POVOD: ZADARSKI SLUČAJ

FOTO: DILJEM HRVATSKE PROSVJEDI 'PRAVDA ZA DJEVOJČICE' Najveći skup u znak podrške žrtvama seksualnog nasilja organiziran u Zagrebu

 
Lijevo gore: Pula; lijevo dolje; Zadar; sredina: Zagreb; desno gore: Split; desno dolje Šibenik
 Marijana Banko, Jure Mišković, Jakov Prkić, Nikolina Vuković Stipaničev, Goran Mehkek / CROPIX

Više tisuća građana okupilo se u subotu na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava na prosvjedu "Pravda za djevojčice" organiziranom u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju primjerenu zaštitu, a s kojeg je poručeno da je nekažnjavanje zločina - zločin.

Povod za prosvjed bio je slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

Mirni prosvjedi u 15 hrvatskih gradova

Osim u Zagrebu, gdje se po procjeni organizatora okupilo oko 7.000 građana, mirni prosvjedi održavaju se u 15-ak hrvatskih gradova, među kojima i u Zadru, Splitu, Rijeci, Puli i Osijeku.

Prosvjednici su na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava nosili transparente na kojima su bile ispisane poruke poput: "Dosta mi je ličkog rukovanja i dalmatinskog milovanja", "Logo konoplje=zločin, grupno silovanje=krivo je more", "Nema opravdanja", "Odgovor je otpor", "Niste same", "Institucije koje štite zlostavljače su zlostavljačke", "Ljute smo", "Ona je netko, a ne nečija", "Bez pristanka=silovanje", "Ni pokorne ni pokorene", "Vicevi o silovanju nisu smiješni".

FOTOGALERIJA: Prosvjed 'Pravda za djevojčice' u Zagrebu

Organizatori prosvjeda - Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba - Centar za seksualna prava i Zaklada Solidarna od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje radi zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja. Od ministra pravosuđa traže da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

Od Državnog odvjetništva traže da hitno premjesti sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud, kako bi se spriječili mogući utjecaji interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

Traže da policija, centar za socijalnu skrb i sud odmah poduzmu sve radi zaštite dostojanstva i privatnosti žrtve u odnosu na lokalnu okolinu i medije, pružanje psihosocijalne podrške i provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

Naposljetku, traži se hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Iz udruga koje su organizirale prosvjed pozvali su građane suzdrže od napada na suce i osumnjičenike koji izlaze iz demokratskih i civilizacijskih okvira.

Karmelić: Imamo društvo kao slučaj i zato ga moramo mijenjati

"Ovdje smo jer je sustav ponovno iznevjerio jednu od nas. Slučaj iz Zadra koji nas je sve zgrozio jasno pokazuje strukturnu i institucionalnu prirodu nasilja prema ženama, bezobzirnost nasilnika koja je veća što je njihova društvena, ekonomska i politička moć veća. Nažalost, ovaj slučaj samo je jedan u moru ovakvih", kazala je Petra Karmelić iz Platforme za reproduktivna prava.

Istaknula je da je takva mračna i nasilna stvarnost rezultat nepostojanja sustavnog programa prevencije, izostanka podrške žrtvama i neadekvatne sankcija za nasilnike.

"Institucije i mi kao društvo smo zakazali", naglasila je, dodavši da društvo neravnopravno odgaja djevojčice i dječake, izostaju stručni i znanstveno utemeljeni edukativni programi, podrška žrtvama, a institucije štite nasilnike i same sudjeluju u nasilju.

"Mi nemamo jedan slučaj niti slučajeve nego društvo kao slučaj i zato moramo mijenjati društvo", poručila je Karmelić, upitavši kada ćemo konačno govoriti o nasilju prema ženama prestati govoriti samo onda kada naslovnice ispune tragični slučajevi.

