SVE UNIŠTENO

FOTO: MRAZ POBRAO UROD Velike štete na vinogradima i voćnjacima Siska, Moslavine i Lekenika

Tuheljske Toplice, 280416Jucerasnji snijeg i mraz zahvatio je dio Zagorja, te gotovo u potpunosti unistio ovogodisnji urod vinograda i vocnjaka.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX / CROPIX

SISAK - Velike štete na voćnjacima i vinogradima na području grada Siska, Moslavine, Pokuplja i Turopolja pričinio je ovotjedni jaki mraz. Nasadi jabuka, krušaka, višnji, oraha, trešanja, a posebice vinogradi, uništeni su. Najviše je stradalo područje Lekenika i Velike Ludine gdje su štete milijunske i odakle su uputili zahtjev Županiji za proglašenjem elementarne nepogode.

Velike štete pričinjene su i na vinogradima Vinarije Marinčić u Jazveniku kod Siska, najvećem i najboljem proizvođaču vina na području grada Siska, koji proizvodi i čuveno biskupijsko misno vino. – Mraz nam je pobrao ovogodišnji urod, uništene su mladice na svih devet tisuća trsova naše vinarije, kaže Darko Pranjić, vlasnik Vinarije Marinčić. Kaže da će iduće godine na tržištu jako manjkati sorte škrlet, koja se proizvodi samo u Sisačko-moslavačkoj županiji, u njegovim vinogradima, te petrinjskom i u moslavačkom vinogorju. Njegova vinarije godišnje proizvede oko 18 tisuća tona grožđa i oko 11 tisuća litara vina. Ističe kako će izgubiti najmanje 80 posto uroda, te će prvi put morati kupovati grožđe, no ne zna gdje će ga naći jer su vinogradi sličnih sorti i uvjeta proizvodnje također stradali.

Vinograd Vinarije Marinčić nije osiguran, jer su to kako ističe, preveliki troškovi, a ovako jaki mraz, gdje se temperatura spustila i do minus sedam stupnjeva, ne pamti se od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća. Od tuče je vinograd zaštićen mrežama, ali one nisu pomogle kod mraza.

Naknade koje su predviđene kao pomoć pri pretrpljenoj elementarnoj nepogodi su vrlo male i niti približno ne mogu nadoknaditi nastalu štetu, o bilo kojoj se elementarnoj nepogodi ili vrsti štete radilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 23:05