'KRALJ DRVA' I VLASNIK FINVESTA

Filipović: Svoju djecu i unuke sam namirio, a sve ostalo dajem Čabru

Najveći čabarski poduzetnik Marijan Filipović, vlasnik Finvesta, svu svoju privatnu imovinu i tvrtke prenijet će u vlasništvo zaklade “Marijan Filipović” koju je osnovao prije osam godina s ciljem pomaganja čabarskom kraju.

Ljudi i profit

- Svoju sam djecu pristojno podmirio i ostavio sam im dovoljno da i njihovi unuci imaju od čega živjeti. Ostalo ide zakladi u koju sam prije osam godina uložio milijun eura za stipendiranje školaraca i studenata iz čabarskog kraja. Zakladno vijeće obnovit ću mladim, poštenim i moralnim ljudima, a dok sam živ, kao predsjednik Zaklade i dalje ću donositi strateške odluke - ispričao nam je Filipović.

Filipović je poznat kao kralj hrvatske drvne industrije i najveći poslodavac u čabarskom kraju. Prema njegovim riječima, sama tvrtka Finvest ima 800 milijuna kuna aktive, a u Hrvatskoj zapošljava 500-tinjak radnika, plus još 400-tinjak u BiH. Također, u njegovom su vlasništvu i Hoteli Njivice sa 60-ak zaposlenika i 120 sezonaca. Finvest je najveći prerađivač drva na bivšem jugoslavenskom području. U temelje zaklade ući će hrvatski dio imovine, dok će tvrtka u BiH i dalje samostalno poslovati. Kćerki Katici, kaže, ostavio je zasebnu riječku tvrtku, dok će sin Marin biti namiren kako je i želio. Marina je, inače, prošlog ljeta smijenio s mjesta predsjednika Uprave društva. - On je želio seliti kapital u turistički dio, a ja sam bio protiv, bez obzira što su proizvodni centri poslovali s gubitkom. Ne možemo samo gledati na profit, moramo gledati na ljude - kaže Filipović.

Dobit ostaje Gradu

Zaklada će, prema njegovim riječima, poslovati kao i tvrtka i bit će profitabilna. Međutim, kako i stoji u statutu, sva će dobit ostajati Gradu Čabru i njegovim žiteljima.

- Upravljat će Zakladno vijeće, za poslovni dio imat ćemo menadžere i ja ću biti osobni izbornik svih ljudi. Dobit će se ulagati u projekte važne za ovaj kraj, kao što su proizvodnja energije, tehnologija, turizam - nabraja Filipović.

- U vrijeme komunizma proglašavali su me restauratorom kapitalizma, a sada me proglašavaju restauratorom socijalizma. To nije istina. Puno sam radio i postigao, a ono što sam stekao želim vratiti ovom kraju i njegovim stanovnicima - kaže Filipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:50