Na svako prijavljeno nasilje dolazi 15 do 20 neprijavljenih

Navela je da na svako prijavljeno nasilje dolazi 15 do 20 neprijavljenih, jer se žrtve boje govoriti o onome što su doživjele i ne vjeruju institucijama koje su ih trebale zaštititi. Naše sudstvo je po neovisnosti 126. u svijetu, a u sudskim procesima pogoduje se interesnim skupinama, dodala je.

"Jer ne žele i ne trebaju odgovarati na pitanja što su nosile, koliko su popile i zašto nisu pazile. Prestanimo preispitivati žrtve i dodatno ih traumatizirati. Ne možemo izmišljati opravdanja za seksualno nasilje jer nasilje nema opravdanja", poručila je Karmelić, što je izazvalo pljesak brojnih okupljenih građana te glasne zvukove bubnjeva i zvukovima paljenja motora bajkera s pozornice.

Ivan Blažević iz zaklade Solidarna kazao je da njegova definicija frajera u ovoj zemlji jednostavno ne prolazi. "U ovoj zemlji frajeri drže visoke političke funkcije, upravljaju regijama i tuku svoje žene, najveći lopovi ispijaju kave s nedodirljivim sucima, ratni zločinci i huškači postaju cijenjeni saborski zastupnici, nasilnici svečano otvaraju škole, a djeca frajera postaju frajeri tako da nekažnjeno gaze pješake, tuku novinare i imaju vlastiti hotel prije navršene 30-e", kazao je.

FOTOGALERIJA: Prosvjed 'Pravda za djevojčice' u Šibeniku

Ova zemlja treba muškarce, a oni za razliku od frajera svojoj djeci pružaju ljubav i nježnost

Poručio je da ova zemlja treba muškarce, a oni "za razliku od frajera, svojoj djeci pružaju ljubav i nježnost, dječacima kažu da smiju plakati, a djevojčicama ponavljaju da budu snažne i svoje".

Djeca muškaraca vide kako oni vole i poštuju svoje žene, mijenjaju pelene, kuhaju ručak i zajednički donose važne odluke te vide da im otac zaplače uz tužan film ili pjesmu. Molim vas da obećamo da nikad nećemo počiniti, prešutjeti i opravdavati muško nasilje nad ženama, odnosno nasilje uopće. Jer onaj koji zlostavlja žene i slabije od sebe je slabić, onaj koji šuti o nasilju je kukavica, a onaj koji nalazi opravdanja - papak. Nemojmo biti to već budimo ljudi", poručio je.

S pozornice su organizatori žrtvama poručili da nisu krive niti odgovorne te da nitko ne zaslužuje nasilje i nije odgovoran za postupke druge osobe.

Poruka iz Splita: Nisi sama

Petstotinjak okupljenih na mirnom prosvjedu "Pravda za djevojčice" ispred splitskog Županijskog suda u subotu je brojnim porukama podrške, transparentima te kratkim govorom poručilo 15-godišnjoj višestruko silovanoj djevojčici iz okolice Zadra, ali i svim drugim žrtvama nasilja da 'nisu same'.

Mirni prosvjed se održao u organizaciji Udruge Domine, a uz brojne građane među kojima je bilo mnoštvo mladih, prosvjedu su se pridružili i čelnici udruga civilnog društva te neki političari. Na transparentima je među ostalim pisalo "Nisi sama", Ne kažnjavanje i podržavanje zločina je zločin", "Nije sramota biti žrtva nasilja već živjeti u državi koja ga tolerira", "Čak i pas zna što znači NE" te brojne druge, a prosvjednici su održali i minutu šutnje "za hrvatski pravosudni sustav".

Uz podršku žrtvama prosvjednici su dolaskom pred zgradu Županijskog suda izrazili i nezadovoljstvo jer, ističu, žrtvama nasilja nije osigurana primjerena zaštita kroz postojeći pravosudni sustav. Povod za prosvjed bila je odluka o puštanju na slobodu petorice mladića osumnjičenih za opetovano silovanje, objasnila je Karmela Šegvić, pravna savjetnica Udruge Domine.

