REPORTAŽA

FOTO: JUTARNJI U MIGRANTSKOM KAMPU BLIZU HRVATSKE GRANICE OD KOJEG SVI DIŽU RUKE 'Vodu su nam nakon šest dana dopremili samo zbog pritiska medija'

Potrebe oko 1000 stanovnika ovog prihvatilišta na kraju će privremeno do kraja godine financirati uprava civilne zaštite Unsko-sanskog kantona
 Robert Fajt / CROPIX

Kantonalna uprava civilne zaštite Unsko-sanskog kantona financirat će do kraja godine komunalne potrebe migrantskog centra Vučjak te oko 1000 stanovnika ovog prihvatilišta između Bihaća i hrvatske granice neće ostati bez vode.

Nakon što je Grad Bihać digao ruke od tog kampa i prestao s opskrbom i odvoženjem smeća, situacija ipak nije eskalirala, no daleko je od idealne. Ovo je ujedno bio samo jedan od pritisaka gradonačelnika Šuhreta Fazlića prema federalnim vlastima, no njihova bilo kakva reakcija je opet izostala te je stoga uskočila kantonalna (županijska) vlada.

Improvizacija

Ekipa Jutarnjeg lista svjedočila je dopremi vode i odvozu smeća na Vučjak. Migranti nam kažu da vode nisu imali šest dana te da je počela dolaziti nakon što su ih posjetili mediji. U obližnjoj zgradi mjesne zajednice Zavalje improvizirana je liječnička ambulanta, gdje pomoć traže ozlijeđeni i bolesni, uglavnom od svraba i šuge.

Većina stanovnika kampa su Afganistanci i Pakistanci, koji u grupicama napuštaju Vučjak u smjeru granice s Hrvatskom, odakle će dio biti vraćen natrag. Drugi dio ide prema Bihaću u opskrbu ili u potragu za boljim uvjetima smještaja, uglavnom u ilegalnim sobama i napuštenim zgradama, no i oni bivaju vraćeni natrag. Za njih su zaduženi pripadnici MUP-a BiH, koji redovitim racijama po gradskim kvartovima dižu migrante i u kolonama ih sprovode natrag u taj kamp.

Robert Fajt / CROPIX

U tom začaranom krugu u ovom trenutku je više od 5000 ljudi. Rješenje njihova problema nije ni približno na vidiku, štoviše, u budućnosti se mogu očekivati samo veći problemi. Naime, prepunjeni kampovi Bira i Miral vjerojatno će biti zatvoreni od 15. studenoga. Oni već sada imaju zabranu primanja novih migranata, od sredine sljedećeg mjeseca imat će i zabranu rada. Radi se o privatnim objektima, čijim vlasnicima istječe ugovor o najmu s IOM-om (Međunarodna organizacija za migracije), a MUP i Ministarstvo zdravstva im nisu dali suglasnost da se on obnovi.

Medeno Polje je lokacija koje se ranije spominjala kao moguće veliko migrantsko prihvatilište. Nalazi se dvadesetak kilometara od Bihaća prema Bosanskom Petrovcu. Radi se o napuštenoj farmi ovaca s halama koje bi se donekle uredile za prihvat ovih ljudi, kako iz kampova s područja Bihaća, tako i iz Velike Kladuše i Cazina. No, aktualizaciju ovog pitanja loše su dočekali tamošnji mještani, u većini Srbi, koji već najavljuju antimigrantske prosvjede.

- Dvije godine se sami nosimo s ovim problemom, a neprestano od svih drugih dobivamo samo lekcije o humanosti. Ako netko ima adekvatno rješenje i novac, dobro je došao - kaže gradonačelnik Bihaća Fazlić, po tko zna koji put ponavljajući da ne mogu sami riješiti migrantsku krizu.

Žamor ljudi

Direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite USK Dževad Livaković potvrđuje da će preuzeti financiranje opskrbe kampa zbog izuzetno teške humanitarne situacije, a da ona sa sobom nosi i sigurnosne probleme, kažu u MUP-u. Oni su samo dosad ove godine evidentirali 36.323 migranta na području Kantona (prošle godine u cijeloj BiH evidentirano ih je oko 21.000). Svaki drugi došao je direktnim Talgo vlakom Sarajevo - Bihać. U prosjeku su svakoga dana počinili po jedno kazneno djelo, dva prekršaja i oko tri incidentne situacije, što je izazvalo više od 1000 policijskih intervencija.

Život u Vučjaku jednako je tragičan kao što je bio na njegovu otvaranju prije pola godine. Spava se u šatorima i izvan njih. Nužda se vrši gdje se stigne. Vode za piće ima, a sretnici se mogu i otuširati. Na nekoliko punktova nastale su improvizirane kuhinje gdje se spravljaju jednostavna jela. uglavnom pogače.

Robert Fajt / CROPIX

Tu se mogu kupiti gazirani sokovi i energetska pića dopremljena iz grada. Na improviziranom “trgiću” između šatora ispod jednoga nalazi se i agregat s produžnim kabelima i bezbroj mobitela koji se tamo pune. Dim, smrad, istočnjačka glazba koja se čuje iz jednog zvučnika i žamor ljudi tuđeg jezika svakodnevica su ovoga mjesta, koji novi dolasci i odlasci nikako ne narušavaju.

Njihove priče uvijek su iste, tvrde da ih hrvatska policija u pokušajima ulaska u našu zemlju hvata, tuče i pljačka.

Mohamad Ali i Abas Ali su Pakistanci koji su dosad imali samo jedan pokušaj prelaska granice.

- Uhvatila nas je hrvatska policija, uperila nam puške u glave, istukla nas nogama, uzeli su nam novac i mobitele i vratili nas ovdje. Ovdje nemamo ništa, hrane je malo i loša je, lijekova nema uopće. Srbija je prema nama bila najbolja, Bosna loša, Hrvatska katastrofa - pričaju, pokazujući pritom šugu koja im je zahvatila tijela.

Robert Fajt / CROPIX

Granice

Afganistanac Sađid Han nam kaže da je dosad pokušao do Italije doći sedam puta, od toga ga je u četiri navrata uhvatila slovenska policija, koja ga je predala hrvatskoj, a oni ga iskrcali na granici s BiH.

Iz svoje je zemlje put Italije krenuo prije godinu dana, a ljetos dok je bio u Grčkoj dobio je informaciju da će Hrvatska u jednom trenutku otvoriti svoje granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:14