KAKVA BLAMAŽA

FOTO: FIJASKO PROJEKTA VRIJEDNOG 36 MIL. KUNA KOJI SE PROSTIRE NA 15.000 KVADRATA Niti 10 mjeseci od svečanog puštanja u promet nema uporabnu dozvolu

 
 Goran Sebelic / CROPIX

Veliki osvijetljeni kružni tok u Šijani na ulazu u grad, niti nakon deset mjeseci od puštanja u funkciju, još uvijek nije prošao tehnički pregled, odnosno dobio uporabnu dozvolu. I to samo zbog nefunkcionalnog sustava vodene maglice, koji, usput rečeno, niti nije potreban. Potvrđeno je to Glasu Istre iz Grada Pule iz kojeg navode da je na objektu kružnog toka, gdje su Hrvatske vode bile investitor projekta rješavanja plavljenja Šijanskog sliva, u tijeku rješavanje nedostataka.

A nedostatak je preizdašno ispuštanje vodene maglice, koja se prelijeva na prometnicu što ometa promet. Problem se namjerava riješiti novim prskalicama (štrcaljkama) unutar 340 čelična štapa uokolo nasipa rotora, koje će imati smanjeni intenzitet ispuštanja vodene maglice.

- S obzirom da se radilo na složenoj građevini i sustavu tijekom probnog rada utvrđeno je da sustav funkcionira u skladu s projektiranim tehničkim rješenjima, osim dijela sustava "vodene maglice" koji pri određenim uvjetima daje preveliku izdašnost vodene magle te zbog svoje gustoće i intenziteta rasprostiranja može imati utjecaj na odvijanje prometa u kružnom toku. Nakon toga slijedila su dodatna testiranja rješenja u sustavu vodene maglice (na jednoj četvrtini sustava), što se pokazalo funkcionalno te će se u narednom periodu primijeniti na ostatak sustava vodene maglice kako bi se sustav stavio u funkciju te ishodovala uporabna dozvola. Kao što je istaknuto, vrlo je važno da se iznašlo rješenje koje će omogućiti cjelovitu funkcionalnost postavljenog sustava u čije je rješavanje aktivno uključen Grad Pula, odgovorili su Glasu Istre iz gradske uprave.

Projekt rješavanje plavljenja Šijanskog sliva, nakon što je rotor izgrađen, trajalo je 18 mjeseci, a investicija Hrvatskih voda, u koju je uračunato i vizualno uređenje rotora, bila je vrijedna 35,87 milijuna kuna, dok je Grad Pula sudjelovao u projektu s oko dva milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:27