STIŽU BOLJA VREMENA

VAKULA PROGNOZIRA Četiri dana bez kiše? Je li to moguće!? Evo kakvo će vrijeme biti za proljetne praznike...

 Srdjan Vrancic / CROPIX

U dosadašnjem dijelu ožujka ponegdje je bilo 2 dana za redom bez kiše, ali diljem Hrvatske to se još nije dogodilo. E pa sada hoće! Vrlo vjerojatno, gotovo pa sigurno, premda je kod prognoze oborine uvijek nužan oprez jer i izmaglica, pa i rosulja mogu prouzročiti mjerljivu količinu oborine. No, znatnije količine neće biti do ponedjeljka! Ali hoće dugotrajnijih sunčanih razdoblja, već sutra, te posebice u petak! Ni vikend većini ne bi smio biti 'loš', piše u Meteo kutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Kumulativno trajanje sijanja sunca u dosadašnjem je dijelu ožujka većinom manje od prosječnog, ali sljedeći će dani to stanja malo popraviti.

Već sutra će atmosfera biti sve stabilnija pa će biti znatno više sunčanih sati nego danas, osobito na Jadranu. I bura će oslabjeti, ali još i za noć i ujutro kolege iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a upozoravaju na njezine olujne udare, posebice u Velebitskom kanalu.

Jutro će biti većinom malo hladnije od današnjega, u kopnenom području i uz mjestimičan mraz, a najviša dnevna temperatura zraka bit će od 2 do ponegdje i 7 °C viša nego danas.

I u pretežno sunčani petak će jutro biti prohladno, čak i hladnije nego sutrašnje, uz češći i jači mraz. Štoviše, u kopnenom će se području temperatura zraka pri tlu spuštati i ispod -5 °C. No, najviša dnevna temperatura zraka još će malo porasti pa će na Jadranu biti većinom i viša od 15°C, na suncu i oko 20 °C.

I tijekom vikenda će prevladavati sunčano, ali uz povremeno više oblaka nego tijekom petka. I to ne samo visokih, koprenastih, nego i nižih, a čim je njih – pojavljuje se i vjerojatnost za mjestimične kišne kapi. Srećom, samo mala, možda čak i nije vrijedna spomena, ali ipak - u subotu, na blagdan sv. Josipa, prema odluci Hrvatskoga sabora zaštitnika hrvatskoga naroda - u gorju, Posavini i unutrašnjosti Dalmacije, a u nedjelju, kada u 5.30 sati proljeće počinje i prema astronomskom računanju, osim u već spomenutim područjima, još i u unutrašnjosti Istre.

U prvom proljetnom tjednu ne očekuju se pak neki značajniji meteorološki ekstremi, piše Vakula za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:20