STRADIVARI MEĐU BAČVARIMA

FOTO: NAJPOZNATIJA SVJETSKA BAČVARIJA DIO PROIZVODNJE PREBACUJE U HRVATSKU! Uložili su velik novac i upravo otvorili novi pogon: 'Radit ćemo za izvoz'

 
 Mate Piškor / CROPIX

Pune 243 godine traje tradicija proizvodnje vrhunskih hrastovih bačvi talijanske tvrtke Garbelloto iz Conegliana. Bačve te tvrtke u najpoznatijim su i najvećim vinskim podrumima diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj. Od početka studenoga dio svoje proizvodnje talijanski su bačvari prenijeli u Kutinu. Kupili su tvrtku Klik Par u čijim će halama u kutinskoj poslovnoj zoni proizvoditi bačve za hrvatsko, ali i tržišta u susjedstvu i cijeloj jugoistočnoj Europi.

Tako je u Kutini počela poslovati prva hrvatska industrijska proizvodnja bačvi vrhunske kvalitete, jer, kako je rečeno na otvaranju nove bačvarije, što u svijetu glazbala proizvedenih od drveta znači ime Stradivari, to u svijetu vrhunskih vinara i vinskih bačvi znači ime tvrtke Garbelloto.

- Za kupnju pilane Klik Par i njezinu adaptaciju u bačvariju uložili smo 1,5 milijuna eura. Isto toliko planiramo investirati i iduće godine, kada ćemo broj zaposlenih sa sadašnjih 11 povećati na dvadesetak, rekao je otvarajući novu tvornicu bačvi u Kutini Piero Garbelloto, predsjednik Uprave tvrtke Garbelloto. Istaknuo je kako je tvrtka Garbelloto odavno prepoznala kvalitetu drvne sirovine u Hrvatskoj, posebice slavonskog hrasta, te je upravo zato i odabrala Kutinu za svoje sjedište za cijelu istočnu Europu i mjesto gdje će se od najkvalitetnijeg slavonskog hrasta proizvoditi vrhunske vinske bačve.

Na otvorenju nove bačvarije ispiljena je prva daska iz trupca slavonskog hrasta, a sudionicima svečanosti otvorenja bačvarije, među kojima su bili sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i kutinski gradonačelnik Zlatko Babić, talijanski bačvari uz asistenciju domaćih radnika pokazali su kako u proizvodnji kvalitetnih bačava treba moderna tehnologija, ali i puno znanja i ljudskog rada. Tjedno će prvih mjeseci rada, kutinska bačvarija isporučivati 30 bačava, uglavnom za izvoz, a vrlo brzo očekuje se povećanje kapaciteta i količine proizvedenih barrique bačvi, rekla je direktorica kutinske tvornice Nicol Vranjec.

Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera istaknuo je na svečanosti otvorenja nove bačvarije, kako je talijanska investicija dobrodošla jer je ona pokazatelj u kojem smjeru treba ići drvna industrija, odnosno, ne prodaju se trupci, nego se oni obrađuju i prerađuju u Hrvatskoj u vrhunski gotovi proizvod, koji ima osigurano tržište u cijelom svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:13