NAJEZDA KRVOPIJA

FOTO: GRAD POD OPSADOM KOMARACA Istrebljivači: 'Svaki dan smo na terenu, a kao da ne radimo. Može nam pomoći samo zrakoplovstvo...'

Visoki vodostaji i vrućine pretvorili su Osijek u bojište
Zaprašivanje komaraca
 Vlado Kos / CROPIX

“Lega moj, ne pamtim kad sam bio ovako razgiban. Ujutro, u podne, navečer..., praktički cijeli dan mlataram oko sebe. Prvo desna pa lijeva ruka, pa vrtim ruke u krug, i tako razgibavam ramena, a onda na red dođe vrat, lijevo-desno kako bih izbjegao da mi uđu u nos, usta i oči. Onda se spustim u pregib kako bih ih otjerao s nogu i tako u krug...”, plastično nam je i uz glasan smijeh opisao Osječanin Tomislav kako živi posljednjih dana otkako se na istočnu Slavoniju, a posebno njezin najveći grad, spustio pravi oblak komaraca, užasnih i dosadnih insekata, koji, osim toga, ljudima i životinjama nanose bol.

Osijek je već godinama poznat kao grad komaraca, gotovo da su postali njegov zaštitni znak, s kojim se neki prigodničarski i poistovjećuju, ali u cjelini gledano komarci su, prije svega, velik problem. A ove godine taj je problem izražen kao rijetko kada. Bila je, doduše, i 2006. godina gotovo jednako neugodna, jer su i vremenske prilike tog proljeća i ljeta bile slične ovogodišnjima, ali nekako je to ljudima “izmaglilo” iz sjećanja, poput magle koja sada svake večeri izlazi iz topova pet tvrtki što su dobile posao uništavanja komaraca, ali kojima to iz brojnih, objektivnih i subjektivnih, razloga baš i ne polazi za rukom.

Osijek, 190619. 
Tvrtka Sanitacija jedna je  od pet tvrtki ciji djelatnici zaprasuju grad Osijek protiv komaraca. 
Na fotografiji: zaprasivanje komaraca. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Uglavnom, posljednjih 10-ak dana u Osijeku i istočnoj Hrvatskoj najtraženiji proizvodi u trgovinama i ljekarnama su repelenti za zaštitu od komaraca, kao i kreme za ublažavanje posljedica uboda... Farmaceutska industrija trlja ruke. Nažalost. Sarkastičan uvod ovoga teksta, koji smo posudili od našeg sugovornika, zapravo najzornije prikazuje kakva je situacija na istoku Hrvatske. Osijek je nekada bio redoviti sudionik manifestacije Svjetski dan sporta kojoj je cilj bio da se što više građana tog jednog dana bavi nekom aktivnošću. Pa makar samo i razgibavanjem. Da se takvo natjecanje održava sada, nema sumnje tko bi bio svjetski prvak.

Toplo zamagljivanje

- Ovo je neizdrživo. Situacija je stvarno grozna, a ne pamtim da je ikada bilo ovako. Jedva radimo, udaramo se, mlatimo..., ali ništa ne pomaže – govore nam Renata i Josipa, mlade kozmetičarke koje smo zatekli netom pošto im je završilo radno vrijeme. Malo prije pokraj njih je prošao kamionet s topovima za toplo zamagljivanje insekticidom protiv komaraca.

Osijek, 190619. 
Tvrtka Sanitacija jedna je  od pet tvrtki ciji djelatnici zaprasuju grad Osijek protiv komaraca. 
Na fotografiji: zaprasivanje komaraca. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

- Salon ih je pun iako imamo i aparat koji ih, navodno, ubija. Ni ovo tretiranje ne pomaže, nekada je to imalo tako neugodan miris da nisi mogao biti vani, a sada maltene miriše. Slabo je to - zaključuju naše sugovornice, s kojima se složio i Miroslav. Njega smo zatekli u šetnji, dok je gurao kolica u kojima je bilo njegovo 10-mjesečno dijete.

- Nisam više mogao izdržati u stanu, a mora i dijete malo zraka uhvatiti. Namazali smo ga kremom protiv komaraca i izašli. Ne znam što reći, stvarno ih je previše, a vidimo da ni tretiranje ne daje nikakve rezultate - kaže Miroslav, koji je čuo da bi sljedećeg tjedna na komarce trebali “zapucati” iz svih oružja. I sa zemlje i iz zraka.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota uspjeli su, naime, od premijera Andreja Plenkovića iskamčiti nekoliko milijuna kuna - najmanje pet, a možda i više ako zatreba, pa bi za koji dan nad Osijekom i okolicom trebali zabrujati poljoprivredni avioni, iz kojih tretiranje odraslih komaraca definitivno ima najviše smisla.

