PREŠLI 110 KILOMETARA

FOTO: IVICA KOSTELIĆ S HRVATSKIM VOJNIM KOMANDOSIMA ČAK TRI DANA PRIJE PLANA STIGAO NA CILJ VELIKE AVANTURE 'Ovi dečki žive i dišu za Hrvatsku'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 31.01.2018. u 21:51

M. Čobanović / MORH

 

U Nacionalnom parku Paklenica u mjestu Veliko Rujno pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje Glavnog stožera Oružanih snaga RH u srijedu su s najtrofejnijim hrvatskim skijašem Ivicom Kostelićem završili ekspediciju hodnje po Velebitu u samo pet dana, a koja je započela u subotu, 27. siječnja u Vratniku pokraj Senja, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Zapovjednik Zapovjedništva Specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija iznimno je zadovoljan pokazanim sposobnostima pripadnika Specijalnih snaga.

- Prošli su 110 kilometara i moram reći kako je ovih pet dana, koliko im je trebalo za završetak ekspedicije, zaista vrhunski rezultat, to su vrhunski momci i nisam ni sumnjao u njih. Nisu imali nikakvu opskrbu izvana, sve su nosili sa sobom, a sama oprema je teška do 40 kilograma. Želim pohvaliti zapovjednika i sve članove tima isto kao i našeg Ivicu Kostelića koji su savršeno odradili svoj posao. Bio sam uvjeren i znam da nema tog posla koji Hrvatska vojska neće odraditi, rekao je Turalija i naglasio kako je odluka zapovjednika bila diktiranje tempa i etape i jedan od prvih razloga zašto u prvoj etapi specijalci nisu žurili je taj što su znali s kojim resursima raspolažu i kako pravilno rasporediti snagu.

 

Vidno raspoloženi i zadovoljni na cilj su pristigli pripadnici Hrvatske vojske i skijaš Ivica Kostelić koji nije mogao sakriti pozitivan dojam koji su na njega ostavili pripadnici pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje.

- Ja nemam riječi za ove dečke, za ove vrhunske profesionalce i timske igrače od kojih sam na ovoj ekspediciji naučio kako se diše i živi za Domovinu, oni to doista čine i rade na najbolji mogući način i kroz svoju vrhunsku spremu, ali i timski rad, rekao je Kostelić naglasivši kako on dolazi iz individualnog sporta, a kako je od pripadnika Hrvatske vojske naučio kako se diše kao jedan i što doista znači ona poznata "svi za jednog, jedan za sve".

- I na kraju dana na temperaturama ispod nule, nakon zahtjevnih i napornih terena dečki se našale, podignu raspoloženje i cijelu situaciju podižu na jednu sasvim drugu razinu, nadam se i u budućnosti suradnji s pripadnicima Hrvatske vojske, bila mi je ovo velika čast, zaključuje Kostelić.

Pripadnici Hrvatske vojske također su zadovoljni učinjenim. Najteži dio ekspedicije, kako kažu, svakako je bila vrlo teška oprema, a najzahtjevniji dio rute onaj početni međutim i to su, upravo zahvaljujući timskom radu, uspješno savladali.

- Mi smo navikli na ovakve uvjete i situacije tako da je ova ekspedicija samo još jednom potvrdila visoku razinu naših sposobnosti i znanja. Naučili smo puno i od Ivice i zaista smo zadovoljni obavljenim, poručili su.

U sklopu završetka ekspedicije po Velebitu, pripadnici Hrvatske vojske i Kostelić odali su počast paljenjem svijeća na mjestu pogibije specijalca Domovinskog rata bojnika Nenada Mataka – Mehe, junaka kojem je dodijeljeno priznanje Red kneza Domagoja s ogrlicom za junačka djela. Matak smrtno stradava 14. ožujka 1993. godine na Velebitu u području Račabuša nailaskom na neprijateljsku minu. Njegovi suborci svjedoče kako je iznimno volio Velebit, kraj svojih predaka te da je uvijek govorio: "Ako ginem, neka ginem tamo".

Podsjetimo, pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga na ekspediciji hodnje po Velebitu opremljeni hrvatskom jurišnom puškom VHS-2 i pištoljem HS 2000, a težina cijele opreme kreće se i do 40 kilograma. Prijeđenih 110 kilometara obuhvatilo je sljedeće lokacije: Vratnik – Oltari – Zavižan – Skorpovac – Baške Oštarije – Šugarska Duliba – Stapina – Veliko Rujno.

Na početku ekspedicije iz MORH-a su javili da bi trebala trajati osam dana, no Kostelić i vojnici na cilj su u konačnici stigli čak tri dana ranije.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo