KAKO PROTIV KRIZE

Fond za spas gospodarstva još je u povojima

ZAGREB - Umjesto cjelovitog paketa propisa o osnivanju fonda za spas gospodarstva, pred Vladom bi se danas, kako doznajemo, trebalo naći samo izvješće o tome dokle se stiglo s osnivanjem te institucije.

- Vlada će u srijedu dobiti samo izvješće o pripremama za osnivanje fonda, jer se koncept razrađuje - kazao je sugovornik iz Vladinih krugova.

Vlasnička struktura

U Banskim dvorima napominju kako će izvješće ipak sadržavati obrise fonda. No, još nije odlučeno kako će točno izgledati vlasnička struktura. Premijerka je kazala da bi u njegovu osnivanju, osim države, trebale sudjelovati i banke i osiguravajuća društva, no nije odlučeno kakvi bi bili njihovi vlasnički udjeli.

Dvije funkcije

K tome, tvrde naši sugovornici, nije još precizno odlučeno ni na koji bi način fond pomagao gospodarstvu. Prema nekim informacijama, glavna funkcija fonda trebala bi biti investicijska, dok bi, prema drugima, fond djelovao interventno. Po svemu sudeći, u opisu poslova fonda, na čijem osnivanju rade premijerkin savjetnik Borislav Škegro, ministri Šuker i Popijač naći će se obje funkcije pa će fond ulagati u tvrtke koje ocijeni perspektivnima, ali će i spašavati posrnula poduzeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:36