SLUŽBENI POSJET

FOTO: KINESKI PREMIJER STIGAO U HRVATSKU Lija Keqianga na aerodromu dočekala visoka delegacija na čelu s Plenkovićem: 'Potpisat ćemo deset sporazuma'

 
 Vlada RH

Kineski premijer Li Keqiang stigao je u utorak u Hrvatsku, u misiju jačanja odnosa sa zemljama srednje i istočne Europe koje Kina želi snažnije uključiti u svoj megaprojekt "Jedan pojas, jedan put".

Li je u Zagreb doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, nastavljajući intenzivne kontakte Pekinga i Zagreba posljednjih nekoliko godina.

On će se u srijedu sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i potpisati brojne ugovore.

U utorak navečer kineski premijer snimljen je na večeri s hrvatskim kolegom. Obojica su bili u pratnji supruga, a večerali su u restoranu Dubravkin put.

Vlada RH

"Ovo je velika politička poruka Hrvatskoj i šansa za hrvatsko gospodarstvo", izjavio je novinarima Andrej Plenković u zračnoj luci, uoči dolaska kineskog premijera.

Zagreb, 090419.
Medjunarodna zracna luka Zagreb, Dr. Franjo Tudjman.
Premijer Andrej Plenkovic docekao predsjednika Drzavnog vijeca Lija Keqianga.
Na fotografiji: Li Keqiang i supruga.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

Nakon bilateralnog posjeta, Li će u Dubrovniku četvrtak i petak biti na osmom summitu 16+1, formatu u kojem će se sastati s premijerima zemalja srednje i istočne Europe.

Redovni sastanci na vrhu omogućili su manjim zemljama da grade i razvijaju odnose s tom svjetskom gospodarskom silom s više od 1,3 milijarde stanovnika.

Zagreb, 090419.
Medjunarodna zracna luka Zagreb, Dr. Franjo Tudjman.
Premijer Andrej Plenkovic docekao predsjednika Drzavnog vijeca Lija Keqianga.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Li Keqiang i supruga.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

Zagreb, 090419.
Medjunarodna zracna luka Zagreb, Dr. Franjo Tudjman.
Premijer Andrej Plenkovic docekao predsjednika Drzavnog vijeca Lija Keqianga.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Li Keqiang.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

Kina je posljednjih godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu. Inicijativu 16+1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

Premijer Li došao je u Hrvatsku nakon summita EU i Kine u Bruxellesu.

FOTOGALERIJA: Doček kineskog premijera u Zagrebu

Kinesko-europska gospodarska razmjena dnevno iznosi više od milijardu eura, što Europu čini najvećim trgovinskim kineskim partnerom. Kina je, pak, drugo najveće tržište za europska dobra i usluge, iza američkog.

U nastavku donosimo tijek događaja iz minute u minutu.

>>> NOVO 20:08 Štićena kolona s kineskim izaslanstvom krenula je sa Međunarodne zračne luke dr. Franjo Tuđman prema Zagrebu. Policija je već ranije upozorila da će zbog kretanja kolone s kineskim premijerom promet u Zagrebu povremeno biti otežan, osobito na ruti kretanja kolone. Zagreb je pod jakim mjerama osiguranja.

-----------------------------

19:50 Zrakoplov s kineskim premijerom Li Keqiangom i delegacijom sletio je u zagrebačku zračnu luku.

-----------------------------

19:40 Kineskog premijera u Zračnoj luci Franjo Tuđman dočekuje visoko izaslanstvo na čijem je čelu premijer Andrej Plenković. Komentirajući posjet, premijer je rekao kako je riječ o vrlo važnom događaju i prilici za Hrvatsku.

"Naša razmjena iznosi oko milijardu eura godišnje. Naravno, u korist Kine. Mi želimo unaprijediti cjelovite odnose u smislu političkog dijaloga, a činjenica da kineska kompanija gradi Pelješki most je jedno od najznačajnijih postignuća. Nakon tog odabira je suradnja Hrvatske i Kine stigla na novu, višu razinu", rekao je Plenković novinarima.

