ZAVRŠEN HA DVA O

Završni dan Festivala vode JUTARNJEG i EPH: Slovenski primjer u razvoju toplica mora biti uzor i Hrvatskoj

 Goran Sebelić/CROPIX

ROVINJ - Okruglim stolom pod nazivom “Koliko se voda u Hrvatskoj koristi kao turistički potencijal” jučer je u Rovinju završen prvi regionalni Festival vode HA DVA O , koji je u organizaciji EPH i Jutarnjeg lista u tri dana okupio najvažnije tvrtke koje se bave proizvodnjom i distribucijom buteljirane vode, kao i turističke, bankarske stručnjake i trade huntere.

Više od 30 predavača iz Hrvatske i regije sudjelovalo je na brojnim okruglim stolovima , a kao zaključak festivala provukla se činjenica da Hrvatska, iako bogata vodnim resursima, nedovoljno iskorištava taj potencijal.

Petnaest puta jači

Uspoređujući Sloveniju i Hrvatsku, sudionici rasprave zaključili su da nam naši susjedi mogu biti uzor. Primjerice, u Sloveniji je u protekloj godini u toplicama bilo 700 tisuća gostiju koji su ostvarili tri milijuna noćenja, dok je kod nas toplice posjetilo tek 27 tisuća gostiju koji su ostvarili 200 tisuća noćenja.

Rješenje su fondovi EU

Hrvatska treba napraviti zaokret jer je kontinentalni turizam cjelogodišnji, rečeno je u raspravi. Slovenci su iz fondova EU povukli značajna sredstva za zdravstveni turizam, što 2013. godine može i Hrvatska, a jedno od rješenja je i javno-privatno partnerstvo, istaknuto je u raspravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 01:42