Osijek, 190619. 
Tvrtka Sanitacija jedna je  od pet tvrtki ciji djelatnici zaprasuju grad Osijek protiv komaraca. 
Na fotografiji: djelatnici tvrtke Sanitacija koja radi zaprasivanje komaraca u Osijeku.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
djelatnici tvrtke Sanitacija koja zaprašuje komarce u Osijeku

Zaposlili pet tvrtki

- Čuo sam da će krenuti avioni, ali i toga me strah, jer ne znam kakvi će to biti avioni - dodaje Miroslav. No, do tada, Osječanima ostaje nada da će tretiranje s tla dati kakav-takav rezultat.

- Unatrag desetak dana gotovo smo svaki dan na terenu. Radim ovaj posao već 12 godina i slična situacija bila je kad je puknuo nasip kod Gunje, ali u samome Osijeku ne pamtim da je bilo ovako. Vjerojatno je bilo prije nego što sam ja počeo raditi ovaj posao - tvrdi Branimir Korman, sanitarni inženjer i stručni suradnik u tvrtki Sanitacija Osijek, jednoj od pet firmi koje su angažirane na suzbijanju “letećih krvopija” na području Osijeka. S njim i njegovom ekipom proveli smo jedno veče u tretiranju i zaključak je da ti ljudi svoj posao obavljaju maksimalno kvalitetno u danim uvjetima. A oni su ipak izvanredni.

Savršeni uvjeti

- Puno je faktora koji su doveli do trenutačne situacije. U svibnju smo imali obilne oborine koje su uzrokovale porast razine voda, a kod Osijeka su dodatni problem poplavna područja Kopačkog rita koja se pune Dunavom te rukavci Drave poput Halaševa. Dakle, imali smo visoki vodostaj, a onda je praktički odmah, bez nekog prijelaza, došlo iznimno vruće vrijeme, što je dovelo do eksplozije, odnosno prave najezde odraslih komaraca - kaže Korman. Pitamo ga kako je moguće da se situacija ni nakon tretiranje nimalo ne popravlja.

Osijek, 190619. 
Tvrtka Sanitacija jedna je  od pet tvrtki ciji djelatnici zaprasuju grad Osijek protiv komaraca. 
Na fotografiji: zaprasivanje komaraca. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

- Razlog je što imamo neprestan dotok novih jedinki komaraca, koji su vrlo mobilni i bez ikakvih problema nošeni strujom zraka prijeđu tih 5, 10, 15, pa i više kilometara i dođu do samoga Osijeka. Adulticidni tretman, poznato je, najmanje je učinkovit, a dodatna je otegotna okolnost što smo ograničeni na kretanje samo onim rutama kojima automobil može proći. Aviotretman bio bi učinkovitiji, ali znamo probleme takvog načina tretiranja, odnosno zabrane letenja iznad naseljenih mjesta, a tu je i problem nedostatka pilota i aviona, a i starosti letjelica.

Ovako ispada da se ništa nije radilo, iako mi dajemo sve od sebe. Također, osim što želimo riješiti problem komaraca, nama nije u interesu ne poštovati pravila struke i odraditi posao loše, nego, upravo suprotno, u interesu nam je svaki posao obaviti maksimalno dobro, jer, u slučaju da to ne učinimo, sutradan moramo ponoviti tretman na vlastiti trošak. Kontrolu nam vrši ZZJZ i, ako se pokaže da situacija nije dobra, moramo sve ponoviti na vlastiti trošak - naglašava Korman prije nego što dečki krenu u novi boj s komarcima, koji zasad svi gubimo.

Ubojit za komarce, minimalno toksičan za ljude

Otrovni koktel - insekticid, sinergisti i organski nosač

- Komarce se napada insekticidom Neopitroid premium kojemu je aktivna tvar permetrin. U jednoj litri tog preparata ima 108 grama permetrima, a uz njega tu su još i sinergisti koji mu pojačavaju djelovanje.

To je insekticidno sredstvo koje miješamo s mineralnim uljem kao organskim nosačem, koje je i s ekološkog aspekta najprihvatljivija opcija. Upotrebljavamo ga u omjeru 1:9 i njime punimo topove koji proizvode maglu, odnosno dim koji se širi. Riječ je o minimalno toksičnom preparatu za ljude, toplokrvne životinje i kućne ljubimce, a vrlo efikasan za insekte, pa tako i komarce - objašnjava Korman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:18