U MARTINJSKOJ NOĆI

FOTO Gradonačelnik Varaždina pijan skrivio prometnu nesreću Habuš: Nisam odbio alkotest!

 Željko Hajdinjak/CROPIX

VARAŽDIN - Novi varaždinski gradonačelnik Goran Habuš , koji je dužnost preuzeo tek u ponedjeljak, već je sudjelovao u svom prvom velikom skandalu. U petak navečer je pod utjecajem 1,58 promila alkohola sudjelovao u lakšoj prometnoj nesreći u Varaždinu.

Habuš se vraćao sa proslave Martinja, poznatog narodnog običaja u kontinentalnoj Hrvatskoj u sklopu kojeg se krsti mlado vino, te je nedaleko svoje obiteljske kuće na raskrižju, upravljajući službenim gradskim automobilom Audi A6, oduzeo prednost automobilu kojim je upravljala vozačica stara 32 godine. Došlo je do lakšeg sudara u kojem nitko nije ozlijeđen. Policija je na automobilima zabilježila manju materijalnu štetu u iznosu od 2 tisuće kuna.

Gradonačelnik Habuš priznao je da je u petak oko 21.30 sati na povratku s proslave Martinja sudjelovao u lakšoj prometnoj nesreći koja se dogodila u Ulici Braće Radić u Varaždin.

- Iako sam svjestan da se ovakve situacije događaju, bio je to trenutak moje nesmotrenosti, a moj posao i odgovornost prema Gradu obvezuje me da o svim izvanrednim okolnostima, kao i ovoj, izvijestim građane grada Varaždina. Ispričavam se zbog nastale situacije, a vezano uz prometni prekršaj koji sam počinio, postupit ću sukladno rješenju prometne policije - istaknuo je Habuš.

Habuš je opovrgnuo navode nekih medija da je odbio alkotestiranje. Istaknuo je da je pristupio alkotestiranju ali da ga je iznenadio rezultat za koji je smatrao da je pogrešan te da je zato zatražio vađenje krvi. U pratnji policije prepraćen je do varaždinske Opće bolnice gdje mu je uzet uzorak krvi koji je poslan na testiranje, a rezultati se očekuju tek kroz nekoliko dana.

PU varaždinska je izvjestila da su policijski službenici na mjestu nesreće izmjerili da je Habuš automobilom upravljao pod utjecajem 1,58 promila. Očevidom su utvrdili da je Habuš skrivio nesreću kada je zbog nepropisnog skretanja u desno, prednjim dijelom svog vozila udario u lijevi bočni dio osobnog automobila kojim je upravljala 32-godišnjakinja. U sudaru nije bilo ozlijeđenih, a zabilježena je materijalna šteta u iznosu od 2 tisuće kuna.

Čelnik varaždinskog HNS-a Goran Habuš dužnost gradonačelnika Varaždina preuzeo je prije samo nekoliko dana, u ponedjeljak. Na prijevremenim izborima za gradonačelnika Varaždina, koji su raspisani nakon što je bivši gradonačelnik Ivan Čehok podnio ostavku nakon što je uhićen zbog sumnje da je sudjelovao u malverzacijama kojima je Grad Varaždin oštećen za 33 milijuna kuna, Habuš je u drugom krugu uvjerljivo slavio protiv nezavisnog kandidata Zlatka Horvata. Za kandidat „kukuriku koalicije“ glasalo je čak 70 posto birača, dok je dugogodišnji Čehokov zamjenik Zlatko Horvat dobio manje od 30 posto glasova.

Goran Habuš (39) je inače diplomirani inžinjer šumarstva i stručnjak za lovstvo koji je do preuzimanja dužnosti gradonačelnika Varaždina bio zaposlen u Hrvatskom šumarskom institutu Jastrebarsko. Otac je dvije kćeri, Lane i Ene, a supruga Ksenija zaposlena je u varaždinskom MIV-u. U politiku se uključio 2002. godine kada se pridružio HNS-u, a već tri godine kasnije izabran je u Izvršni odbor gradske organizacije HNS-a. Na lokalnim izborima 2009. godine bio je kandidat HNS-a i SDP-a za gradonačelnika Varaždina i kao relativno nepoznati kandidat protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka skupio respektabilnih 29,8 posto glasova, a samo 36 glasova dijelilo ga je od ulaska u drugi izborni krug sa Čehokom. Već tada analitičari su tvrdili da je drugi krug mogao biti vrlo zanimljiv, jer su kuloari i pisanja o aferama počeli ozbiljno „nagrizati“ dotadašenjeg gradonačelnika Čehoka. Dvije godine kasnije, Habuš je na prijevremenim izborima za gradonačelnika Varaždina kapitalizirao solidan rezultat na lokalnim izborima 2009. godine i uvjerljivo slavio protiv dugogodišnjeg Čehokovog zamjenika Zlatka Horvata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 18:14