VIZUALNI SPEKTAKL

FOTO: PULA DOBILA NOVI SVJETLOSNI ROTOR NA ČAK 15.000 KVADRATA Sve je kompjutorski kontrolirano, a svjetla mogu biti u više boja

 Goran Sebelic / CROPIX

Rasvjetni sustav velikog kružnog toka pušten je u rad u srijedu navečer u Šijani na ulazu u grad Pulu.

Prigodnim programom paljenja svjetala u rotoru, kao i svjetlećih crvenih makova, kojemu je prisustvovao i pulski gradonačelnik Boris Miletić, u funkciju je stavljena još jedna svjetlosna instalacija koja će promijeniti vizuru Pule, piše Glas Istre.

- Nekad je ovo bilo izuzetno problematično raskrižje, a danas je moderan ulaz u grad i moderan pristup Ipsilonu. Sretan sam što smo uspjeli naše šolde vratiti u Pulu jer i Puljani pune proračune Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda - izjavio je Miletić.

Rotor je velik 15.000 kvadrata, oko njega je izgrađen nasip do tri metara visine, na kojem je montirano 340 čeličnih bijelih štapova duljine od 4 do 6 metara. Svaki od njih drugačije je dužine, nagnuti su pod različitim kutovima, a u sebi imaju integrirane štrcaljke za vodenu maglicu, koja će ispuniti prostor između štapova i nasipa uz prometnicu. Za stvaranje vodene maglice, koja će i navodnjavati zelenu površinu nasipa, koristit će se pročišćena, akumulirana kišnica, piše Glas Istre.

Projekt su osmislili pulski dizajner rasvjete Dean Skira i arhitektonski dvojac Urbis, koji čine Dino Krizmanić i Leonid Zuban.

Spektakularni rasvjetni sustav kompjutorski je kontroliran i programiran, a svjetlo može biti čisto, bijelo ili u boji te različitog intenziteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 15:19