VATROMET I BAKLJADA

FOTO: CIJELI PRIMOŠTEN U DIMU ZA BLAGDAN GOSPE OD LORETA Održan velik vatromet, a svi su se držali tradicije pa su i djeca i stariji pušili cigarete

 Nikolina Vukovaić Stipaničev / CROPIX

Nakon što su prošle subote svečano otkrili i blagoslovili velebni kip Gospe od Loreta na brdu Gaj visok 17,5 metara, Primoštenci 10. svibnja slave zavjetni blagadan Gospe od Loreta i Dan općine. Još od 1835. godine na blagdan svoje nebeske zaštitnice čudotvornu sliku crne madone u svečanoj procesiji nose kaletama stare povijesne jezgre. Gospinu sliku nose mlade djevojke obučene u primoštensku narodnu nošnju, piše Šibenski.hr.

Užežin Gospinog blagdana održan je veliki vatromet za koji je općina izdvojila 20 tisuća kuna. Nadalje, čitav Primošten bio je osvijetljen bakljama, a posebice su one impresivne bile na zidinama bedema.

Primoštenski blagdan Gospe od Loreta veže se uz jedinstven običaj: svi mještani, i djeca i starci, toga dana puše cigarete ili smotuljke od sušene kadulje! Prastari običaj ostao je i danas. Jedino što danas nije lako doći do sušene kadulje, ali je do cigareta. S cigaretom duhana ili umotane kadulje u Primoštenu svake godine 9. svibnja puše i oni s mliječnim zubićima, mlađi od sedam godina! Dimi se tako na svakom kantunu, a uz baklje, cigarete i vatromet čitav je Primošten uoči Gospe od Loreta u vatri i dimu, piše Šibenski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:45