EKSKLUZIVNO

FOTO: MOL-ov SVJEDOK PROTIV HRVATSKE Kako je Sanader otišao u London da bi svjedočio protiv države koju je nekoć vodio

Presedan je da se netko pojavljuje kao svjedok u pravosudnom procesu protiv države čiji je nekoć bio premijer
 Damir Krajač / EPH, Jutarnji list

U četvrtak ujutro oko 8 sati i 30 minuta letom kodnog broja OU 490 bivši hrvatski premijer Ivo Sanader odletio je za London. To je prvi put da je Sanader napustio Hrvatsku otkad je gotovo pet godina ranije izručen iz Austrije nakon dvjestotinjak dana nedostupnosti hrvatskom pravosuđu, a sudeći prema fotografijama iz zagrebačke zračne luke, putovao je u društvu svojih odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića, i to s kartom za business klasu.

Otprilike dva sata i petnaest minuta kasnije Sanader je sletio u londonsku zračnu luku Heathrow. Igrom sudbine, Sanaderovo putovanje u London povezano je s istim slučajem zbog kojeg je u srpnju 2011. iz Austrije izručen Hrvatskoj, aferom Ina/MOL. Tijekom jučerašnjeg dana bivši premijer tako je u Londonu trebao svjedočiti pred arbitražnim sudom UNCITRAL-a u postupku koji je Hrvatska pokrenula protiv mađarske naftne kompanije.

Tužbom na tužbu

Osnova hrvatske tužbe upravo je Međudioničarski ugovor između hrvatske Vlade i MOL-a koji je Sanaderova vlada 2009. sklopila s MOL-om i prepustila mu operativnu kontrolu nad Inom, iako mađarska tvrtka nije imala većinski udjel u hrvatskoj tvrtki.

FOTOGALERIJA: Ivo Sanader otputovao u London

Zbog tog ugovora u Hrvatskoj su protiv Sanadera i čelnog čovjeka MOL-a Zsolta Hernadija podignute optužnice za korupciju, na temelju kojih je Sanader bio i pravomoćno osuđen prije nego što je presudu ukinuo Ustavni sud i cijelu stvar vratio na ponovno suđenje. U međuvremenu, MOL je protiv hrvatske Vlade pokrenuo tužbu pred arbitražnim sudom u Washingtonu, tražeći od hrvatske države isplatu milijardi kuna duga zbog nepreuzimanja Inina plinskog biznisa koji je dogovoren u Sanaderovo vrijeme.

Hrvatska je odgovorila vlastitom arbitražnom tužbom utemeljenom na koruptivnosti i štetnosti “Sanaderovih” ugovora.

Slobodna volja

Taj proces pokrenut je u siječnju 2014., a dosad su obje strane iznijele niz dokaza i pozvale više svjedoka. Sanader pred arbitražu dolazi kao svjedok obrane, dakle svjedok kojeg je predložio MOL. Riječ je, stoga, o presedanu - barem što se novije hrvatske povijesti tiče - da se bivši hrvatski premijer pojavljuje kao svjedok u pravosudnom procesu protiv države koju je vodio nekoć.

Na perceptivnoj razini riječ je i o logičnoj činjenici, s obzirom da Sanader u vlastitoj obrani u procesu koji se protiv njega vodi pred hrvatskim sudom kontinuirano brani tezu da je ugovor s MOL-om dobar, da mita nije bilo i da njime Hrvatska nije oštećena.

Ipak, valja reći da ta dva postupka formalnopravno nisu povezana i da rezultat arbitražnog procesa - kakav god bio - neće pomoći ili odmoći Sanaderu u njegovu suđenju za korupciju u Hrvatskoj. Pri tome, također je važno znati da svjedočenje pred arbitražom nije mandatorno, tako da Sanader nije bio obvezan odazvati se prijedlogu MOL-a da svjedoči, nego je to učinio slobodnom voljom. Iako je tijek arbitražnog procesa tajan, pretpostavlja se da je Sanader jedan od posljednjih svjedoka u procesu.

Pokažu li se te spekulacije točnima, dokazni postupak arbitražnog procesa uskoro bi mogao završiti.

Kad se može očekivati presuda, zasad je teško prognozirati, inicijalna očekivanja o dvogodišnjem trajanju procesa već su nadmašena pa se čini malo vjerojatnim da bi konačni pravorijek mogao doći prije kraja ove godine.

Tri moguća raspleta

Iako ovaj proces formalno nije povezan s onim koji se na temelju MOL-ove tužbe vodi u Washingtonu, presuda UNCITRAL-a mogla bi se pokazati vrlo važnom za njegov konačni epilog. Naime, bude li usvojena hrvatska tužba i prihvaćena argumentacija da su ugovori koje je Sanaderova vlada sklopila s MOL-om bili štetni i koruptivni, odnosno proglasi ih ništetnima, i plinski ugovori na temelju kojih MOL potražuje odštetu od Hrvatske postat će faktički nevažeći. Dakako, izgubi li Hrvatska spor u kojem je svjedočio Sanader, naći će se u vrlo teškoj situaciji u Washingtonu. Treća mogućnost je da se prije donošenja presuda postigne dogovor dviju strana i povuku tužbe. No, za takav je dogovor iz dana u dan, doslovno, sve manje vremena - i šanse.

Sloković najavila put na arbitražu

Tri dana prije zakazanog ročišta na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu​ gdje se sudi Zdravku Mamiću zbog prijetnji smrću ocu nogometaša Roberta Murića, Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković ispričala se i molila odgodu zbog neodgodivog puta u London. Kako doznajemo iz sudskih krugova, kao razlog izostanka s ročišta navela je odlazak na arbitražu te je u spis priložila avionsku kartu s datumom od četvrtka. Inače, to je u proteklih mjesec dana drugi put da Sloković odgađa suđenje. (H.K.J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:59