"Ovo je značajna politička poruka Hrvatskoj i velika šansa za gospodarstvo", istaknuo je premijer.

Na pitanje hoće li se uskoro, pa i u ovih nekoliko dana, s Kinezima dogovoriti neki kapitalni infrastrukturni projekt, Plenković kaže da će hrvatska strana iskoristiti priliku za razgovor o raznim mogućnostima suradnje.

"Kinezi su zainteresirani za dinamiziranje suradnje", kaže Plenković.

Zagreb, 090419.
Medjunarodna zracna luka Zagreb, Dr. Franjo Tudjman.
Premijer Andrej Plenkovic dao izjavu za medije uoci dolaska Lija Keqianga.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

Posjet premijera Keqianga komentirao je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

- Ovo je povijesni iskorak u odnosima Kine i Hrvatske. Hrvatski premijer se dosad pet puta susreo s kineskim premijerom Keqiangom, ali je ovo povijesna prekretnica u ionako odličnim odnosima - rekao je Tolušić za RTL i dodao da je Kina prepoznala Hrvatsku kao svog partnera u Europi.

Na pitanje koji će konkretni gospodarski sporazumi biti potpisani u četiri dana koliko će kineska delegacija biti u Hrvatskoj, Tolušić je kazao da je bitno da je Hrvatska prepoznata kao država u koju Kina želi ulagati.

Izvoz hrvatskih mliječnih proizvoda u Kinu

- U iduća dva dana potpisat ćemo 10 međunarodnih akata - rekao je Tolušić i iz svog resora izdvojio protokol kojim će se hrvatskim proizvođačima mlijeka omogućiti izvoz proizvoda u Kinu.

- Uspjeli smo realizirati taj posao koji smo dogovarali četiri godine", kazao je Tolušić i dodao da od potpisa sporazuma neće biti prepreka za izvoz mliječnih proizvoda u Kinu. "Nadam se da ćemo uskoro isto osigurati i za meso i mesne prerađevine - kazao je Tolušić za RTL i dodao kako će to donijeti "vrhunske koristi za hrvatsko gospodarstvo".

-----------------------------

U službeni posjet Hrvatskoj na poziv premijera Andreja Plenkovića večeras dolazi predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang. Kineski premijer u Hrvatskoj će boraviti do petka, a sudjelovat će na 8. sastanku šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

Riječ je o prvom posjetu kineskog premijera Hrvatskoj, a predsjednici vlada Plenković i Li Keqiang u protekle su se dvije godine susreli pet puta, među kojima i tijekom posjeta premijera Plenkovića Kini u studenome prošle godine u Pekingu.

Službeni posjet predsjednik Vlade Li Keqiang započet će sastankom s predsjednikom Vlade Plenkovićem, u srijedu u Banskim dvorima, a u toj će se prigodi potpisati niz bilateralnih sporazuma iz raznih područja te usvojiti Zajednička izjava obiju vlada.

Predsjednici vlada zatim će, otvaranjem izložbe „Učenjaci drevne Kine“ u Klovićevim dvorima, službeno obilježiti početak hrvatsko-kineske godine kulture i turizma.

Sastanak s Jandrokovićem i Grabar-Kitarović

Prvoga dana službenog posjeta kineski predsjednik Vlade sastat će se i s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Službeni posjet Hrvatskoj predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang nastavit će posjetom gradilištu Pelješkoga mosta, u četvrtak gdje će zajedno s predsjednikom hrvatske Vlade obilježiti dovršetak prve faze izgradnje Pelješkoga mosta.

"Izgradnja Pelješkoga mosta – trenutno najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj – najvidljiviji je simbol suradnje Hrvatske i Kine", poručuju iz Vlade.

