NESREĆA

FOTO: MINISTARSTVO OBRANE POTVRDILO Pronađeni su olupina helikoptera i tijelo drugog stradalog pilota

Ronioci Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga u Šibenskom su kanalu u utorak oko 8 sati i 10 minuta pronašli olupinu helikoptera i tijelo natporučnika Baturine
Tomislav Baturina (u sredini)
 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Tijelo drugog člana posade, pilota natporučnika Tomislava Baturine, stradalog u ponedjeljak u padu helikoptera Kiowa Warrior u more kod Zlarina, pronađeno je u utorak ujutro u Šibenskom kanalu zajedno s olupinom helikoptera, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Ronioci Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga u Šibenskom su kanalu u utorak oko 8 sati i 10 minuta pronašli olupinu helikoptera i tijelo natporučnika Baturine.

U tragičnoj nesreći pada helikoptera smrtno je stradao i bojnik Marin Klarin, čije je tijelo pronađeno jučer, dok je za natporučnikom Baturinom pokrenuta intenzivna akcija traganja u koju su bila uključena dva broda i autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice te operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Istraga je i dalje u tijeku te Povjerenstvo utvrđuje okolnosti ove tragične nesreće, kaže MORH.

Kako doznaje Morski.hr, iz vojne luke Lora na putu je i zapovjedni brod Hrvatske ratne mornarice pod brojem 73, “Faust Vrančić”. Pretpostavlja se da će “Faust Vrančić” sudjelovati u izvlačenju helikoptera s 30 m dubine.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske u utorak, nešto prije 13 sati, izvijestilo je da je izvučeno tijelo pronađenog pilota Tomislava Baturine.

- U tijeku je očevid koji provode zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Šibeniku, civilna i Vojna policija - stoji u priopćenju MORH-a.

U povodu smrti pilota helikoptera natporučnika Tomislava Baturine i bojnika Marina Klarina od 28. siječnja 2020. od 9 sati otvorene su Knjige žalosti u Ministarstvu obrane u Zagrebu, Trg Kralja Petra Krešimira IV br. 1.

Bojnik Marin Klarin, pilot helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva rođen je 1977. u Zadru. Bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2000., a tijekom svoje karijere u Hrvatskoj vojsci obnašao je niz odgovornih dužnosti. Bio je nastavnik letenja u Eskadrili obuke helikoptera, zapovjednik letačkog voda u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze te pilot helikoptera u 393. Eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Godine 2013. sudjelovao je u mirovnoj misiji NATO-a KFOR na Kosovu na dužnosti stožernog časnika za zračne operacije.

Za uspješno izvršavanje zadaća bojnik Klarin ocjenjivan je najboljim ocjenama, a za ostvarene rezultate nagrađivan je i pohvaljivan više puta od strane ministra obrane, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Natporučnik Tomislav Baturina, također je bio pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec rekao je da je helikopter iz neobjašnjivih razloga udario u more, dok je drugi helikopter, koji je bio u paru s njim, ostao na mjestu događaja dozivajući pomoć.

Letačka aktivnost u paru na prostoru Zablaća i otoka Zlarina započela je u 10,30 sati, a pad jednog helikoptera dogodio se oko 11 sati.

Krstičević i Šundov izrazili sućut obitelji poginulog pilota

U povodu smrtnog stradavanja pilota natporučnika Tomislava Baturine u tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov izrazili su sućut obitelji natporučnika Baturine.

Sućut ministra Krstičevića

„Poštovana obitelji Baturina,

u ime djelatnika Ministarstva obrane, pripadnika Hrvatske vojske i u svoje osobno ime izražavam vam najdublje izraze sućuti zbog gubitka vašeg Tomislava.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo izgubilo je velikog pilota i jednog od onih koji su nam služili na čast i ponos. Obitelj Hrvatske vojske suosjeća s vama u ovim teškim trenucima, izgubili smo hrabrog i poštenog vojnika.

Tomislav je odabrao nebo za svoj drugi dom i na tom putu uvijek davao najbolje od sebe, postao je pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Zbog svega onoga što nas je naučio i što je donio svojoj postrojbi, nikada neće biti zaboravljen.

Neka mu je mirno hrvatsko nebo.

Počivao u miru, napisao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Sućut načelnika Glavnog stožera generala Šundova

„Poštovana i draga obitelji Baturina,

Duboko sam dirnut tužnom viješću o iznenadnoj i tragičnoj smrti vašeg supruga, oca i sina, cijenjenog pripadnika Hrvatske vojske, uzornog kolegu i dragog prijatelja Tomislava. U svoje ime i u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, izražavam najiskreniju ljudsku sućut.

U ovim tužnim trenucima moje misli i molitve su uz vas. Neka vam dragi Bog da snage da i ovu patnju shvatite kao kušnju, a spoznaja da niste sami u svojoj tuzi neka vam bude utjeha.

Poštovana obitelji našeg Tomislava vaša bol je beskrajna kao što je beskrajna plemenitost i dobrota vašeg sina Tomislava. Iznjedrili ste divnog čovjeka i besprijekornog vojnika. Neka vam to bude utjeha i ponos.

Ostanite i dalje ponosni na svoga Tomislava koji će zauvijek živjeti u vašim i našim srcima kao požrtvovan suprug, otac i sin, divan čovjek i hrabar vojnik.

Naše misli i molitve su s Vama i Vašom obitelji.

Uz izraze najdublje sućuti.“

načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:22