BIZNIS S VELIKIM POTENCIJALOM

VIDEO, FOTO Festival vode JUTARNJEG I EPH Hrvati popiju 65 litara vode godišnje, a Talijani gotovo dvostruko više

U proteklih nekoliko desetljeća globalna prodaja buteljirane vode postala je jednim od vodećih svjetskih biznisa koji se trenutačno procjenjuje na približno 60 milijardi dolara
 Goran Sebelić / CROPIX

Međunarodni festival vode HA DVA O, prvi takav u regiji koji u dizajn hotelu Lone u Rovinju od 17. do 19. svibnja organiziraju Europapress holding i Jutarnji list, okupio je nekoliko stotina stručnjaka iz prehrambene industrije, turističke branše, banaka, investicijskih fondova i trend huntera.

Više od 30 predavača iz najvažnijih tvrtki koje se bave proizvodnjom i distribucijom buteljirane vode iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH, Mađarske, Makedonije sudjelovat će na brojnim okruglim stolovima, case studijima i predavanjima.

U Rovinj je stigao i najpoznatiji sommelier za vodu, dr. Michael Mascha, koji je kulturu ispijanja vode podignuo na neku novu razinu, pa tako ritual ispijanja vode uspoređuje s uživanjem u vrhunskim vinima. Prvog dana Festivala održan je okrugli stol s nazivom H2O na kojem su uz dr. Maschu sudjelovali Davor Njirić, savjetnik ministra turizma, Mislav Galić, potpredsjednik u poslovnoj grupi hrana u Agrokoru, Feđa Vukić, profesor na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Vedrana Jelušić-Kašić iz Europske banke za obnovu i razvoj i Ninoslav Vidović, direktor prodaje Maistre.

U proteklih nekoliko desetljeća globalna prodaja buteljirane vode postala je jednim od vodećih svjetskih biznisa koji se trenutačno procjenjuje na približno 60 milijardi dolara, a do 2020. vrijednost tog tržišta popet će se na bilijun dolara.

Hrvatska raspolaže sa zavidnim rezervama pitke vode visoke kvalitete. Naše tržište raste godišnje u prosjeku 15 posto. Činjenica da smo u društvu trideset vodom najbogatijih zemalja svijeta govori koliko je to snažan i do sada nedovoljno iskorišten gospodarski potencijal.

Kao turistička zemlja imamo značajan potencijal za razvoj temeljen upravo na vodi. Zbog toga se hrvatski turizam okreće gradnji aquaparkova i lječilišta. U pripremi je desetak projekata takve namjene, poput Šmidhena u Samoboru, pa bi se moglo reći da se turistička branša vraća svojim korijenima, jer je ta gospodarska grana, zapravo, i nastala na ljekovitoj vodi. Primjer za to je poznato lječilište Karlovy Vary u Češkoj gdje dolaze turisti iz cijeloga svijeta.

- Gradnjom aquaparkova Hrvatska želi produljiti sezonu na obali i još jače razvijati turizam na kontinentu, što je dio dugoročne strategije koju razvijamo. Nekada su bazene imali samo luksuzni hoteli, a danas je to postao standard. Suvremeni aquaparkovi su posebna atrakcija jer spajaju rekreaciju i zabavu, a to je ono što turistima treba - rekao je savjetnik ministra turizma Davor Njirić na otvaranju Festivala.

Hrvatska se može ponositi svojim morem, rijekama i jezerima, istaknuto je na okruglom stolu, a sunčanje i kupanje su najznačajniji motivi koji pokreću turizam.

- Hrvatska ima jedno od najčišćih mora na svijetu i čak 115 plaža na kojima se vijori plava zastava - podsjetio je Njirić.

Ninoslav Vidović iz Maistre odgovorajući na pitanje o budućnosti turizma rekao je kako je, zapravo, ljekovita voda, bilo morska u talasoterapiji ili termomineralna u toplicama, budućnost turizma.

Na okruglom stolu rečeno je i kako smo jedna od rijetkih zemalja koja ima sreću svojim turistima reći kako slobodno mogu koristiti vodu iz slavine, a ako žele kvalitetniju vodu, onda im to mogu ponuditi naši sjajni proizvođači.

U svijetu postoji više od 3000 brandova vode, od toga čak 600 samo u Italiji. U Hrvatskoj je situacija takva da je tržište još nedovoljno razvijeno, pa tako Hrvati godišnje popiju 65 litara vode, dok je, primjerice, u Italiji taj prosjek iznad 100 litara vode godišnje. Kod nas se proizvodnjom i distribucijom buteljirane vode, kao i u svijetu, bave većinom najveće prehrambene tvrtke, poput Agrokora, Atlantic Grupe i Podravke. Njima je izuzetno važna turistička sezona jer u tom razdoblju ostvaruju najveće prihode na vodi.

- U vrijeme turističke sezone Hrvatska ima 15 posto više stanovništva, pa je onda razumljivo da tada ostvarujemo tri četvrtine svoje godišnje prodaje. Komunikaciju s potrošačima ostvarujemo prisustvom proizvoda na prodajnim mjestima, a dosta je bitan dizajn i ambalaža. Također, prilagođavamo se svojim kupcima, pa smo tako prošle godine na tržište izbacili šestlitarsku vodu, jer smo shvatili da turisti, posebice oni u kampovima, traže upravo to - rekao je Mislav Galić, potpredsjednik u poslovnoj grupi hrana grupacije Agrokor, koji je napomenuo da se danas Jana izvozi u dvadesetak zemalja.

Feđa Vukić je, pak, istaknuo kako je voda jednako važna za dizajn, kao i svi ostali proizvodi, te da se imena buteljiranim vodama obično daju prema imenima izvora iz kojih izviru. Tako je, primjerice, jedan od najpoznatijih svjetskih brandova talijanska voda San Pellegrino ili Fidji. Poznato je i da se voda Evian reklamira kao ona koja izvire iz Alpa.

- S obzirom na velik broj buteljiranih voda u svijetu bitno je da ona nosi neko prepoznatljivo ime. Kupac će sigurno prije kupiti vodu Fidji, jer zna da je punjena tamo, nego neku čije ime nije povezano s izvorom - rekao je Vukić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 23:04