NEKADAŠNJI BISER TURIZMA

FOTO: BELVEDERE NA JAVNOJ DRAŽBI Devastirani luksuzni dubrovački hotel prodaje se za 127 milijuna kuna!

Stručnjaci procjenjuju da je nakon 20 godina ruševni hotel nemoguće obnoviti, već bi ga trebalo potpuno srušiti i iznova izgraditi

Potpuno devastiran i jedini neobnovljen dubrovački hotel, Belvedere, ide u prodaju na javnoj dražbi za 126,9 milijuna kuna! Jedan od nekadašnjih najluksuznijih hrvatskih hotela, koji je sada u stečaju, trebao bi biti prodan na javnoj dražbi koja će se održati u zagrebačkom uredu javnog bilježnika Jožice Matka-Ruždjaka 22. ožujka u deset sati.

Stoji to u pozivu na prvu javnu dražbu koju je danas u dnevnom tisku javni bilježnik objavio uime Ine, nekadašnjeg manjinskog vlasnika 31,8 posto hotela Belvedere, a danas vjerovnika u stečaju koji potražuje oko šest milijuna eura. Sudionici dražbe dužni su 24 sata prije njezina održavanja uplatiti jamčevinu u visini 10 posto početne cijene, a na prvoj dražbi nekretnina se ne može prodati ispod dvije trećine oglašene početne cijene.

Tonči Plazibat/CROPIX

Stečaj hotelsko-turističko dioničkog društva Belvedere lani su u srpnju pokrenuli radnici zbog neisplate plaća u posljednje tri godine. Pitanje je, međutim, je li i ova javna dražba s ozbirom na relativno visoko postavljenu početnu cijenu doista konačno rješenje za devastirani hotel koji je od nekadašnjeg simbola luksuza, smještenog na čak 45.000 četvornih metara u elitnom dubrovačkom dijelu Ploče, postao ruglo na kraju grada.

Premda i sadašnja ruševina iz koje puca predivan pogled na staru gradsku jezgru i otok Lokrum otkriva ogroman turistički potencijal, pitanje je hoće li ga istim očima, uza sve dosadašnje komplikacije oko imovinskih i pravnih odnosa, vidjeti i potencijalni domaći i strani ulagači. Stručnjaci iz branše procjenjuju da je nakon dvadeset godina ruševni hotel nemoguće obnoviti, već bi ga trebalo potpuno srušiti i iznova izgraditi.

Upućeni kažu da problem nije samo stanje zgrade, nego i standardi gradnje koji su danas potpuno neprimjereni potencijalnom luksuznom hotelu kakav bi trebao iznova podići na savršenoj turističkoj lokaciji. Do sada se spominjalo kako je riječ o investiciji od najmanje 100 milijuna eura, dok se sada procjenjuje da bi potencijalni investitor trebao biti spreman uložiti mnogo više za izgradnju novog luksuznog hotelskog kompleksa. I to tek nakon što hotel dobije na dražbi s početnom cijenom od 126,9 milijuna kuna. Premda je jasno kakav potencijal ima savršena lokacija u Dubrovniku, pitanje je tko je spreman na takvu golemu investiciju koja je tek dugoročno isplativa.

Hotel je do sada bio tri puta na procjeni, a samo ga je prvi sudski vještak procijenio na 22 milijuna eura. Već u drugoj procjeni taj se iznos smanjio na 15, dok je treća procjena za Belvedere iznosila 16,8 milijuna eura. Predstavnici tri strana ozbiljna investitora su, kako neslužbeno doznajemo, posljednjih mjeseci već bili na razgovorima s predstavnicima Vlade i lokalne samouprave, ali procjenjuje se kako će zbog visokih ulaganja koja ih čekaju ipak pričekati da se početna cijena spusti.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić zadovoljan je što je konačno počelo rješavanje sudbine hotela Belvedere, a on obećaje potencijalnom investitoru da mu lokalna samouprava neće komplicirati realizaciju investicije. Upravo je Vlahušić proteklih godina bio najglasniji u prozivanju vlasnika Belvederea zbog neulaganja u taj devastirani hotel u kojem su nekada odsjedale domaće i strane zvijezde.

Dubrovački gradonačelnik čak je najavljivao da će se Belvedere prenamijeniti u društveni objekt. Vlasnicima Belvederea Vlahušić je zaprijetio da će Grad na toj lokaciji izgraditi gradski kompleks s koncertnom dvoranom, muzejem i ostalim društvenim sadržajima. Sada je ipak zadovoljan što će Belvedere doći u ruke investitorima koji će izgraditi luksuzan hotelski kompleks.

