VELIKO OTVORENJE

FOTO: ATRAKCIJA U VUKOVARU Nakon punih 20 godina ušli smo u svečane dvorane dvorca Eltz!

 Vlado Kos/CROPIX

U Noći muzeja Gradski muzej Vukovara otvorio je vrata posjetiteljima u obnovljenom dvorcu Eltz. Premijera je to prekrasnog zdanja za građanstvo, koje prvi put nakon Domovinskog rata može uživati u detaljima koje kriju svečane dvorane i ambijentalni prostori u prizemlju dvorca.

Povratak je to u izblijedjela sjećanja brojnih Vukovaraca iz vremena prije Domovinskog rata, kad je dvorac Eltz bio središte društvenog života grada, a svi koji to požele, mogu se fotografirati uz kamin u Mramornoj dvorani onako kako su to činili Vukovarci prigodom svadbenih svečanosti. Naime, velika većina Vukovaraca prije rata je sudbonosno “da” izgovorila upravo u dvorcu Eltz, u njegovoj Mramornoj dvorani.

Podsjetimo, prva faza obnove kompleksa Eltz, koja je uključivala zgradu velikog vlastelinskog dvora i njegova paviljona, a vrijedna je 90 milijuna kuna, okončana je u listopadu 2011. U međuvremenu je počela obnova na drugim objektima kompleksa, a paralelno s tim izvršene su sve pripreme za otvaranje stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar.

Povratak vjenčanja

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i službeno otvara prvu fazu stalnog postava u prizemlju dvorca.

- Rekonstrukcijom tih dvorana vraćamo se u vrijeme prije Domovinskog rata. U tih 20 godina nekima su sjećanja blijedjela, a oni koji su bili premladi kad se iz Vukovara odlazilo ili su rođeni u tom razdoblju pa nemaju predodžbu o svom gradu sada se napokon žele upoznati sa svime o čemu su im pričali stariji. Ovom rekonstrukcijom jednima ćemo vratiti sjećanja, a druge upoznati s kulturnom baštinom i stvoriti poveznicu s vlastitim korijenima. Zato nam je ova faza izuzetno važna i vjerujem da javnost, posebno vukovarska, s nestrpljenjem iščekuje otvorenje ovih prostora - kaže ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić. Ističe kako žele da ti prostori ponovno budu u višeznačnoj funkciji te da se u njima opet održavaju vjenčanja. Izložba koja se otvara, kao i reprezentativni prostor i umjetnine u njemu imaju važnu poruku.

- Sve što imamo govori o životu u vrijeme kad je ovdje boravila obitelj Eltz, i općenito o životu u Vukovaru u doba kad je imao važnu ulogu u srednjem Podunavlju. Ovo je početak stalnog postava muzeja, pri čemu ćemo kao suvremenu interpretaciju predstaviti njegovu povijest, našeg donatora dr. Antuna Bauera, otvoriti uslužne prostore poput muzejskog shopa itd. U prizemlju ćemo, uz kontekst povijesti muzeja, predstaviti i vukovarsko vlastelinstvo koje se također veže uz obitelj Eltz. Naše svečane dvorane i ambijentalni prostori i svojim nazivima - Mramorna dvorana, Barokna dvorana, Mramorno predvorje, Mali barokni salon, Lovačka soba - stvaraju jasan dojam - kaže Marić.

Vukovarska prošlost

U želji da maksimalno rekonstruiraju nekadašnji inventar, prezentirat će se umjetnine koje su nekada bile u dvorcu. U Baroknoj dvorani, koja je po zamisli voditelja restauratorskih radove Eduarda Hudolina obnovljena pratehnikom iz vremena Rimskog Carstva, za što je u obnovi bio angažiran marokanski majstor naturščik Layachi Kancsour, tako će biti izložene slike nepoznatih talijanskih slikara s temama iz Starog zavjeta, što je jedna od izuzetno vrijednih kolekcija koje su nekada bile u dvorcu. Obilazeći ih hodočastimo u vrijednu i lijepu vukovarsku prošlost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 10:13