DUBOKA CIKLONA

FOTO: DIVLJA OLUJA POTOPILA PRIOBALJE, OMIŠ I ŠIBENIK KAO VENECIJA, ZADROM HARALA RAZORNA PIJAVICA 'Ovako intenzivno nije bilo barem pola stoljeća'

 
 Nikša Stipaničev / CROPIX, Jure Mišković / CROPIX

Jugo koje od subote puše u većim dijelovima Hrvatske, u Dalmaciji je sa sobom donijelo obilne kiše i brojne probleme, a vjerojatno upravo u lošim vremenskim uvjetima valja tražiti dio razloga manjeg odaziva na predsjedničkim izborima u dalmatinskim županijama.

U nedjelju oko 9 sati i 15 minuta područje između Arbanasa i Ričina u Zadru pogodila je snažna pijavica. Kako javljaju čitatelji s terena za Zadarski.hr, u svega 15-ak minuta, koliko je nalet trajao, počupana su stabla, letjeli su krovovi…

Najgore je bilo oko bivše Biogradske ceste na koju su pali ogromni čempresi koje je vjetar iščupao iz korijena. Na fotografijama s mjesta događaja vidi se da je siloviti zračni vrtlog oborio praktički cijeli drvored. Na terenu se nalaze sve raspoložive službe…

Olujno jugo koje od jučer puše na zadarskom području noćas je iščupalo i nekoliko stabala na širem gradskom području. Jak vjetar noćas je slomio ogroman bor kraj igrališta i prevalio ga na cestu.

U galeriji koju je snimio naš fotoreporter, vidi se kakva je šteta nastala na krovovim kuća i osobnim automobilima. Uništena je i jedna autobsna stanica, no najviše je stradalo drveće koje je vjetar nemilo čupao. Također ima teško oštećenih brodica na suhom vezu.

FOTOGALERIJA: Pijavica uzrokovala kaos u Zadru

Zbog olujnog juga u prekidu su i tri linije Jadrolinije na zadarskom području:

- trajektna linija 432 Biograd-Tkon

- brodska linija 409 Zadar-Preko

- brzobrodska linija 9404 Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj bez pristajanja u Rivanj, Sestrunj i Božavu.

Nevolja s olujnim jugom ima i u Šibeniku. Razina mora na tamošnjoj se rivi digla skoro do ruba, a u naselju Dolac more se izlilo te potopilo nekoliko prometnica, a poplavljeno je i nekoliko objekata.

Potopljen je i Skradin - centar grada je pod vodom zbog visokog vodostaja rijeke Krke i obilne kiše.

FOTOGALERIJA: Poplava u Šibeniku

Zbog jakog juga na šibenskom je području u prekidu trajektna linija Šibenik-Kaprije-Žirje, izvjestili su iz Hrvatskog autokluba (HAK). Dogodile su se i izmjene na brodskoj liniji Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice koja tako plovi bez pristajanja u Prvić Luku i Vodice.

Zbog vjetra u prekidu su i pomorske linije s drugim jadranskim otocima:

- katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Zadar-Silba-Olib-Premuda, Korčula-Hvar-Split,

- brodska linija: Rava-Mala Rava-Veli Iž-Mali Iž-Zadar, Komiža-Biševo, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ,

- trajektne linije: Split-Stari Grad, Sumartin-Makarska, Ubli-Vela Luka-Split, Prapratno-Sobra, Biograd-Tkon, Vis-Split, Trogir/Soline-Drvenik Veli-Drvenik Mali, Šibenik-Kaprije-Žirje.

Visoka plima u kombinaciji sa zapadnim i jugozapadnim vjetrom uzrokuje plavljenje nekih riva, a zabilježene su i štete. U Brodarici je zabilježen pravi plimni val, a more prelijeva rivu i u Splitu, piše Istramet.

Omiš poput Venecije

Kako javlja portal Dalmacija Danas, vrlo duboka ciklona premješta se svojim centrom preko Jadrana. Sredinom dana u blizini Pule tlak zraka je na razini mora pao na samo 980 hektopaskala. Na većem dijelu Jadrana zapuhao je snažan lebić koji ponegdje ima udare preko 100 km/h.

Zbog vrlo niskog tlaka došlo do pojave ciklonalne plime diljem Jadrana. More se od rano jutros u mnogim predjelima diglo 50 do 60 centimetara.

Plima je osobito intenzivno pogodila Omiš. Tamo se dogodilo izlijevanje mora, ali i Cetine na lokalne prometnice, ulice, trgove. Plima je najintenzivnija na Fošalu i Smokvici.

Vrlo obilne kiše posljednjih dana povisile su razinu Cetine, a današnja ciklonalna plima digla je razinu mora. Iako se plima događa kod većine jačih ciklona, stanovnici Omiša kažu da je današnja plima jedna od najintenzivnijih zadnjih pola stoljeća.

Od ranojutarnjih sati u Veloj Luci na otoku Korčuli more se diže i spušta, zbog čega je razina mora u više navrata prešla preko ceste i parkirališta koja se nalaze uz more.

FOTOGALERIJA: More se prelilo preko obale u Veloj Luci

U nedjelju ujutro more se izlilo i na gradsku rivu u gradu Hvaru, a Istramet javlja o izlijevanju mora u Vrsaru te problemima zbog obilne kiše koja je poplavila nogometno igralište u Bujama te nekoliko privatnih objekata u Dajli.

Od ponoći najviše kiše u Istri i na Kvarneru palo je oko Učke (Falalelići 53 mm) i u Kukuljanovu (50 mm), a vrlo obilna kiša nije zaobišla ni istok Istre. U Jurazinima je tako zabilježeno 41 mm, a u samom Labinu do 35 mm. Od ostalih lokacija vrijedi izdvojiti Dajlu (35 mm) i Umag (34 mm), javlja Istramet.

Prognoza

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u nedjelju i dalje pretežno oblačno s kišom, na Jadranu i predjelima uz njega i izraženijim pljuskovima s grmljavinom. Lokalno će oborina biti obilna. Uz zahladnjenje u najvišim predjelima prolazno može biti susnježice i snijega. Prema večeri sa zapada postupni prestanak oborine.

Umjeren i jak jugozapadnjak, na Jadranu jako te olujno jugo i južni vjetar okretat će na zapadni i sjeverozapadni, u središnjim predjelima i sjeverni. Temperatura zraka uglavnom između 7 i 12, u unutrašnjosti Dalmacije malo viša, a na Jadranu između 13 i 17 °C.

U ponedjeljak umjereno i pretežno oblačno, povremeno uz kišu na krajnjem istoku, a još u noći kiše će mjestimice biti i u Dalmaciji. Poslijepodne postupno smanjenje naoblake sa zapada. Puhat će slab i umjeren, na istoku te na otvorenom moru i jak sjeverozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 2 do 6, na Jadranu od 7 do 11, a najviša uglavnom između 8 i 12, na Jadranu 12 i 15 °C.

U nastavku tjedna temperatura zraka u padu, osobito najniža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:17