VLASNIK FINVESTA

KONTROVERZNI TAJKUN IZ ČABRA‘Tvrtku ću ostaviti radnicima, ali ih sad moramo otpuštati'

Od 350 radnika, već ih je 46 proglašeno viškom, a otpustit će ih još najmanje stotinu, većinom žene
 Ranko Šuvar/CROPIX

Priči o samoupravljanju u Čabru, odnosno prenošenju vlasništva nad tvrtkom Finvest na Zakladu iz koje pojedinci neće moći izvlačiti profit, a radnici će biti u prvom planu, na žalost, još nije ni blizu sretnom završetku.

Zbog dugova i problema u kojima se našao Finvestov core business u drvnoj industriji, iz tvrtke je, kao tehnološki višak, otpušteno i zbrinuto 46 od ukupno 350 djelatnika, a otkazi, navodno, čekaju još stotinjak ljudi, uglavnom žena, kako bi se došlo do održive brojke od 200 zaposlenika.

Posrnuće drvne industrije u vlasništvu prominentnog čabarskog tajkuna Marijana Filipovića predstavlja velik socijalni problem za čabarski kraj koji je ionako izoliran, bez razvijenog tržišta rada i s nejakim gospodarstvom, gotovo potpuno ovisnim o Finvestu.

Iako je to prvotno najavljivao, tvrtka još nije prebačena pod upravljanje Zaklade, već je i dalje privatna, a kako nam je priznao sam vlasnik, restrukturiranje je bilo nužno da bi se uopće osigurao njen opstanak. Od darivanja stečene imovine svom kraju, ostavljanja tvrtke Zakladi - koju je osnovao prije desetak godina, oročivši milijun eura za stipendije čabarskim studentima - nije odustao, već je povukao određene poteze u tom smjeru.

Javna oporuka

- Kako sam i najavio da ću svu svoju imovinu oporučno ostaviti Zakladi, tako sam napravio javnu oporuku koja sadrži ovu moju želju i odluku. Zaklada će biti vlasnik sve te imovine, dok će poduzećem u mojem većinskom vlasništvu upravljati menadžeri, odnosno Uprava. Kao što je poznato, Skupština bira Nadzorni odbor, a NO bira Upravu. Dakle, ne radi se ni o kakvom radničkom samoupravljanju, kako su to prezentirali neki mediji. Kvalitetnim rukovođenjem razvija se poduzeće koje stvara profit, zapošljava ljude i plaćanjem obveza državi te lokalnoj samoupravi doprinosi razvoju kraja u kojem se nalazi - rekao je Marijan Filipović.

Vlasnik objašnjava da je tijekom prošle i ove godine došlo do statusnih promjena u društvu FinvestCorp, pri čemu su razdvojene turističke i trgovačke djelatnosti od drvne i drvoprerađivačke. Ujedno je u tom razdoblju došlo i do bitnih promjena u Upravi društva.

- Plan restrukturiranja je u tijeku i rezultati će biti vidljivi u sljedećem razdoblju. Prodajom imovine, koja nije u funkciji smanjile bi se obveze društva i stvorili uvjeti za investiranje u nove tehnologije. U budućnosti je planirano da se poslovanje društva svede na četiri osnovne djelatnosti: prerada drva u pilani Gerovo, primarna i finalna, od proreza trupaca, proizvodnje lameliranih greda do proizvodnje peleta, prerada drva impregniranjem u Karlovcu, odnosno proizvodnja impregniranih stupova i kolaca, proizvodnja tapeciranog namještaja u Čabru te građevinska operativa za izvođenje radova u niskogradnji - kaže Filipović.

Nove tehnologije

Nadalje, priča da se uvođenjem novih tehnologija povećava produktivnost, ali i smanjuje potreba za radnom snagom, što je globalni problem, a ne samo problem našeg društva.

- Racionalnim upravljanjem troškovima stvara se konkurentniji proizvod na zahtjevnom tržištu. Mi smo u svim segmentima krenuli prema racionalizaciji troškova, tako smo imali preseljenje proizvodnje u nove prostore u Čabru - ističe Marijan Filipović.

Vlasnik Finvesta navodi da se problemi u drvnoj industriji gomilaju godinama jer je sustavno smanjenje finalizacije proizvodnje dovelo do toga da se bavilo samo primarnom preradom. Kroz plan dodjele količine trupaca nije vođena briga o tome da “finalisti”, odnosno oni koji imaju finalni proizvod i zapošljavaju veći broj ljudi, dobiju veće količine sirovine.

- Proteklih su godina Hrvatske šume odobravale obročnu otplatu preuzete sirovine, no od ove godine su krenule s novom politikom, da se preuzeta sirovina odmah plaća, što je veliko opterećenje za poslovanje u ljetnim mjesecima kada se roba akumulira za zimu. Ujedno su smanjili količine svim drvoprerađivačima. Tako je FinvestCorp, koji ima kapacitet pilane 70.000 kubičnih metara godišnje, ove godine po rasporedu Hrvatskih šuma dobio 32.000 kubičnih metara oblovine. Samim time su smanjeni kapaciteti proizvodnje, što logično iziskuje i smanjen broj izvršitelja u proizvodnji - objašnjava Filipović.

Tu dolazimo do onoga dijela priče koji se odnosi na otkaze, a Filipović navodi da se, s obzirom na opisane probleme u dobavi sirovine, smanjio i obujam proizvodnje, čime je automatski smanjena i potreba za brojem izvršitelja u proizvodnji. No, vlasnik Finvesta negira najave da će iz tvrtke biti otpušteno još stotinjak radnika, i to pretežno žena.

- Ne, brojka sigurno neće biti tolika. Bit će to možda 20-ak ljudi. To se sigurno neće odnositi samo na žene. One su sposobne, poštene i vrijedne radnice, u mnogim slučajevima sposobnije i vrednije od muškaraca - kaže Filipović.

Ističe da radnicima koji su proglašeni tehnološkim viškom još teče otkazni rok, a nakon odlaska iz tvrtke dobit će otpremninu sukladno zakonu i godinama radnog staža.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:33