PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ U VUKOVARU

FOTO 'Danas je jasno kako je svaka žrtva u Domovinskom ratu vrijedila'

 Damir Glibušić/CROPIX

VUKOVAR - Predsjednik Republike Ivo Josipović, Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor u petak su nazočili središnjoj svečanoj proslavi Dana državnosti u Vukovaru, u vojarni 204. vukovarske brigade.

Prethodno su Josipović, Bebić i Kosor u pratnji svojih suradnika položili vijence i upalili svijeća na Spomen-obillježju masovne grobnice na Ovčari te na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

U vojarni je pak tradicionalno upriličena i svečana promocija novih časnica i časnika Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“ i to 238 časnika, među kojima je i 30 časnica i 6 časnika iz stranih oružanih snaga te 120 dočasnika. Također je promovirano i 14 polaznika 12. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, šest polaznika 14. naraštaja kadeta-vojnih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te 40 polaznika 18. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro”.

Predsjednik i vrhovni zapovjednik OSRH Josipović je posebno nagradio najbolje polaznike te nastavnike i instruktore, a svečanosti su nazočili i ministar obrane Branko Vukelić te načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Josip Lucić. Josipović je u svom premijernom govoru na Dan državnosti u Vukovaru istaknuo da je "danas jasno kako je svaka žrtva podnesena u Domovinskom ratu vrijedila."

- Hrvatska je danas pred novim izazovima i moramo biti posvećeni cilju napretka naše domovine. Moramo odlučno, brzo i efikasno provesti reforme kako bi izašli iz krize, a reforme i socijalna pravednost se međusobno ne isključuju. Recesija tereti i vojni proračun, no mi moramo osigurati sigurnost u državi, ali i vama u inozemnim misijama - poručio je Josipović novim časnicima i dočasnicima, dok je Kosor istaknula da su "hrvatski branitelji naš uzor."

- Vi ste njihovi nasljednici i ja sam ponosna kada u međunarodnom okruženju mogu čuti pohvale za požrtvovnost i sposobnost hrvatskih vojnika - kazala je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:48