RAZGOVORI U BALTAZARU

FOTO: DOZNALI SMO DETALJE S IZNENADNOG NOĆNOG SASTANKA VLADAJUĆE KOALICIJE Plenković partnerima: 'Jesmo li tim ili netko želi na izbore?'

 
Sastanak čelnika vladajuće koalicije u zagrebačkom restoranu Baltazar
 Darko Tomaš / CROPIX

Potpuno neočekivano, vladajuća većina sastala se u srijedu u restoranu Baltazar, a iako su iz Vlade komunicirali da je riječ o redovitom sastanku, odnosno ovaj put ručku koji se pretvorio u večeru jer je trajao od 17 do gotovo 20 sati, iz pouzdanih izvora doznajemo da je premijer Plenković zapravo htio provjeriti ima li i dalje većinu za izglasavanje proračuna nakon poruke koju je dobio od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Naime, Bandićevi zastupnici u petak su napravili performans u Saboru jer se nisu pojavili na glasanju. Bandić je time Plenkoviću poslao poruku da bez njegovih “žetončića” nema većine, a njegovi zastupnici nezadovoljni su što se njihovi projekti ne realiziraju.

To je, kažu sugovornici, bio glavni razlog zbog čega je Plenković sazvao sastanak, za koji su partneri dobili poziv u utorak navečer. Zbog toga je i Robert Jankovics izašao iz Kluba čiji je bio predsjednik, jer nije znao da se njegovi zastupnici neće pojaviti na glasanju.

- To je bio glavni razlog sastanka, ali u Baltazaru su Bandić i Kažimir Varda bili puno mekši i konstruktivniji, i izrazili su podršku - kaže sugovornik.

Premijera je zanimalo hoće li i dalje surađivati ili će se morati ponovno miješati karte, a Bandić je rekao kako je potpora njegove stranke neupitna.

I drugi sugovornik potvrđuje kako je točno da je okidač bio događaj od petka.

- Bandić je rekao da imaju podršku, ali zahtijeva da se projekti realiziraju, a ne da njegovi zastupnici čekaju ministre po sat vremena i onda oni dolaze na sastanke nepripremljeni. Rekao je i da zna kako je to imati tanku većinu - kaže naš izvor sa sastanka, koji upozorava da većina može doći u pitanje pri izglasavanju proračuna.

FOTOGALERIJA: Iznenadni sastanak čelnika vladajuće koalicije

Zato će se koalicijski sastanci ubuduće održavati češće, bit će tematski, odnosno do izglasavanja proračuna mora se naći okvir za sve projekte.

Iz HDZ-a neslužbeno poručuju kako su ovaj put odlučili da se sastanak održi u neformalnijem ozračju, da Bandić nije bio glavni razlog, jer da njegov show u Saboru nisu tako ozbiljno shvatili, ali priznaju da je bio jedna od tema.

Premijer je, pak, pitao okupljene jesu li i dalje tim, ili netko možda želi na prijevremene izbore, na što su svi rekli da jesu za daljnju suradnju. Premijer je, zanimljivo, prvi put rekao i kako ne samo što želi da ovakva koalicija dovrši mandat, nego i da postojeće stranke koalicije odnesu pobjedu i na idućim parlamentarnim izborima, ne u koaliciji.

- Moramo biti obazriviji u smislu očuvanja kohezije većine i održavanja discipline, ali nije bilo nikakve ucjene nego se radilo o lošijoj komunikaciji među klubovima. Ton sastanka bio je vrlo ugodan - kaže sugovornik iz HDZ-a.

Dodaje kako je premijer u uvodnom izlaganju rekao da ova većina ima izvrsne rezultate te kako trebaju nastaviti dalje raditi bez tenzija.

- Premijer je pitao igramo li timski do kraja ili netko ima svoje interese, a možemo razgovarati o svim scenarijima, pa i o izborima. Svi su rekli da žele nastavak koalicije, a svi su izrazili i želju da stranke u ovoj koaliciji budu pobjedničke i na idućim izborima, odnosno da radimo zajedno i u drugom mandatu - otkriva naš sugovornik.

Na sastanku su bili predstavnici svih stranaka većine, osim Darinka Kosora koji se ispričao. Jeli su se juha, meso s povrćem i salata, štrukli. HDZ je platio večeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:15