Mijenjati odnos prema žrtvama nasilja

"Simboličnim paljenjem lampiona i šutnjom poslali smo poruku javnosti, državi i pravosuđu da se odnos prema žrtvama nasilja i seksualnih kaznenih djela mora mijenjati, a kako žrtve nakon podnošenja prijave ne bi bile izložene dodatnom nasilju institucija. Najveći teret odgovornosti prema žrtvi i javnosti pri tome je upravo na pravosuđu. Ženama koje su doživjele silovanje, seksualno uznemiravanje ili bilo koji drugi oblik seksualnog ili drugog oblika nasilja jasno poručujemo da nisu same i nisu krive", kazala je Šegvić.

Na prosvjedu je bio i drugi razred Tehničko-prometne škole sa svojom profesoricom. Jedna od učenica rekla je da je došla zbog nepravde, a njezina razredna kolegica kazala je kako je došla podržati silovanu djevojku koja je malo starija od nje, ali i zato što drži kako "ova Hrvatska više nije kakva je prije bila već treba bježati iz nje".

Njihova profesorica matematike Marija Korman je novinarima kazala kako su je učenice potaknule da dođu na prosvjed, a poziv je prihvatila jer drži da o nasilju treba pričati. Kaže i kako treba mijenjati stav da je žrtvu sramota ako im je netko nešto nažao učinio, te treba odmah istupiti i spriječiti bilo kakav drugi oblik nasilja.

Splitski je prosvjed jedan u nizu koji se danas odvija u još 14 gradova Hrvatske.

Kako javlja Dnevnik.hr, održana je i 'minuta šutnje za pravosuđe'.

FOTOGALERIJA: Prosvjed 'Pravda za djevojčice' u Splitu

Skup i u Zadru

Prosvjed "Pravda za djevojčice" na zadarskom Narodnom trgu u subotu je okupio 300-tinjak građana koji su poručili kako se ne slažu s odlukama pravosudnih tijela u slučaju silovanja maloljetne djevojčice iz okolice toga grada, a čulo se i kako živimo u državi koja disfunkcionalnim institucijama promovira nasilje.

Zgroženi smo i alarmirani sramotnom odlukom Ivana Markovića, suca Županijskog suda u Zadru, poručili su prosvjednici.

"Pitaju me mnogi jesmo li grad slučaj. To je nešto što već dugo slušamo. Svima kažem da nismo postali grad slučaj. Zadar je grad u kojem živi puno divnih ljudi, grad koji suosjeća sa nasiljem, grad u kojem jako puno ljudi reagira na ono što se događa. Problem je tome što se osoba koja je doživjela nasilje ne susretne samo sa divnim zadarskim ljudima, nego i sa groznim zadarskim institucijama u kojima se od žrtve još jednom radi žrtva", kazao je zadarski sociolog Sven Marcelić koji se obratio okupljenima. Žene, kazao je, dolaze u institucije koje ih nakon toga još jednom ponižavaju, a od Zadra prave slučaj.

FOTOGALERIJA: Prosvjed 'Pravda za djevojčice' u Zadru

"Želimo se solidarizirati s žrtvom, dati joj podršku, poručiti da joj neupitno vjerujemo i da nije sama. Nadležnim institucijama poručujemo kako je ovakvo postupanje sustava sramotno i poražavajuće. Ovim pokazuju kako im prioritet nije kažnjavanje počinitelja. Pravosudni sustav tako postaje nadgradnja javnih i privatnih prostora koji žene i djevojčice ušutkavaju, etiketiraju i diskriminiraju, a nasilnike štite! To nije pravda, to je zločin!", poručili su organizatori iz Kluba studenata sociologije Antifjaka.

"Tražimo hitno premještanje ovog slušaja sa zadarskog na bilo koji drugi županijiski sud u Hrvatskoj. Tražimo strože kazne za silovanje i ukidanje kategorije spolnog odnosa bez pristanka jer silovanje je silovanje", kazala je studentica Kristina Čačić.

