SINDIKALNA AKCIJA ISPRED MINISTARSTVA

FOTO: INCIDENT NA PROSVJEDU Ogorčeni učitelji vikali Jovanoviću: 'Sram vas bilo!'

Ministar je isprovocirao učitelje koji su prosvjedovali pred njegovim ministarstvom
 Ranko Šuvar/Cropix

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović uspio je isprovocirati učitelje koji su prosvjedovali pred njegovim ministarstvom. Bez da im se obratio, prošetao je među prosvjednicima dijeleći im prazne letke s pozivom na javnu raspravu. “Sram vas bilo”, vikali su za ministrom ogorčeni učitelji, predvođeni predsjednicom Sindikata učitelja Sanjom Šprem, te glasnim skandiranjem tražili Jovanovićevu ostavku.

U prvom od tri planirana prosvjeda pred zgradom na Sveticama okupilo se stotinjak učitelja nezadovoljnih nacrtom pravilnika o normi, zbog kojega će, tvrde u Sindikatu, bez posla ostati i do 1000 učitelja, a ostatku će biti snižene plaće. Izgubit će i djeca, kaže Sanja Šprem, jer će iz škola nestati niz izvannastavnnih aktivnosti poput zborova, zadruga, tamburaških sastava i sličnoga.

- Na mene nikakav argument sile ne djeluje. Na mene djeluje sila argumenata. Prosvjed je potpuno nepotreban, izjavio je Jovanović.

Naglasio je kako nema niti trunke istine u tomu da će bilo koje pravo učenika na dodatnu, izbornu nastavu ili bilo koju izvannastavnu aktivnost biti ugroženo. Svi programi u školama postojat će i dalje i bit će uključeni u plaću učitelja.

Iako će se svim zaposlenicima u javnim službama ukinuti tzv. dodatak na vjernost od 4, 8 i 10 posto na godine staža, toga će biti pošteđeni učitelji i nastavnici. Dok će svima plaća biti srezana, učiteljima i nastavnicima neće, rekao je Jovanović. Dapače, dodao je, još će se pravednije riješiti pa će svima ići plaća gore za pokoji postotak, a nešto više plaće dobit će najbolji učitelji - mentori i savjetnici.

Ranko Suvar / CROPIX
Zagreb, 050314.Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice.Clanovi Sindikata hrvatskih ucitelja prosvjeduju ispred Ministarstva obrazovanja i sporta ostro kritizirajuci Nacrt pravilnika o tjednim radnim obvezama ucitelja i strucnih suradnika u osnovnim skolama, te nacrt pravilnika o djelokrugu rada tajnika i administrativno tehnickim pomocnim poslovima u osnovnoj skoli.Na fotografiji: Ministar Zeljko Jovanovic dobio je kritike Sanje Sprem nakon sto je izasao je iz zgrade ministarstva i podijelio letke sa pozivom za javnu raspravu o pravilniku.Foto: Ranko Suvar / CROPIX

- Od 1. travnja jedini koji će biti pošteđeni manje plaće zbog ukidanja dodataka bit će oni zaposleni u školama. Ogromnoj većini od njih porast će plaća za okvirnih 100 kuna, poručio je Jovanović.

Cilj pravilnika o normi je, tvrdi ministar, uvođenje reda, kako ne bi postojala nepravda prema onima koji odrađuju punu normu. “Ako će neka plaća biti manja, to je zato što je satnica napumpana. Moguće je da će biti viška zaposlenih. Nitko ne može opovrgnuti da je u Hrvatskoj iz godine u godinu broj učenika manji, a broj nastavnika sve veći. Budimo iskreni, priznajmo da u djelu škola norme služe za zbrinjavanje tehnološkog viška i zato plaće učitelja nisu mogle rasti. U pravednijem sustavu plaće će moći rasti, a u ovakvom sustavu nitko neće biti zadovoljan”, zaključio je.

Sindikat učitelja nastavlja s prosvjedom u četvrtak i petak.

Ranko Suvar / CROPIX
Zagreb, 050314.Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice.Clanovi Sindikata hrvatskih ucitelja prosvjeduju ispred Ministarstva obrazovanja i sporta ostro kritizirajuci Nacrt pravilnika o tjednim radnim obvezama ucitelja i strucnih suradnika u osnovnim skolama, te nacrt pravilnika o djelokrugu rada tajnika i administrativno tehnickim pomocnim poslovima u osnovnoj skoli.Na fotografiji: Branimir Mihalinec iz sindikata ucitelja u srednjim skolama.Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Ranko Suvar / CROPIX
Zagreb, 050314.Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice.Clanovi Sindikata hrvatskih ucitelja prosvjeduju ispred Ministarstva obrazovanja i sporta ostro kritizirajuci Nacrt pravilnika o tjednim radnim obvezama ucitelja i strucnih suradnika u osnovnim skolama, te nacrt pravilnika o djelokrugu rada tajnika i administrativno tehnickim pomocnim poslovima u osnovnoj skoli.Na fotografiji: Sanja Sprem iz sindikata ucitelja osnovne skole.Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:58