna. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koje građanima sustavom javne vodoopskrbe osiguravaju pitku vodu, no s druge strane ima velik problem u području obnavljanja vode.

Transport vode

Stručnjaci smatraju kako bi se taj problem mogao spriječiti gradnjom hidrotehničkih objekata za transport vode iz jednog dijela zemlje u drugi.

Oko 90 posto vodoopskrbe u Hrvatskoj osigurava se iz zaliha podzemnih voda čiji je godišnji kapacitet 9,133 milijuna prostornih metara. Vodom iz javne vodoopskrbe služi se 80 posto stanovništva, a prosječna potrošnja te vode iznosi 138 litara po stanovniku dnevno.

Voda je prirodni potencijal Hrvatske pa ne čudi činjenica da je do danas odobreno 26 koncesija za vodu. Prema izdanim koncesijama, u Hrvatskoj bi se godišnje moglo crpiti 1,25 milijuna prostornih metara, a trenutno se crpi samo polovica od odobrene količine, 634,7 tisuća prostornih metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:44