OREBIĆ U ČUDU

MORE KOD OREBIĆA IZBACILO OGROMNO UGINULO STVORENJE Iako je lešina u stanju raspadanja, uspjeli su odgonetnuti što im je to doplutalo na obalu...

 
 Ivica Trojanović

Jutros je sportski ribolovac Fran Kurtović iz Orebića opazio ogromno uginulo stvorenje koje je plutalo uz obalu na predjelu Dubravica, istočno od Orebića.

Fotografije je potom na Facebooku objavio Ivica Trojanović, koji je zaključio da se najvjerojatnije radi o vrsti kita, kojeg je more donijelo do obale tijekom nedavnih jakih južnih vjetrova.

Ivica Trojanović

Uginuli Cuvierov kljunasti kit (Ziphius cavirostris) od oko 5 metara dužine i više stotina kilograma težine je još uvijek kompaktan, iako u raspadujućem stanju, i zasad ne ugrožava nikoga, objavio je Trojanović putem Facebooka i obavjestio da su o slučaju informirane nadležne službe, kako ovlašteni veterinar tako i znanstvenici. Dr. Sergije Vilović iz Društva za zaštitu životinja u Korčuli potvrdio je Trojanoviću da se radi upravo o ovoj vrsti kita.

Ivica Trojanović

Odrasle jedinke dosežu duljinu od 5,5 do 7 metara. Ova vrsta se u Jadranu rijetko pojavljivala, ali Institut Plavi svijet bilježi da su podaci prikupljeni istraživanjem iz zraka, uključujući i istraživanje provedeno 2013. godine, potvrdili prisutnost Cuvierovih kljunastih kitova u južnom dijelu Jadrana. Zabilježeno je ukupno pet opažanja, a viđeni su u vodama dubine od 700 do 1200 metara.

Ivica Trojanović

Ivica Trojanović

Ivica Trojanović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:34