Nezavisni saborski Zastupnik Marko Vučetić ustvrdio je pak kako živimo u državi koja promovira nasilje time što su institucije disfunkcionalne. "Tužna je činjenica da su nam institucije prazno mjesto institucija, a država nam je postala prazno mjesto države", rekao je Vučetić koji se pridružio prosvjednicima.

Osječani pozvali institucije da zaštite žrtve

Mirnim prosvjedom pod nazivom 'Pravda za djevojčice' i Osječani su se priključili akciji davanja potpore žrtvama seksualnog nasilja za koje drže da od državnog sustava ne dobivaju odgovarajuću zaštitu. Na Trgu slobode okupili su se građani pod vodstvom neformalne inicijative građana u čije je ime Mirna Šmit rekla da je riječ o okupljanju „potaknuto slučajem iz Zadra“.

- Želimo naglasiti važnost odgovarajuće zaštite svim žrtvama bilo kojeg oblika nasilja i jednostavno pozvati nadležne institucije da pruže adekvatnu zaštitu u skladu s njihovim mogućnostima, ali jednako tako i da se pruži odgovarajući tretman svim počiniteljima kaznenih djela - kazala je Šmit.

Pula: 'Bori se kao žensko'

I u Puli je održan prosvjed na kojem se skupilo nekoliko stotina ljudi. Počeo je oko 11 sati i trajao je malo manje od sat vremena, a za jedan mali grad kao što je Pula odazvao se velik broj ljudi. Organizatori prosvjeda poručili su da se danas u Puli nisu okupili samo radi zlostavljane djevojčice u Zadru, nego radi svih žena.

FOTOGALERIJA: Prosvjed 'Pravda za djevojčice' u Puli

Pozivaju da sve institucije rade svoj posao i da se svi prestanu praviti da nasilje nad ženama, djevojkama i djevojčicama ne postoji. "Bori se kao žensko", "Digni glavu, ne daj se, pjevaj pjesme ljubavne", "Pravi muškarci poštuju žene i djevojke", "Ne vjerujem u 'neka institucije rade svoj posao'", samo su neki od transparenata kojima su prosvjednici u Puli poručili što misle.

Istodobno se dogodio i incident između policije i dvojice mladića koji su nosili majice s natpisima "HDZ lopovi", a koji su sjedili u obližnjem kafiću. Obojici je policija najavila uhićenje, ali su na kraju od toga odustali. Mladićima su prosvjednici pružili podršku. Opširnije o tom incidentu pročitajte OVDJE.

Rijeka: Palili svijeće kod spomen-ploče Simkeu

Riječanke i Riječani, njih više od tisuću, okupili su se u subotu ujutro, unatoč kiši, na prosvjedu "Pravda za djevojčice" na mostu preko Rječine na Kontu. Sudjelovali su građanke i građani svih generacija, obitelji s djecom, koji su u miru i gotovo sakralnoj tišini palili lampione, ispred klupica kod hotela Continental, kao i uz ogradu na mostu, pored spomen-ploče za pokojnog Vitomira Jovića Simkea, mladića koji je postao simbol žrtava bezrazložnog uličnog nasilja.

Prosvjed je inicirala građanska inicijativa "Građanke i građani Rijeke", prvotno kao izraz revolta prema odluci suca Županijskog suda u Zadru koji je petoricu osumnjičenika za opetovano silovanje maloljetnice pustio da se brane sa slobode. Iako su osumnjičenici naknadno pritvoreni, prosvjedom se željelo ukazati na sudsku praksu koja dovoljno ne štiti žrtve silovanja, te odaslati poruke podrške žrtvama, kao i osvijestiti nužnost drugačijeg odgoja dječaka kako bi se ovakvi zločini u budućnosti prevenirali.

Na Kontu nije bilo puno govorancija, pročitano je pismo podrške silovanoj 15-godišnjakinji koje ovih dana kruži društvenim mrežama, nakon čega su tišinu prelomili bubnjari. Tada je krenulo paljenje lampiona koji su, zajedno s više od tisuću kišobrana, unijeli boju i toplinu u tmurno riječko jutro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:12