- Zadovoljan sam što je konačno krenuo cijeli proces, ali bojim se da je cijena za javnu dražbu postavljena previsoko. Budući da je pokrenut stečaj, potencijalni investitor ima čistu imovinsko-pravnu situaciju jer će se bivši vlasnici naplatiti iz stečajnog postupka i nema više nikakvih daljnjih komplikacija oko vlasničkih odnosa. Mi smo kao gradska uprava završili detaljni plan uređenja i potencijalni investitor vrlo brzo može dobiti lokacijsku dozvolu i krenuti s projektom. Potencijal Belvederea je neosporan i ja ga vidim kao najluksuzniji hotel na Jadranu - kaže gradonačelnik Dubrovnika. Hotel Belvedere, koji je lani završio u stečaju, još je jedna hrvatska privatizacijska trakavica koja nije riješena proteklih dvadesetak godina. Hotel koji je privatiziran sredinom devedesetih potpuno je uništen u Domovinskom ratu.

Od 2001. godine najveći vlasnički udio od 53,75 posto ima panamska tvrtka “Cleostone”, iza koje stoji hrvatsko-britanski poduzetnik Zvonko Stojević, te Ina s vlasničkim udjelom od 31,8 posto. Upravo takva vlasnička struktura u kojoj ni jedan vlasnik nema dovoljan paket dionica da bi imao interes ući u ogromnu investiciju dovela je do pat-pozicije kojom su svih ovih godina bili najnezadovoljniji u samom Dubrovniku, kojem je svaki novi smještajni kapacitet zlata vrijedan. Uz novi turistički kapacitet svakako je riječ i velikom broju novih radnih mjesta. Jasno je da Ini kao naftnoj kompaniji hotelijerstvo nije ni približno biznis kojim bi se bavila, bez obzira na sav turistički potencijal, te su nekoliko puta ponavljali da su spremni na prodaju svog vlasničkog udjela.

Premda je poduzetnik Zvonko Stojević navodno pokazivao interes za kupnju, to se nikada nije dogodilo. Baš zbog toga lani je prilikom posjeta predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta Dubrovniku ponovo aktualizirana priča kako Ina diže ruke od Belvederea. Iz Ine su i tada poručili da su spremni razgovarati s potencijalnim strateškim partnerima o prodaji njihova udjela s obzirom na to da Ini hotelijerstvo i turizam ne spadaju u osnovne djelatnosti. Belvedere je u međuvremenu završio u stečaju, a Ina javnom dražbom sada nastoji konačno izaći iz te priče i naplatiti svoja potraživanja.

S druge strane, vlasnik najvećeg udjela u vlasništvu, tvrtka “Cleostone”, nekoliko je puta najavljivala kako priprema prezentaciju novog hotelskog zdanja koje je trebalo vratiti staru slavu Belvedereu. Britansko-hrvatski poduzetnik Zvonko Stojević, koji živi u Beču te je predstavljen kao predstavnik tog trust fonda, stalno je isticao kako mu za pratnju banaka u investiciji od oko stotinjak milijuna eura treba veći udio vlasništva, međutim čak i uz iskazan interes Ine, nikada nije došlo do nekog konkretnijeg dogovora i promjene u vlasničkoj strukturi.

Stojević se našao u aferi u lipnju 2012. godine kada ga je hrvatska granična policija uhvatila u pokušaju prenošenja 100 tisuća eura preko granice, što je zakonom nedopuštena količina novca. Granični policajci taj su iznos pronašli u detaljnoj pretrazi prtljage. Još jedan motiv više zbog kojeg Stojević nije u Dubrovniku bio percipiran kao poduzetnik koji će doista izdići Belvedere iz pepela.

Razrušen Belvedere početkom ove godine u društvu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića obišao je i jedan poduzetnik iz Libanona koji ima posao u Kuvajtu. Da je doista riječ o potencijalnom investitoru u Belvedere, potvrdio je za Slobodnu Dalmaciju Rikard Rosetti, savjetnik dubrovačkog gradonačelnika, koji je s njima obišao hotel. Libanonski poduzetnik tražio je da mu se dostave podaci o hotelu uz tvrdnje kako će se sigurno vratiti, pa je nesumnjivo riječ o jednom o potencijalnih investitora koje bi mogla zanimati upravo oglašena dražba hotela Belvedere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:15