Svečana večera u četvrtak

U četvrtak navečer, predsjednik Vlade Andrej Plenković bit će domaćin svečane večere za šefove izaslanstava u Dubrovniku, kojom će započeti 8. sastanak šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Sastanak na vrhu, najavljuju iz Banskih dvora, bit će prigoda za daljnje produbljivanje suradnje između Hrvatske, Kine i zemalja srednje i istočne Europe.

Premijer Plenković i predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine službeno će otvoriti Poslovni forum za poduzetnike iz Kine i 16 europskih zemalja, u petak u Hotelu Rixos Libertas u Dubrovniku. Forum će okupiti oko tisuću sudionika, od kojih 400 iz Kine, a teme panela bit će suradnja na području infrastrukture i ulaganja, proizvodnje, inovacija, trgovine, turizma i kulture.

Na Poslovnom forumu inaugurirat će se internetska stranica za Koordinacijski mehanizam 16+1 za malo i srednje poduzetništvo čiji je Hrvatska nositelj, a potom će šefovi izaslanstava obići izložbu o suradnji između zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Također, susrest će se s gospodarstvenicima koji sudjeluju na B2B (Business-to-business) sastancima u okviru Foruma.

Središnji događaj, plenarna sjednica šefova vlada država srednje i istočne Europe i Kine, održat će se u petak u dubrovačkom hotelu Palace s početkom u 10.40 sati. Zaključci sastanka na vrhu bit će objavljeni u usvojenom dokumentu pod nazivom „Dubrovačke smjernice“ (Dubrovnik Guidelines).

Po završetku plenarne sjednice šefova vlada predviđeno je potpisivanje niza ugovora i sporazuma o suradnji između Kine i ostalih država sudionica.

Nakon toga predviđene su izjave za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, kineskog premijera i domaćina idućeg sastanka Suradnje 16+1, koji će bi određen upravo na sastanku u Dubrovniku.

Na osiguranju između 600 i 800 policajaca

Zbog dolaska premijera Keqianga i brojne kineske delegacije policija je najavila da će diljem Zagreba u utorak navečer i tijekom srijede u nekoliko navrata prekidati promet. Posebna regulacija prometa, kažu iz policije, mogla bi stvoriti manje zastoje i gužve na zagrebačkim ulicama.

U Zagrebu će na osiguranju biti između 600 i 800 policajaca.

Zagrebačka je policija objavila karte s preporučenim pravcima kretanja te su zamolili građane za strpljenje i suradnju.

PUZ
Preporučeni pravci za vrijeme službenog posjeta kineske delegacije Hrvatskoj. U utorak, 9.4.2019. u večernjim satima te u srijedu, 10.4.2019. u poslijepodnevnim satima očekuje se otežano prometovanje na cestama od Zračne luke Franjo Tuđman te u Buzinu.

PUZ
Preporučeni pravci za vrijeme službenog posjeta kineske delegacije Hrvatskoj. U utorak, 9.4.2019. u večernjim satima te u srijedu, 10.4.2019. u poslijepodnevnim satima očekuje se otežano prometovanje na području Novog Zagreba.

PUZ
Preporučeni pravci za vrijeme službenog posjeta kineske delegacije Hrvatskoj. U utorak, 9.4.2019. u večernjim satima te u srijedu, 10.4.2019. u poslijepodnevnim satima očekuje se otežano prometovanje na području Trnja.

PUZ
Preporučeni pravci za vrijeme službenog posjeta kineske delegacije Hrvatskoj. U srijedu, 10.4.2019. u prijepodnevnim satima očekuje se otežano prometovanje na području Donjeg grada.

PUZ
Preporučeni pravci za vrijeme službenog posjeta kineske delegacije Hrvatskoj. U srijedu, 10.4.2019. u ranim poslijepodnevnim satima očekuje se otežano prometovanje na području Tuškanca i Cmroka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:50