BRŽE PREKO GRANICE

FOTO: ROMANTIČNI ULAZAK U UNIJU Mladenci iz Novog Sada na fotografiranje u BiH krenuli preko Europske unije

 Vlado Kos/Cropix

ILOK - Prvi dan Hrvatske u Europskoj uniji na graničnom prijelazu Ilok, kojeg most preko Dunava spaja s Bačkom Palankom u Srbiji, obilježen je manjim gužvama nego li je to slučaj bio prije ulaska Hrvatske u EU.

Razlog - ukidanje pograničnog režima. Naime, s 1. Srpnja prestale su vrijediti pogranične propusnici i sada svi oni koji su ih koristili moraju imati putovnice, ili osobne iskaznice ako su državljani Hrvatske.

U prvih 11 sati Hrvatske u EU preko Iloka je prošlo 507 vozila, među kojima prevladavaju oni stranih registarskih oznaka, ponajviše onih iz Srbije. Ništa čudno, ako se zna da ovaj prijelaz koriste brojni stanovnici Srbije iz Šida i okolnih mjesta, koji su zaposleni u Bačkoj Palanci, Novom Sadu ili drugim tamošnjim gradovima.

- Živim u Šidu, a radim u Bačkoj Palanci i svakoga dana preko ovog prijelaza idem na posao, odnosno vraćam se kući. Okolo je puno duže, a vrijeme će sada pokazati da li je ovo kompliciranije, jer nam više ne vrijede propusnice, pa moram ići s putovnicom - rekao nam je Zlatko Košut kojeg smo zatekli dok se vraćao s posla iz Palanke u Šid preko Iloka.

Naši carinici su mu netom prije rekli da su predviđene kazne za one koji ne budu u putovnicama imali pečat svakog ulaska i izlaska iz Hrvatske.

To će svim koji na ovaj način koriste prijelaz u Iloku praktički značiti da će svakih dva do tri mjeseca morati mijenjati putovnicu, koja inače košta oko 40 eura.

Ipak, Košut ističe kako mu je drago što je Hrvatska ušla u EU, pri čemu se nada da će tim putem ubrzo i Srbija. Tome se pak nada i mladi bračni par Jelena i Nenad Narančić iz Novog Sada. U subotu su se vjenčali, a u ponedjeljak ih je fotograf Nikola Radanović vozio na posebno „fotkanje“ u etno selo Stanišić kod Bijeljine u BiH. Najkraći put za to bio im je preko nove članice EU, odnosno preko Iloka.

- Putujemo dosta u Europu i svaki put smo oduševljeni time što nema stajanja na graničnim prijelazima i puno se brže prolazi. Nadamo se da će i vama biti dobro, da vidimo kako ste vi prošli, pa da i mi uđemo za vama. Na granici nismo imali nikakvih problema, a po povratku iz Stanišića napravit ćemo i dobre fotografije u Iloku - kazali su nam veseli mladenci.

Njihovo veselje pak teško mogu dijeliti mještani Neština. Sela u Vojvodini na granici s Hrvatskom iz kojeg svakoga dana 30-tak ljudi ide redovnom linijom Dunavprevoza na posao u Bačku Palanku. I oni to sada moraju činiti s putovnicama, a veći problem im je to što će ih morati vaditi i za djecu koja se školuju u Bačkoj Palanci ukoliko Hrvatska i Srbija ne postignu novi sporazum o pograničnom režimu..

- To će ljudima biti veliki problem i ne znam kako će biti riješeno - kazao nam je vozač autobusa Dragomir Momir.

Prijelaz koriste i brojni Hrvati koji se s druge strane Dunava opskrbljuju u tamošnjim trgovinama i na tržnici. I dok im je sada procedura prelaska olakšana, jer mogu ići i sa osobnim iskaznicama, količina robe koju smiju prenijeti je smanjena, pa tako umjesto dosadašnje dvije kutije cigareta dnevno po osobi, sada smiju prenijeti jednu.

- Idemo tamo da preživimo ovdje, jer je sve još uvijek jeftinije - kaže Tomislav Mijić iz Iloka, čiji suputnik Željko Streharski pojašnjava kako za „za jednu veknu kruha u Iloku dobijem dvije vekne u Bačkoj Palanci.“

- Sve je jeftinije, a nas četvero prehranjuje suprugina plaća od 250 eura i nemamo previše izbora. Ona je tamo zaposlena i sada će nam biti velik problem što će često morati mijenjati putovnicu zbog žigova - istaknuo je Streharski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 20:16